Όταν μιλάμε για αντρικά ποτά, σκεφτόμαστε την μπύρα, ένα ποτήρι ουίσκι ή κάτι παρόμοιο τέλος πάντων.
Όταν ακούμε σοκολάτα το μυαλό μας πηγαίνει σε μια κυρία, που τσιμπάει με λαιμαργία και ίσως με κάποια ενοχή, ένα σοκολατάκι μέσα από ένα γυαλιστερό κουτί ή σ΄ ένα χαρούμενο παιδάκι, μπροστά από μια πλάκα σοκολάτα ή το πολύ – πολύ, πάνω από μια κούπα σοκολατούχο γάλα. Λάθος!
Καταρχάς, η σοκολάτα στη μακραίωνης ιστορία της, ήταν κατά 90% σε υγρή μορφή. Ένα ποτό πολύτιμο, ιερό ακόμη και μαγικό (όσο το αίμα), για τους Ολμέκους, τους Μάγιας αλλά κυρίως τους Αζτέκους, ένα σύμβολο της εξουσίας, ένα προνόμιο του αυτοκράτορα, των πολεμιστών και της ελίτ.
Όταν ο Κορτέζ έφερε του σπόρους του κακαόδενδρου στην Ευρώπη, και για πολλά χρόνια αργότερα, το κακάο ήταν ένα ρόφημα για λίγους. Η πρώτη αληθινή σοκολάτα, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, δεν είχε εφευρεθεί μέχρι το 1839. Κι επειδή γρήγορα οι άνθρωποι κατάλαβαν τις ευεργετικές της ιδιότητες, την αντιμετώπισαν ως ένα ισχυρό ελιξίριο, το οποία ενισχύει τη διάθεση και τη ζωτικότητα και καταπολεμά το στρες, το άγχος και τον πόνο και δικαίως, γιατί έχει ξεχωριστές διατροφικές ιδιότητες και περιέχει πολλές χημικές ενώσεις ωφέλιμες για το μυαλό και το σώμα.
Περιέχει υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, μεγάλες ποσότητες καλίου και μαγνησίου, αξιοσημείωτες ποσότητες ασβεστίου, νατρίου και χαλκού, μικρές ποσότητες βιταμίνης Α, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης D, βιταμίνης Ε, σιδήρου κ.α.
Θεοβρωμίνη, ένα ήπιο διεγερτικό (διαφορετικό από την καφεΐνη η οποία περιέχεται σε μικρή ποσότητα στη σοκολάτα) διεγείρει με θετικό τρόπο το κεντρικό νευρικό σύστημα αλλά και τα νεφρά δρώντας ως ελαφρύ διουρητικό. Επίσης έχει και ισχυρή αντιβηχική δράση.
Διαθέτει φλαβονοειδή με αξιοσημείωτες αντιοξειδωτικές ικανότητες, που βελτιώνουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο, επιδρούν ευεργετικά στην αρτηριακή πίεση, αυξάνουν την “καλή” χοληστερίνη, προλαμβάνουν τους θρόμβους και δρουν ως αντι-φλεγμονώδη.
Περιέχει τρυπτοφάνη, που είναι μια χημική ένωση την οποία ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί για να την μετατρέψει σε σεροτονίνη που είναι ο νευροδιαβιβαστής που ρυθμίζει το θυμό, την επιθετικότητα, την όρεξη, τον ύπνο και την ερωτική μας διάθεση. Επίσης, επηρεάζει τις αυξομειώσεις της ανησυχίας και του άγχους.
Άλλη μια ουσία που περιέχει η σοκολάτα είναι η ανανδαμίνη, που λειτουργεί ελαφρώς σαν μια ήπιας μορφής ινδική κάνναβη, λειτουργεί δηλαδή σαν να έχουμε πάρει ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό, τρώγοντας σοκολάτα νιώθουμε μια άμεση ανακούφιση, χαλάρωση και ευχαρίστηση.
Ακόμη περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη που λειτουργεί παρόμοια με τις αμφεταμίνες στην απελευθέρωση της νορεπινεφρίνης, η οποία αυξάνει τον ενθουσιασμό, την εγρήγορση, και τη ικανότητα λήψης αποφάσεων και ντοπαμίνη, η οποία απελευθερώνει ενδορφίνες (τα φυσικά παυσίπονα) και αυξάνει τη διάθεση.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η σοκολάτα ακολούθησε τους άντρες, πρώτα στην υγρή της μορφή κι αργότερα και στη στερεή, σε πολέμους, μακρινά ταξίδια κι εξερευνήσεις, ήταν η γλυκιά παρηγοριά στη μάχη, η θρεπτική τροφή στην κατάκτηση των πόλων ακόμη και η σύμμαχος τους στην… κρεβατοκάμαρα, αφού εδώ και αιώνες φημολογείται ότι είναι και αφροδισιακή!
Οπότε κύριοι, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι κανείς δεν θα αμφισβητήσει τον ανδρισμό σας, αν υποκύψετε στην πρόκληση μιας σοκολατίνας. Ή ακόμα καλύτερα, αυτές τις κρύες μέρες του χειμώνα, στην ζεστασιά μιας κούπας σοκολάτας.
Είναι 100% αντρικό ποτό και προστατεύει και την υγεία σας.