Η σωστή διατροφή αποτελεί μεγάλη πρόκληση είτε προσπαθείς να χάσεις περιττά κιλά είτε θέλεις να ακολουθήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Το πρόβλημα είναι πως συχνά μοιάζει με καταναγκαστικό έργο με αποτέλεσμα να γίνονται πολλές ατασθαλίες που συνοδεύονται από ενοχές και ξανά από την αρχή…
Ο Dr. Brian Wansink είναι Καθηγητής του Cornell University που έχει ήδη αφιερώσει 25 χρόνια στη μελέτη της διατροφικής συμπεριφοράς των ανθρώπων διεξάγοντας διάφορες έρευνες στο Food & Brand Lab του πανεπιστημίου ενώ παράλληλα είναι ο συγγραφέας των βιβλίων “Mindless Eating: Why we eat more than we think” και “Slim by Design: Mindless Eating for Everyday Life”.
Η ιδέα πίσω από το “mindless eating” (ασυλλόγιστη κατανάλωση) είναι απλή: μπορείς να τρως δίχως πολλή σκέψη υγιεινά αντί να σου γίνεται έμμονη ιδέα το πως μπορείς να φας σωστά. Too good to be true? Μπoρεί. Ο Dr. Wanskink ωστόσο δίνει 5 χρήσιμα tips μέσα από τα βιβλία του:
1. Σταμάτα να τρως όταν χορταίνεις, όχι όταν αδειάζει το πιάτο
Ο Dr. Wanskink διεξήγαγε ένα πείραμα που ονόμασε “το απύθμενο μπολ της σούπας”. Πριν ξεκινήσει τη διαδικασία ρώτησε τους 60 συμμετέχοντες πότε θα σταματούσαν να τρώνε τη σούπα που θα σερβίρονταν για γεύμα. Το 81% απάντησε πως θα σταματούσε μόλις άδειαζε το μπολ. Στη συνέχεια ζήτησε στους συμμετέχοντες να να μην αγγίξουν τα μπολ με την τοματόσουπα που είχαν μπροστά τους καθώς ήταν συνδεδεμένα με σωληνάκια που γέμιζαν συνεχώς τα σκεύη με σούπα έτσι ώστε να μην αδειάζουν ποτέ. Το αποτέλεσμα του πειράματος ήταν το αναμενόμενο: οι συμμετέχοντες απλώς συνέχισαν να τρώνε και να τρώνε.
Συμπέρασμα: Το στομάχι σου πάντα ξέρει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να σταματήσεις να τρως και όχι η όρασή σου.
2. Προσάρμοσε το μέγεθος των πιάτων σου
Κόλπο παλιό όσο και το “εδώ παπάς, εκεί παπάς”. Αν αντικαταστήσεις το μέγεθος των πιάτων σου με το σερβίτσιο του γλυκού, σταδιακά θα μειώσεις και τη μερίδα φαγητού που καταναλώνεις.
3. Τρώγε μόνο όταν πεινάς όχι όταν στο υποδεικνύει το ρολόι σου
Ένα μάλλον επαναστατικό συμπέρασμα που έρχεται σε αντίθεση με τη μέθοδο των 5 γευμάτων που προτείνουν πολλοί διαιτολόγοι. Ο Dr. Wanskink κατέληξε σε αυτό όταν έκλεισε σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρο μερικούς υπέρβαρους και κάποιους με κανονικό βάρος. Στο δωμάτιο υπήρχε άφθονο φαγητό και ένα ρολόι προγραμματισμένο να δουλεύει δύο ώρες μπροστά. Στο τέλος της ημέρας οι άνθρωποι με υγιές βάρος βασίστηκαν στο “εσωτερικό τους ρολόι” τρώγοντας μόνο όταν το απαιτούσε η όρεξη τους ενώ οι υπέρβαροι κατανάλωσαν περισσότερη ποσότητα φαγητού παρατηρώντας το ρολόι στον τοίχο.
4. Προτίμησε τον μπουφέ από το δείπνο σε τραπέζι
Άλλο ένα κάπως πρωτότυπο συμπέρασμα αφού οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει τον μπουφέ με λόφους τροφής στο πιάτο. Ο Dr. Wanskink έχει παρατηρήσει πως όντως μπορεί να γίνει δεύτερη και τρίτη επίσκεψη σε μπουφέ, αλλά στην πορεία βαριέσαι να κάνεις κι άλλη βόλτα προκειμένου να δοκιμάσεις ξανά μια λιχουδιά, καθώς έχεις ήδη χορτάσει, σε αντίθεση με το καθιστό δείπνο όπου όλα τα εδέσματα βρίσκονται ακριβώς μπροστά σου.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στο παρόν συμπέρασμα είναι πως οι άντρες που έτρωγαν πιο συχνά σε μπουφέ μείωσαν την όρεξη τους κατά 29% ενώ οι γυναίκες μόνο κατά 9%. Μάλλον οι λαίμαργες γυναίκες δεν βαριούνται να κάνουν καμιά βόλτα παραπάνω ή βάζουν πάντα πολύ μικρότερη μερίδα τροφής στο πιάτο τους.
5. Παρήγγειλε ό,τι θέλεις στο εστιατόριο αλλά με σύνεση
“Κανείς δεν πηγαίνει στο εστιατόριο για να κάνει δίαιτα” υποστηρίζει ο Dr. Wanskink και ένα δίκιο το έχει. Έτσι, η λύση που προτείνει είναι η εξής: παρήγγειλε το κυρίως πιάτο που τραβά η όρεξη σου και περιορίσου σε δύο επιπλέον εδέσματα. Ορεκτικό και ψωμί ή ψωμί και ένα ποτήρι κρασί ή δύο ποτήρια κρασί ή καφέ και γλυκό. “Διάλεξε τι λαχταράς περισσότερο αλλά μην επιλέξεις ό,τι θα μπορούσες να φας” είναι η άποψη του καθηγητή.
Βέβαια, θα πρέπει να προτείνουμε στον Dr. Wanskink να επισκεφθεί και ένα ελληνικό μεζεδοπωλείο και να μας προτείνει τι θα πρέπει να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση…
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!