Εντοπίστε τα έγκαιρα, προτού να επενδύσετε σε φιλίες που θα σας βλάψουν και θα σας απογοητεύσουν.
1. Πιστεύει ότι αξίζει ιδιαίτερη προσοχή
Ο εγωιστής φίλος που πιστεύει ότι είναι κάτι ιδιαίτερο. Νομίζει ότι αξίζει να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο τρόπο και θα ζητήσει χάρες, μεγάλες και μικρές, ακόμα κι αν μόλις έχετε γνωριστεί.
2. Πιστεύει ότι είστε ασήμαντος και είναι και αχάριστος
Αφού του κάνετε μια χάρη, μπορεί να μη πει ούτε ένα “ευχαριστώ” κι αν το κάνει, δεν ακούγεται ειλικρινής. Δοκιμάστε να του ζητήσετε εσείς μια χάρη. Μπορεί να σας δώσει μια διφορούμενη απάντηση όπως “εντάξει, θα μιλήσουμε αργότερα γι ‘αυτό”, αλλά αυτό δεν γίνεται ποτέ. Μερικές φορές φέρεται σαν να μη σας χρωστάει τίποτε.
3. Είστε η “λύση ανάγκης” του
Μπορεί να ακυρώσει μια συνάντηση μαζί σας την τελευταία στιγμή με ψεύτικες δικαιολογίες, και σπάνια λέει “λυπάμαι”, γιατί νομίζει ότι είναι πολύ σημαντικός για συγγνώμες. Όταν εσείς του προτείνετε να συναντηθείτε, σκέφτεται προσεκτικά όλες τις άλλες επιλογές που έχει, και αν δεν έχει τίποτα “καλύτερο” να κάνει, δέχεται. Ζητά συνήθως να βρεθείτε όταν βαριέται και δεν έχει άλλα σχέδια.
Αυτός ο τύπος αποφασίζει πρώτα πού θέλει να πάει και στη συνέχεια βρίσκει τους ανθρώπους για να πάνε μαζί του. Με άλλα λόγια, κάνει παρέα μαζί σας για να αποφύγει να είναι μόνος, όχι επειδή του αρέσετε.
4. Σας βρίσκει βαρετό ή είναι απλά αγενής
Αν αποφεύγει την οπτική επαφή μπορεί να είναι σημάδι της έλλειψης οικειότητας ή απλά… αγένεια. Παρατηρήστε πόσες φορές ελέγχει τα μηνύματα στο κινητό του, το facebook ή το twitter ενώ είστε στη μέση μιας συνομιλίας. Ή ίσως υπάρχουν πιο λεπτές περιπτώσεις, όπως η αποφυγή επαφής με τα μάτια κι έναν διαρκή μονόλογο, όταν υποτίθεται ότι έχετε έναν διάλογο.
Δεν ασχολείται με ότι είναι ενδιαφέρον για σας. Για εκείνον η συζήτηση είναι απλά ένα μέσο για να αποκτήσει περισσότερη δύναμη. Παριστάνει ότι ακούει, αλλά στην πραγματικότητα περιμένει να κλείσετε το στόμα μας, ώστε να μπορεί να πάρει τον έλεγχο της συνομιλίας και πάλι. Για παράδειγμα, όταν λέτε πράγματα όπως “Ξέρεις τι είδα χθες στις ειδήσεις… κλπ”, λέει πράγματα όπως “Ναι, φυσικά!” ή “Ξέρω, αλλά όμως αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον…’’ και άλλες αντίστοιχες φράσεις που υποβαθμίζουν οτιδήποτε λέτε.
Δίνοντας προσοχή στη γλώσσα του σώματος θα καταλάβετε εύκολα αν είναι “ξερόλας”, εγωιστής ή αγενής.
5. Δεν ασχολείται με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας
Η δύναμη της φιλίας βασίζεται στην αλληλεπίδραση. Μπορείτε να περάσετε ώρες με τους στενότερους φίλους σας χωρίς να κάνετε κυριολεκτικά τίποτα. Αυτό σημαίνει ότι έχετε χτίσει μια παρέα που δεν απαιτεί, αλλά αλληλεπιδρά για την ευχαρίστηση όλων.
