Αν νόμιζες πως η δημιουργικότητα αποτελεί έμφυτο ταλέντο, καλύτερα να το ξανασκεφτείς. Η δημιουργικότητα αποτελεί δεξιότητα για την οποία ισχύει το μότο “practice makes perfect” (η τελειότητα έρχεται μέσα από την εξάσκηση). Αν θέλεις να γίνεις πιο δημιουργικός ή αισθάνεσαι πως δεν είχες αυτή την ικανότητα, τότε μπορείς να εφαρμόσεις τους ακόλουθους τρόπους:
Σκίτσαρε
Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, το άτομο που σκιτσάρει ή έστω κάνει μερικές μουντζούρες στο χαρτί δεν το κάνει επειδή χαζεύει αλλά επειδή είναι απόλυτα προσηλωμένος στο τι συμβαίνει γύρω του εκείνη τη στιγμή. H Sunni Brown, συγγραφέας του βιβλίου “The Doodle Revolution” αποκάλυψε πως ο Henry Ford και ο Steve Jobs σκίτσαραν συχνά για να δώσουν ώθηση στη δημιουργικότητα τους. Οι διοικήσεις αρκετών εταιρειών ενθαρρύνουν τα στελέχη τους να σκιτσάρουν κατά τη διάρκεια των meetings γιατί έχει αποδειχθεί επιστημονικά μέσα από αυτή τη διαδικασία οξύνεται η αυτοσυγκέντρωση και δημιουργούνται μοναδικά νευρολογικά μονοπάτια που οδηγούν σε λαμπρές ιδέες.
Φυσικά, δεν έχει σημασία το θέμα της ζωγραφιάς ή η καλλιτεχνική της αξία. Ούτε παίζει ρόλο αν το πεντάχρονο ανιψάκι σου ζωγραφίζει καλύτερα. Το σημαντικό είναι να έχεις πάντα μαζί σου σημειωματάριο και μολύβι.
Απόκτησε ένα νέο χόμπι
Ένας τρόπος για να γίνεις πιο δημιουργικός είναι να βγεις από τη ζώνη ασφάλειας σου και μια νέα δραστηριότητα είναι ο καλύτερος τρόπος. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι χρονοβόρο ή πιεστικό, σημασία έχει να είναι ένα χόμπι που σου αρέσει. Μαθήματα μαγειρικής, μαθήματα δημιουργικής γραφής, χορός ή εκμάθηση μιας νέας γλώσσας. Οτιδήποτε ξεκλειδώνει τη σκέψη, τα συναισθήματα και την εκφραστικότητα σου.
Δημιούργησε το κατάλληλο περιβάλλον
Η Google έχει επενδύσει πάνω στη διαμόρφωση ενός δημιουργικού περιβάλλοντος εργασίας και οι φωτογραφίες που δημοσιοποιούνται από τα γραφεία του τεχνολογικού κολοσσού σε όλο τον κόσμο είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακές.
ΟΚ, στην Ελλάδα σπάνια θα συναντήσεις τέτοιες εγκαταστάσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να μετατρέψεις το γραφείο σου (ακόμα κι αν πρόκειται για το έπιπλο) στο βασίλειο της δημιουργικότητας σου. Μια καλή ιδέα είναι να έχεις κάποια παιχνίδια που απαιτούν συναρμολόγηση, όπως τα Lego, πάνω στο γραφείο ή να κάνεις origami δημιουργίες με τα post-it χαρτάκια γιατί και οι δύο δραστηριότητες χρειάζονται σκέψη και αυτοσυγκέντρωση ενώ παράλληλα ξεδιπλώνουν τη δημιουργικότητα σου.
Γράψε μια μικρή ιστορία
Κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν τη χαρά της δημιουργίας μέσα από το γραπτό λόγο. Υπάρχουν κάποιες online flash fiction κοινότητες όπου μπορείς να μοιραστείς με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μια ιστορία 100 λέξεων που βασίζεται σε συγκεκριμένο θέμα. Αν αισθάνεσαι πως δεν θέλεις να μοιραστείς την ιστορία σου, γραψ’την για τον εαυτό σου. Εκατό λέξεις είναι λίγες αλλά το δημιουργικό όφελος είναι μεγάλο.
Σταμάτα το brain storming και κάνε μια βόλτα
Υπάρχουν καθηγητές υποκριτικής που προτείνουν στους ηθοποιούς να προβάρουν τις ατάκες τους σε διαφορετικές πόζες και θέσεις έτσι ώστε να προσεγγίσουν με νέους τρόπους το ρόλο. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για το περίφημο brainstorming που όμως συχνά δεν λειτουργεί στους 4 τοίχους ενός γραφείου. Αν η ιδέα δεν κατεβαίνει, τότε κάνε μια βόλτα και σκέψου το ζήτημα από άλλο περιβάλλον.
Η μέθοδος των 30 κύκλων
Πρόκειται για μια μέθοδο που ανέπτυξε ο ερευνητής Bob McKim και παρουσιάστηκε στη συζήτηση TED Creative & Play του Tim Brown. Πάρε ένα κομμάτι χαρτί ( το σημειωματάριο που προαναφέρθηκε) και ζωγράφισε 30 κύκλους. Στη συνέχεια προσπάθησε μέσα σε ένα λεπτό να δημιουργήσεις αντικείμενα που να βασίζονται στους κύκλους, όπως ένας ήλιος. Η πρακτική έχει αποδείξει πως οι περισσότεροι ενήλικες δυσκολεύονται να διαμορφώσουν και τους 30 κύκλους γιατί έχουν την τάση να αυτοδιορθώνονται. Η συγκεκριμένη άσκηση βοηθά το άτομο να λειτουργεί περισσότερο αυθόρμητα, όπως ένα παιδί, και να περιορίζει τις αμφισβητήσεις για το έργο του.
Η δημιουργική σου φάση μόλις ξεκίνησε!
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!