Ανήκω στους ανθρώπους που μόλις ακούν τη λέξη «έκπληξη» νιώθουν ένα μικρό σφίξιμο στο στομάχι και κατά συνέπεια πάντοτε θαύμαζα όσους ένιωθαν ενθουσιασμό, και γενικά ήταν πιο ανοιχτοί απέναντι στο άγνωστο και όσα έχει να φέρει.
Προσπαθώντας λοιπόν να αλλάξω μια προσωπική νοοτροπία, κατέληξα να διαβάζω τη συνέντευξη ενός άλλου control freak της Tania Luna (μπορεί να φταίει το όνομα εντέλει), συνιδρύτρια της Surprise Industries και εκπαιδεύτρια ψυχολογίας στο Κολλέγιο Hunter της Νέας Υόρκης.
Η Tania Luna, ως παιδί Ουκρανών μεταναστών που βίωσε πολύ φτωχικά παιδικά χρόνια, αρχικά απεχθανόταν τις εκπλήξεις γιατί της θύμιζαν το ασταθές περιβάλλον στο οποίο μεγάλωνε (οι συνεχείς μετακινήσεις, τα χαμηλά εισοδήματα, ο χωρισμός των γονέων) ταυτόχρονα όμως έμαθε να τις εκτιμά: Οι χαμηλές προσδοκίες που είχε στην καθημερινότητα της, μετέτρεπαν την εύρεση ενός παιχνιδιού στα σκουπίδια ή μερικών cents στο δρόμο σε μία πολύ ευχάριστη εμπειρία!
Παρόλο που η Luna είχε την ανάγκη να ελέγχει τα πάντα γύρω της και να θέλει να διοργανώνει εκπλήξεις για τους άλλους παρά να γίνεται αποδέκτης τους, προσπαθούσε πάντα να θυμάται τις μαγικές στιγμές που χαρίζουν οι εκπλήξεις, που κάνουν τη διαφορά στη ζωή, και έτσι έγινε πιο ανοιχτή απέναντι τους (μέχρι και που δέχτηκε την πρόταση του συντρόφου της να συγκατοικήσουν μετά το δεύτερο ραντεβού τους).
Η Tania Luna κατέληξε σε μερικά tips κι εγώ, η άλλη Τάνια, σας μεταφέρω αυτά που μου έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση και που ειλικρινά, σκέφτομαι να εφαρμόσω:
- Προγραμμάτισε τις εκπλήξεις σου: Όσο αντιφατικό και αν ακούγεται, οι άνθρωποι που λατρεύουν το πρόγραμμα και τις διορίες, θα πρέπει να βιώνουν μία έκπληξη την ημέρα ακόμα κι αν πρέπει να ορίσουν υπενθύμιση για να το κάνουν. Κάποια στιγμή θα γίνει δεύτερη φύση τους…
- Ξεπέρασε το άβολο στάδιο: Πολλές φορές δεν είναι ο φόβος που σε κάνει να απωθείς τις εκπλήξεις αλλά το πόσο άβολα σε κάνει να αισθάνεσαι η αβεβαιότητα. Αυτή η αίσθηση ωστόσο, φανερώνει και μια προσωπική εξέλιξη: Όταν αφήνεις κάτι που σου δίνει σιγουριά για να αναζητήσεις κάτι νέο. Μάθε να αγαπάς το ξε-βόλεμα!
- Μην συλλέγεις πάρα πολλές πληροφορίες: Πήγαινε σινεμά δίχως να ξέρεις ποια ταινία παίζεται και πόσα αστεράκια έχει μαζέψει στις κριτικές. Κλείσε δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο δίχως να έχεις δει φωτογραφίες. Μπορεί η εμπειρία να ξεπεράσει τις προσδοκίες σου ή να είναι η μεγαλύτερη καταστροφή. Σε κάθε περίπτωση ίσως βιώσεις κάτι που θα αξίζει να αφηγείσαι στην παρέα σου.
- Γνώρισε νέους ανθρώπους: Ξαναγυρίζουμε στον παράγοντα «βόλεμα». Συχνά το περιβάλλον μας μάς προσφέρει ασφάλεια αλλά μπορεί και να μας περιορίζει ταυτόχρονα. Το να γνωρίζεις νέους ανθρώπους είναι μια υπέροχη ευκαιρία να κάνεις νέους φίλους και να εξελίσσεις το χαρακτήρα σου. Πείραμα: Ζήτα από τους φίλους σου να σου γνωρίσουν το άτομο που πιστεύουν πως δεν θα ταίριαζες με τίποτα! Ίσως η εξέλιξη σε εκπλήξει!
- Χάσου: Αν πάντα ξέρεις που πηγαίνεις, δεν θα πας ποτέ σε κάποιο νέο μέρος. Χωρίς επεξήγηση και χωρίς GPS!
Τέλος, μάθε να λες ΝΑΙ! Ακόμα κι αν σου προτείνουν κάτι στο οποίο η αρχική απάντηση θα ήταν «όχι», εξέπληξε τον εαυτό σου και τους άλλους και πες «ναι»!
Πηγή: ted.com
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!