Η κινόα (Chenopodium quinoa – Χηνοπόδιον η κινόα) κατάγεται από τη Νότια Αμερική. Χρησιμοποιείται σαν τροφή εδώ και 3.000 χρόνια. Θεωρείται σπόρος (ψευτο-σπόρος για την ακρίβεια από τη στιγμή που είναι θάμνος αλλά χρησιμοποιείται ακριβώς όπως τα δημητριακά και οι σπόροι). Η κινόα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες (φλαβονοειδή: κουερσετίνη και καμπεφερόλη), έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος υπό τη μορφή ελαϊκού οξέος, περιέχει μικρές ποσότητες ωμέγα- 3 λιπαρών οξέων (συγκεκριμένα α-λινολενικό οξύ) και είναι ελεύθερη γλουτένης γεγονός που την καθιστά ιδανική για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.
Υπάρχουν δύο είδη κινόας, η κόκκινη και η λευκή.
Επίσης έχει:
- Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Η κινόα περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό μας.
- Υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Το μαγνήσιο μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, και ισχυροποιεί τα οστά. Συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας.
- Υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες (φυτικές) ίνες. Οι εδώδιμες ίνες συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, παθήσεων όπως υπερχοληστερολαιμία κ.α. και της αίσθησης του κορεσμού.
- Υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο και χαλκό.
- Υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Απαραίτητος για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και συμβάλλει στην μεταφορά οξυγόνου.
- Υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο. Απαραίτητος για το σχηματισμό των οστών και την παραγωγή ενέργειας.
Επίσης περιέχει λυσίνη, απαραίτητη για την ανάπτυξη και επιδιόρθωση ιστών και ριβοβλαφίνη (βιταμίνη Β2) απαραίτητη για την ανάπτυξη και διατήρηση υγιών σωματικών ιστών, όπως είναι το δέρμα, τα μάτια και το νευρικό σύστημα.
Το συνολικά υψηλό επίπεδο θρέψης καθώς επίσης και η ποικιλότητα των διατροφικών ωφελειών που παρέχει η κινόα την κατατάσσει στα τρόφιμα με υψηλή θρεπτική αξία.
Σαλάτα με κινόα και αβοκάντο
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι ωμή κινόα
- 1 ½ φλιτζάνι νερό
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 φλιτζάνια σπανάκι ή οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό
- 1 αβοκάντο κομμένο σε μικρούς κύβους
- 3/4 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Χυμός από 1 λεμόνι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Βράζετε την κινόα για περίπου 25 λεπτά
2. Την αφήνετε να κρυώσει
3. Ανακατεύετε όλα τα υπόλοιπα σας υλικά σε ένα μπολ και στο τέλος προσθέτετε την κινόα
Διαιτολόγος-διατροφολόγος της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτήριο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην κλινική διαιτολογία στο Roehampton University, Λονδίνου. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος του Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης και Διαιτολογίας του Μαιευτηρίου ΡΕΑ-Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική, ενώ έχει εργαστεί σε Κέντρο Φυσικής Υγείας, ως εκπαιδευτικός στο Ι.Ε.Κ Αμαρουσίου, και στο Τμήμα Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, ενώ έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε διεθνές συνέδριο ESCP, στο Σύλλογο Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών καθώς σε πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια.