Οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας αναμένουν έξαρση των κρουσμάτων γρίπης η οποία εκτιμάται πως θα διαρκέσει από τα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου περίπου.
Παρόλο που η λήψη προληπτικών μέτρων μπορεί να αποβεί σωτήρια, τι μπορεί γίνει σε περίπτωση που νοσήσετε; Εμείς ρωτήσαμε τη Διαιτολόγος – Διατροφολόγο, εξειδικευμένη στη κλινική διατροφή και ανοσολογία, κυρία Δέσποινα Μαρσέλου για τη διατροφή που πρέπει να ακολουθούμε κατά τη διάρκεια τις γρίπης και τι πρέπει να αποφεύγουμε προκειμένου να έχουμε μια ταχεία και ομαλή ανάρρωση. Ιδού οι 7 συμβουλές που μας έδωσε:
1) Προμηθευτείτε βιταμίνη C. Πάρτε 3 γρ άμεσα και ύστερα 2γρ κάθε 4 ώρες μέχρι να καθησυχάσουν τα συμπτώματα. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι υδατοδιαλυτή και δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικότητας.
2) Αποφύγετε κρέας και τα πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα αφού δημιουργούν είδος βλέννας στο λυμφατικό σύστημα με αποτέλεσμα να εμποδίζονται τα ανοσοποιητικά κύτταρα να επιτεθούν στους ιους
3) Αποφύγετε αλκοόλ, τσιγάρα και καφέδες. Δύσκολο; Θα τα καταφέρετε είμαι σίγουρη.
4) Προμηθευτείτε Εχινάτσεα από φαρμακείο 15 σταγόνες σε νερό ή πράσινο τσάι 2 φορές ημερησίως. Θαυματουργή!!!!
5) Κοιμηθείτε καλά και αποφύγετε στρεσογόνες καταστάσεις…
6) Πιείτε πολλά υγρά (νερό κυρίως και αφεψήματα) και αποφύγετε τη γυμναστική καθώς πλήττει περισσότερο το ανοσοποιητικό όταν ήδη νοσείτε.
7) Μην προβείτε σε κατανάλωση φαρμάκων και αντιβίωσης πριν λάβετε τη συμβουλή του γιατρού σας έστω και αν τα συμπτώματα «μοιάζουν» με προηγούμενη ίωση και κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο σας είχε βοηθήσει τότε. Αφήστε την άμυνα του οργανισμού σας να παλέψει.
Η κυρία Μαρσέλου παράλληλα προτείνει την ακόλουθη σούπα-ασπίδα του οργανισμού:
Συνταγή για σούπα κατά τις γρίπης και για πλήρη ενίσχυση ανοσοποιητικού
Υλικά:
1 κόκκινο κρεμμύδι
1 πράσινη πιπεριά
4 κλωναράκια σκόρδο
5 cm τζίντζερ
2 μεσαίες γλυκοπατάτες
200 γρ shiitake μανιτάρια –
100 γρ goji berrie.
Σοτάρετε σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, πιπεριά, σκόρδο και τζίντζερ. Ύστερα προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά (ψιλοκομμένα) και μόλις μαλακώσουν σκεπάστε με ζωμό λαχανικών βιολογικό και αφήστε τα να βράσουν. Τέλος, μόλις μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες, βάλτε την σούπα στο μπλέντερ και είναι έτοιμη!
Δέσποινα Μαρσέλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Ειδίκευση στη κλινική διατροφή και ανοσολογία
Τηλ: 210.453.6144, Κιν: 6944.363.825
Web: www.getactive.gr & αγγλικό site: www.nutriexpert.co.uk
Email: [email protected]
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!