Αν έχεις κάνει έστω και μία δίαιτα στη ζωή θα έχεις διαπιστώσει πως τα πιο δύσκολα στάδια είναι οι πρώτες δύο εβδομάδες και το διάστημα όπου κολλάει η ζυγαριά και εκεί χρειάζεται να επιστρατεύσεις όλη σου την υπομονή και επιμονή για να φτάσεις στον τελικό στόχο. Και στις δύο περιπτώσεις εκείνο που σε εμποδίζει να τα καταφέρεις δεν είναι η πείνα αλλά το μυαλό σου.
Το μυαλό σου και για να γίνω πιο ακριβής οι πεποιθήσεις σου είναι εκείνες που σαμποτάρουν την προσπάθεια σου να χάσεις βάρος και οι πιο συχνές είναι οι εξής:
Οι έτοιμες δικαιολογίες
Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με κάποιο ανθρωπολογικό αίτιο που κουβαλούμε από γενιά σε γενιά και συχνά μας κάνει να λειτουργούμε με λογική αγέλης αλλά συχνά υιοθετούμε απόψεις και στάσεις ζωής άλλων μόνο και μόνο γιατί μας έδωσαν μια έτοιμη δικαιολογία να μην προσπαθήσουμε για κάτι. Έτσι, πόσοι και πόσοι δεν δήλωσαν “είχα πολλή δουλειά αυτή την εβδομάδα και δεν πρόλαβα να πάω στο γυμναστήριο” ή “δεν είχα χρόνο να μαγειρέψω και έτσι αναγκάστηκα να παραγγείλω από έξω”.
Η λύση: Γίνε η δική σου πεποίθηση. Αφού ξέρεις πως για να χάσεις κιλά και να γυμναστείς πρέπει και το έτοιμο φαγητό οφείλεις να περιορίσεις. Αντί να υιοθετείς δικαιολογίες άλλων, κάνε πράξεις. Κλείσε την τηλεόραση και πήγαινε για περπάτημα. Άφησε κάτω το μενού-φυλλάδιο και ετοίμασε μια σαλάτα με πολλά υλικά. Ξεκίνα από ένα πράγμα και σύντομα θα διαπιστώσεις πως δεν χρειάζεται να ψάχνεις για δικαιολογίες γιατί απλώς πέρασες από την αδράνεια στη δράση.
Οι λανθασμένες αντιλήψεις για τη διατροφή και τη γυμναστική
“Αν κάνεις βάρη θα φουσκώσεις” και “Για να χάσεις κιλά πρέπει να κάνεις μόνο αερόβια άσκηση” ή “Οι υδατάνθρακες παχαίνουν” ή “Τα υποκατάστατα ζάχαρης είναι καρκινογόνα”. Επομένως, αν δεν σου αρέσει ούτε η αερόβια, ούτε η μυική ενδυνάμωση είσαι καταδικασμένος σε μια ζωή χωρίς άσκηση και επειδή δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς ζάχαρη και υδατάνθρακες (ποιος μπορεί άλλωστε), λες να μην το προσπαθήσεις καθόλου.
Η λύση: Μην ακούς και διαβάζεις ό,τι σου σερβίρεται. Αναζήτησε τους κατάλληλους ανθρώπους και σύντομα θα διαπιστώσεις πως και οι ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης, pilates για παράδειγμα, δεν προκαλούν διόγκωση των μυών και πως μπορείς να κάνεις και ήπια καρδιοαγγειακή άσκηση όπως το περπάτημα και πως ένας διατροφολόγος μπορεί να διαμορφώσει ένα πολύ ισορροπημένο διαιτολόγιο με υδατάνθρακες, και τέλος πως υπάρχουν και φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης όπως η στέβια. Κάτι άλλο σε παρανόηση έχουμε;
Εξαντλημένος εγωισμός
Ίσως να είναι κάτι που ανάπτυξες μόνος σου, ίσως να σε έμαθαν να το πιστεύεις για τον εαυτό σου, αλλά πίσω από κάθε σου αποτυχία κρυβόταν η φράση “ίσως να μην το ήθελες αρκετά”. Μπορεί να άκουσες αυτή τη δήλωση τόσες φορές στη ζωή σου που τελικά έφτασες να την πιστεύεις για τον εαυτό σου. Όπως και στην περίπτωση των δικαιολογιών άφησες κάποιους άλλους να διαμορφώσουν το τι πιστεύεις εσύ για τον εαυτό σου.
Η λύση: Επειδή λοιπόν, μόνο εσύ ξέρεις πόσο θέλεις ή δεν θέλεις κάτι, γίνε εγωιστής και απόδειξε στους άλλους και κυρίως στον εαυτό σου πως η δύναμη της θέλησης δεν είναι μια αρετή που κάποιοι την έχουν και κάποιοι δεν την έχουν. Άντλησε δύναμη από τον εγωισμό σου και δραστηριοποιήσου για τις επιθυμίες σου!
Τέλος, βοηθάει πολύ αν κρατήσεις ένα ημερολόγιο. Είναι δύσκολο να την υιοθετήσεις σαν συνήθεια αλλά αν για παράδειγμα σημειώνεις πόσες φορές ακύρωσες το γυμναστήριο θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις πιο γρήγορα το πως σαμποτάρεις τον εαυτό σου.
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!