Η λέξη “αποτοξίνωση” κυριαρχεί στο λεξιλόγιο μας κυρίως μετά από περιόδους εορτών (Χριστούγεννα, Πάσχα) και μετά την ολοκλήρωση των θερινών μας διακοπών. Τι όμως ακριβώς προσπαθούμε να πετύχουμε με την αποτοξίνωση;
Αρχικά, είναι χρήσιμο να ορίσουμε τι είναι η “τοξίνωση”. Τοξίνωση λοιπόν είναι η συσσώρευση στον οργανισμό βλαβερών για την υγεία ουσιών. Οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται κυρίως στο λιπώδη ιστό μας, αλλά είναι παρούσες σε όλους τους ιστούς. Το σώμα μας, για να απαλλαγεί από αυτές, αποτοξινώνεται διαρκώς μέσα από τα διάφορα απεκκριτικά όργανα (κυρίως το συκώτι, το έντερο, τα νεφρά και το δέρμα) και τους μηχανισμούς που διαθέτει. Σήμερα, όμως, λόγω της κακής διατροφής, της ρύπανσης, του αυξημένου στρες, των τοξικών που υπάρχουν στο περιβάλλον και της ηλεκτρομαγνητικής επιβάρυνσης, η φυσική αυτή διαδικασία του οργανισμού επιβραδύνεται.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό είναι κυρίως τα ακόλουθα:
- Μπλοκάρισμα μεταβολισμού
- Φούσκωμα & δυσκοιλιότητα
- Κούραση, κακή διάθεση & πονοκέφαλο
- Τριχόπτωση
- Κυτταρίτιδα
Ενώ η τοξίνωση θεωρείται πως επιβαρύνει ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, ο διαβήτης.
Η αποτοξίνωση βοηθά τον οργανισμό να απαλλαγεί από τις συσσωρευμένες τοξίνες μέσα από αλλαγές στον τρόπο διατροφής αλλά και στον τρόπο ζωής μας. Η αποτοξίνωση προάγει ένα διατροφικό μοντέλο που ορίζει την αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων ζωϊκής προέλευσης όπως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτομικά προϊόντα το οποίο βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης, στην αντιγήρανση, την απώλεια βάρους και γενικά, στην τόνωση του οργανισμού. Ενώ μέσα από την ένταξη ήπιας άσκησης και τεχνικές περιορισμού του στρες (όπως yoga, διαλογισμός) ο οργανισμός αποβάλλει πιο εύκολα τις βλαβερές τοξίνες.
Πριν δούμε τις βασικές αρχές της αποτοξίνωσης είναι απαραίτητο να αναφερθεί πως τα διατροφικά προγράμματα αποτοξίνωσης δεν ενδείκνυνται για εγκύους, γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί, μητέρες που θηλάζουν, ασθενείς, ανθρώπους που νιώθουν αδυναμία ή που βρίσκονται σε περίοδο ανάρρωσης. Ενώ, η κατανάλωση μόνο φρούτων πρέπει να αποφεύγεται από διαβητικούς και άτομα που πάσχουν από αναιμία. Επίσης, καθώς η αποτοξίνωση αποκλείει την κατανάλωση πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, καλό είναι να εφαρμοσθεί για μικρό χρονικό διάστημα (μέχρι 7 μέρες το περισσότερο) με πιο ενδεικτικό το διάστημα των 3 ημερών.
Βασικές Αρχές:
- Να καταναλώνετε πολλά φρούτα και χυμούς, ειδικά φράουλες, κεράσια, βατόμουρα, ροδάκινα, εσπεριδοειδή, σταφύλια και δαμάσκηνα.
- Πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα
- Αντικαταστήστε το κρέας στο κυρίως γεύμα σας με λίγη άπαχη πρωτείνη (π.χ ψάρι)
- Σε κάποιες δίαιτες αποτοξίνωσης, προτείνεται η αποκλειστική κατανάλωση φρούτων, χυμών και λαχανικών. Σε περίπτωση που ακολουθήσετε το συγκεκριμένη διατροφή, φροντίστε να την εφαρμόσετε μόνο για 1 ημέρα.
- Την πρώτη μέρα της αποτοξίνωσης αποφύγετε εντελώς την κατανάλωση σιτηρών, γαλακτοκομικών, κρέατος (ακόμη και άσπρου), ψαριού, αυγών, καφεΐνης, αλατιού, ζάχαρης, αλκοόλ, όπως και των επεξεργασμένων τροφών.
- Μπορείτε να καταναλώσετε έως και 5 ποτήρια πράσινο τσάι (χωρίς ζάχαρη) την ημέρα
- Αποφύγετε την προσθήκη αλατιού σε οποιοδήποτε φαγητό. Εφόσον κόψετε τις επεξεργασμένες τροφές, η πρόσληψη αλατιού θα μειωθεί σημαντικά και έτσι θα αποβάλετε το νερό που έχει κατακρατηθεί. Γενικά, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αγορά επεξεργασμένων τροφίμων και να διαβάζετε πάντοτε τις ετικέτες, όπου βλέπετε αυξημένο νάτριο να έχετε υπόψη σας πως πρόκειται για τροφή πλούσια σε αλάτι.
- Προσθέστε λίγες σταγόνες λεμόνι στο νερό σας. Καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και βοηθά στην αποτοξίνωση του συκωτιού.
Συνδυάστε την αποτοξίνωση με την κριτική σας ικανότητα:
Σε γενικές γραμμές, προσπαθήστε να υιοθετήσετε τις ωφέλιμες συνήθειες της αποτοξίνωσης όπως να πίνετε καθημερινά 2 λίτρα νερό, την αποφυγή προσθήκης αλατιού στς τροφές και κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφίμων, την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και πράσινου τσαγιού. Ωστόσο, αν βρείτε κάποιο πρόγραμμα διατροφής που χρησιμοποιεί τον όρο “αποτοξίνωση” περισσότερο ως “κράχτη” παρά ουσιαστικά, όπως όταν προτείνεται η κατανάλωση φρούτων για περισσότερο από 1 ημέρα, καλό είναι να την αποφύγετε.
Οι περισσότεροι διατροφολόγοι πιστεύουν πως το πιο διαχρονικό μοντέλο αποτοξίνωσης είναι η μεσογειακή διατροφή η οποία περιλαμβάνει την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα σε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, περιορίζει την κατανάλωση αλκοόλ και ζάχαρης, προτιμά τα λευκά κρέατα (πουλερικά) και ψάρια, και χρησιμοποιεί ως βασική πηγή λίπους, το ελαιόλαδο.
Επομένως, ωφέλιμο είναι να ακολουθείτε πάντα μια μεσογειακή διατροφή συνδυάζοντας τα tips της αποτοξίνωσης. Και μην ξεχνάτε την άσκησή σας!
Το παρόν άρθρο είναι ενημερωτικού κι όχι επιστημονικού χαρακτήρα και χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από τον ιστότοπο www.vita.gr
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!