Το γιαούρτι έχει συνδεθεί με τη δίαιτα. Ο λόγος είναι απλός: είναι πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτεΐνη και αποτελεί ένα πλήρες γεύμα λίγων θερμίδων. Τι μπορεί να συμβαίνει όμως όταν η ζυγαριά δεν επικροτεί την προσπάθεια σου παρόλο που έφαγες “ένα γιαουρτάκι μόνο” για βραδινό;
Το γιαούρτι αποτελεί μια σωστή επιλογή όταν προσέχεις τη διατροφή σου, αρκεί να μη γίνονται τα ακόλουθα λάθη:
Εστιάζεις πάρα πολύ στις θερμίδες και δεν δίνεις βάση στην περιεκτικότητα πρωτεΐνης
Φτάνεις μπροστά στο ψυγείο με τα γιαούρτια και κοιτάζεις προσεκτικά το διατροφικό πίνακα της συσκευασίας προκειμένου να βρεις πόσες θερμίδες και λιπαρά περιέχει μη δίνοντας σημασία στο ποσοστό της πρωτεΐνης. Είναι προτιμότερο να επιλέξεις ένα γιαούρτι με περισσότερες θερμίδες και 12-15 γραμμάρια πρωτεΐνης παρά ένα γιαούρτι με 100 περίπου θερμίδες και 6 μόνο γραμμάρια πρωτεΐνης. Το υψηλότερο ποσοστό πρωτεΐνης είναι που θα σε χορτάσει και θα σε κάνει να μην αναζητήσεις γρήγορα το επόμενο γεύμα.
Δεν υπολογίζεις σωστά την ποσότητα
Προτιμάς να παίρνεις τη μεγάλη, οικογενειακή συσκευασία για λόγους πρακτικότητας και οικονομίας αλλά έτσι, είναι εύκολο να καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα. Σε μια τέτοια περίπτωση, καλό είναι να γεμίσεις μια κούπα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα κεσεδάκι γιαούρτι του εμπορίου.
Προσθέτεις πολλά συστατικά
Ο αγαπημένος σου συνδυασμός είναι γιαούρτι με μέλι, δημητριακά, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι πολύ ισορροπημένη διατροφικά αλλά έχει διαφορά αν αποτελεί γεύμα ή σνακ. Αν επιλέγεις το γιαούρτι για σνακ είναι καλό να μην υπερβαίνεις τις 200 θερμίδες, που “μεταφράζεται” σε προσθήκη λίγων φρούτων και μια στάλα ξηρούς καρπούς. Αν το γιαούρτι αποτελεί το αγαπημένο σου πρωινό, πρόσθεσε δημητριακά και φρούτα, αλλά μην το παρακάνεις με τους ξηρούς καρπούς.
Επιλέγεις γιαούρτι με 0% λιπαρά
Ένα γιαούρτι χωρίς καθόλου λιπαρά σημαίνει πως έχει αναζητήσει την ισορροπία στη γεύση σε ένα άλλο συστατικό: τη ζάχαρη. Αν παρατηρήσεις στο διατροφικό πίνακα πως η περιεκτικότητα σε ζάχαρη ξεπερνά τα 18 γραμμάρια ή η ζάχαρη αναφέρεται πρώτη στα συστατικά, είναι καλύτερο να επιλέξεις ένα γιαούρτι με 2% λιπαρά, δίνοντας σημασία και στην ανάλυση που εξηγήθηκε στο πρώτο σημείο.
Αναζητάς τα προβιοτικά και ξεχνάς όλα τ’άλλα
Τα προβιοτικά είναι μια “νέα μόδα” στη διατροφή και σίγουρα είναι ωφέλιμα για την υγεία αλλά όσον αφορά την επιλογή του γιαουρτιού είναι σημαντικό πρώτα να επιλέγεται βάσει των λιπαρών, πρωτεΐνης και ζάχαρης που περιέχει παρά αν είναι πλούσιο σε προβιοτικά.
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!