Ένας αρνητικός συνάδελφος (ξέρεις σε ποιον αναφέρομαι, σ’αυτόν που σου εύχεται “Καλό Χειμώνα” μόλις πατάς στο γραφείο την πρώτη μέρα μετά την καλοκαιρινή άδεια), η θεία που θα αναφωνήσει “καλώς την κούκλα” μόλις σε δει για να σημειώσει 2 δευτερόλεπτα αργότερα πως πήρες “μερικά κιλάκια”, εκείνος που όταν βρίσκεσαι στη στάση του λεωφορείου, μαζί με τουλάχιστον άλλα 10 άτομα, θα ρωτήσει αν πέρασε το λεωφορείο με αριθμό #, εσένα, που φοράς τα ακουστικά με το φούξια φωσφοριζέ καλώδιο (δηλ. δεν το βλέπεις;)
Ναι, η ζωή πάντα θα φέρνει τοξικούς ανθρώπους στο διάβα μας και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’αυτό. Μπορούμε όμως πως μπορούμε να προστατεύσουμε την ενέργεια μας από αυτούς, να αποτρέπουμε οποιονδήποτε να τη ρουφήξει, και εντέλει να κατορθώσουμε μέσα σε αυτή την πολύβουη, πιεστική κι αγχωτική καθημερινότητα να βουτάμε όποτε θέλουμε στη δική μας, προσωπική, όαση.
Πως; Υπάρχουν μερικοί τρόποι:
Επιτρέπουμε στον εαυτό μας να θέσει όρια
Μεγάλη συζήτηση ανοίγω κι αυτό είναι απλώς ένα διαδικτυακό άρθρο. Θα περάσω στο παρασύνθημα λοιπόν, κι απλώς θα αναφέρω ότι συχνά αδυνατούμε να θέσουμε όρια στους άλλους γιατί νιώθουμε πως θα τους στεναχωρήσουμε ή θέλουμε να βοηθήσουμε κάποιον να απαλλαγεί από το βάρος που κουβαλά. Με αυτόν τον τρόπο σίγουρα δεν βοηθάμε το άλλο άτομο να βρει τη λύση στο πρόβλημα του και σίγουρα δεν βοηθάμε τον εαυτό μας, αφού εκτός από τα δικά μας βάρη, κουβαλάμε και τα βάρη των άλλων. Η λύση είναι να βάλουμε τα όρια μας. Αυτό σημαίνει πως δείχνουμε κι εκφράζουμε μέχρι ποιο σημείο γίνεται ανεκτή η συμπεριφορά του άλλου. Αν το άλλο άτομο “δείχνει” να μην το καταλαβαίνει ή αδιαφορεί, το επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί και υπερασπιζόμαστε συνεχώς το όριο, και στο τέλος της ημέρας θυμόμαστε πως μπορούμε να προσφέρουμε έναν ώμο παρηγοριάς και μια συμβουλή αλλά ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και είναι δική του ευθύνη και να διαχειριστεί τις συνέπειες τους. Αν θέλει να ακολουθήσει και τη συμβουλή σου, καλώς.
Προστατεύουμε τον εαυτό μας από λέξεις που πληγώνουν
Μερικές φορές εύχεσαι να μπορούσες να βάλεις τη φωνή κάποιων στο mute ή να ήσουν μέσα σε μια όμορφη φούσκα με φοβερή ασπίδα όπου όποιο όπλο κι αν εκτοξευόταν, να διαλυόταν πάνω της; Η αλήθεια είναι πως αυτό ακριβώς μπορείς να κάνεις: Να δημιουργήσεις για τον εαυτό σου την προσωπική σου φούσκα με μια δυνατή ασπίδα που δεν θα επιτρέπει σε τοξικές ατάκες να εισχωρούν. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Εκτός από μια νοητή προβολή αυτής της φούσκας, μπορείς για κάθε τοξική δήλωση που λαμβάνεις να την αναιρείς μέσα σου με κάποια άλλη. Για παράδειγμα, για κάθε θεία που σε ζυγίζει με το μάτι, θυμήσου κάθε γκόμενο που εκτίμησε πολύ τα πιασίματα σου, και για κάθε προϊστάμενο που διατηρεί αμφιβολίες για τις ικανότητες σου, θυμήσου πως δεν έφτασες εκεί που είσαι τυχαία και πως όποιος εργάζεται κάνει λάθη, αυτός που δεν εργάζεται σίγουρα δεν θα κάνει κανένα.
Κόβουμε τα δεσμά
Ποιος άνθρωπος νιώθεις πως σου ρουφά την ενέργεια κάθε φορά που έρχεσαι σε επαφή μαζί του; Συνήθως είναι το πρώτο πρόσωπο(-α) που μας έρχεται στο μυαλό. Οι ενεργειακοί θεραπευτές έχουν μια άσκηση για αυτή την περίπτωση: Κλείσε τα μάτια, πάρε βαθιές ανάσες και φαντάσου πως υπάρχει ένα σχοινί που σε ενώνει με αυτό το άτομο, συνήθως πηγάζει από την καρδιά ή το στομάχι. Σιγά σιγά και με αγάπη, τράβα το σχοινί μέχρι να αποσυνδεθεί από το σώμα του άλλου και τράβα το κι από το δικό σου σώμα. Στη συνέχεια φαντάσου πως πετάς το σχοινί στον ωκεανό, ή το θάβεις στην άμμο ή κάτω από ένα δέντρο, ή ότι το βάζεις σε ένα φάκελο και το δίνεις πίσω σε αυτό το άτομο. Σίγουρα, δεν έχεις τίποτα να χάσεις με αυτή την τεχνική διαλογισμού.
Σε ένα πιο πρακτικό επίπεδο, μπορείς να περιορίσεις την επικοινωνία σου με αυτά τα άτομα, αν για παράδειγμα το τοξικό άτομο είναι η μαμά ή ο μπαμπάς, τα πολλά τηλεφωνήματα είναι περιττά, και τα λίγα, πάλι επικοινωνία είναι. Αν είναι κάποιος συνάδελφος, διατήρησε σε ένα καθαρά τυπικό επίπεδο τη σχέση σας. Αν το τοξικό άτομο βρίσκεται στο φιλικό σου περιβάλλον, εφάρμοσε το “από μακριά κι αγαπημένοι!”
Με λίγα λόγια, πάρε την ενέργεια σου πίσω γιατί έχεις δικαίωμα να μπαίνεις στη φούσκα σου και να μην σε ενοχλεί κανείς!
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!