Με αυτόν το φίλο, σας αρέσουν τα ίδια πράγματα ή απλά ακολουθείτε πάντα το δικό του πρόγραμμα; Ένας κακός φίλος θα φροντίσει περισσότερο την δική του ευχαρίστηση παρά την αλληλεπίδραση. Θα βρεθεί μαζί σας όταν είναι βολικό για εκείνον, θ’ αποφασίσει εκείνος τι θα κάνετε κι αν ζητήσει τη γνώμη σας (πράγμα σπάνιο) θα σας αντιπροτείνει ως καλύτερη ιδέα αυτό που ο ίδιος θέλει να κάνει.
6. Έχετε συναντήσει τους φίλους του;
Μιλάει και μιλάει και μιλάει για τους φίλους του, αλλά ποτέ δεν σας γνώρισε κάποιον από αυτούς και πάντα έρχεται μόνος του. Δίνει την εντύπωση ότι γνωρίζει πολλούς ανθρώπους, αλλά όταν ακούτε τις ιστορίες που αφηγείται, θα ανακαλύψετε ότι όλα είναι επιφανειακά. Κάνει πάντα παρέα με ανθρώπους που γνωρίζει ελάχιστα και δεν έχει στενούς φίλους.
Μπορείτε να τον ακούτε να μιλάει με τις ώρες για τις σχέσεις που έχει με σημαντικά πρόσωπα, αλλά αν θέλετε να γελάσετε, ζητήστε του να σας συστήσει κάποιον. Θα βρει τις πιο χαζές δικαιολογίες για τους λόγους που αυτό δεν μπορεί να συμβεί “τώρα” αλλά “λίγο αργότερα”, πιθανότατα δεν θα συμβεί ποτέ, αλλά είναι αστείο να τον βλέπετε να προσπαθεί να αποφύγει το αίτημά σας.
7. Κενή προσωπικότητα
Ένας άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα, ξέρει ότι αν δείξει αμέσως το αληθινό του πρόσωπο δεν πρόκειται να κάνει φίλους. Αντ’ αυτού, ξεκινά με το να ενεργεί σαν ένας πολύ ευγενικός και εγκάρδιος άνθρωπος. Στην αρχή δείχνει ενδιαφέρον να σας γνωρίσει και σας ακούει με προσοχή.
Φέρνει συνήθως πολλές συζητήσεις στο τραπέζι και πάντα έχει κάτι να πει. Παριστάνει ότι έχει ανοιχτό μυαλό και ενδιαφέροντα, αλλά μήπως έχετε την αίσθηση ότι δεν είναι πραγματικό το ενδιαφέρον του για κάποια από αυτά τα θέματα; Η προσωπικότητά του είναι ένα άδειο δοχείο και χρησιμοποιεί τη δική σας προσωπικότητα για να γεμίσει. Είναι σαν μια μαύρη τρύπα. Δεν μπορείτε να περιμένετε να πάρετε αγάπη από ένα πρόσωπο που μπορεί μόνο να παίρνει.
BONUS TIP – Το πιο επικίνδυνο τέχνασμά του
Είναι η σύγχυση που προσπαθεί να δημιουργήσει στο μυαλό σας. Προσπαθεί να σας κάνει να αμφιβάλλετε για την αξία σας ως φίλο. Θέλει να πιστέψετε ότι δεν είστε αρκετά ενδιαφέροντες και πρέπει να προσπαθήσετε σκληρότερα. Αυτό είναι μια ψευτο-απόρριψη που σας δίνει σε μικρές δόσεις.
Η συμβουλή μου: μην τσιμπήσετε! Μόλις αρχίσετε ν’ ανιχνεύετε τα σημάδια, προχωρήστε παρακάτω. Βρείτε κάποιον που αξίζει και είναι πρόθυμος να επενδύσει λίγο από το χρόνο του για να γίνει πραγματικός φίλος σας.