Άραγε, πως ορίζεται η Ομορφιά; Για τις ανάγκες του άρθρου επισκέφτηκα τη Βικιπαιδεία και εντόπισα τον ακόλουθο ορισμό για την ομορφιά:
«Η ομορφιά γενικά είναι το χαρακτηριστικό ενός ατόμου, ενός τόπου, ενός αντικειμένου ή μιας ιδέας που προσφέρει μια αέναη εμπειρία απόλαυσης, ευχαρίστησης, νοήματος και ικανοποίησης. Η ομορφιά μελετάται ως κλάδος της αισθητικής, της κοινωνιολογίας, της κοινωνικής ψυχολογίας και του πολιτισμού. Ως δημιούργημα του πολιτισμού, έχει εμπορευματοποιηθεί εξαιρετικά με όχι πάντα θετικά αποτελέσματα. Μια “ιδανική ομορφιά” είναι η ύπαρξη η οποία θαυμάζεται, ή κατέχει χαρακτηριστικά τα οποία χαρακτηρίζονται ευρέως ως όμορφα σε έναν συγκεκριμένο πολιτισμό ή κοινωνία.»
Το ερωτήματα σίγουρα θα έχουν βασανίσει κάποια στιγμή και εσάς: Υπάρχει αντικειμενική ομορφιά; Ένας άνθρωπος που στην εποχή μας θεωρείται όμορφος επειδή είναι πραγματικά όμορφος ή μας έχουν εκπαιδεύσει (η κοινωνία, το μάρκετινγκ…) να πιστεύουμε πως είναι όμορφοι;
Τα παραπάνω ερωτήματα σίγουρα δεν μπορούν να αναλυθούν μέσα σε 600 (το πολύ) λέξεις αλλά οι ακόλουθες γυναίκες σίγουρα επαναπροσδιορίζουν τον όρο “ομορφιά”:
Denise Bidot
Το plus size μοντέλο από τη Λατινική Αμερική υπήρξε η πρώτη που εμφανίστηκε σε Fashion Week, σε αυτό της Νέας Υόρκης, το 2014. Η Denise Bidot έχει εμφανιστεί σε καμπάνιες των Forever 21 και Nordstrom ενώ έχει συνεργαστεί με τη φωτογράφο Victoria Janahshvili για ένα λεύκωμα με θέμα τις γυναικείες καμπύλες (“Curves”) που έχει ως στόχο να παρακινήσει τις γυναίκες να αποδεχτούν το σώμα τους και να εκφράζονται θετικά γι’αυτό.
Winnie Harlow
H Chantelle Brown-Young είναι ένα 19χρονο πανέμορφο μοντέλο που έχει τη δερματική ασθένεια της λεύκης. Το bullying που έχει υποστεί από την παιδική της ηλικία την ώθησε να δημιουργήσει ένα βίντεο YouTube όπου μίλησε ανοιχτά για την κατάσταση της τραβώντας την προσοχή των παραγωγών του America’s Next Top Model. Σήμερα η Winnie Harlow (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο) έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη Diesel και τη Desigual, και δεν έχει πάψει να μιλάει για τη σημασία της αυτοπεποίθησης δηλώνοντας ‘Ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς πως δεν είσαι όμορφος, είναι ο ίδιος σου ο εαυτός’.
Lea T
To τρανσέξουαλ μοντέλο ανακαλύφτηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου Givenchy, Riccardo Tisci το 2010 και έχει ήδη πρωταγωνιστήσει σε καμπάνια του ιστορικού οίκου ενώ το 2014 έγινε το πρόσωπο της Redken. Η Lea T έχει δηλώσει για την τελευταία της συνεργασία: ‘Λατρεύω να δουλεύω με τη Redken γιατί εκτιμούν όλα τα είδη ομορφιάς. Πιστεύουν στη διαφορετικότητα του ατόμου και θεωρώ πως αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό’.
Jilian Mercado
Η Mercado έχει μυική δυσπλασία και έτσι βρίσκεται μόνιμα σε αμαξίδιο το οποίο όμως δεν περιορίζει την ομορφιά της ή τις δυνατότητες της όπως το να συμμετέχει στις καμπάνιες των brands Diesel και Nordstrom. ‘Υπήρχε εποχή που συνέκρινα τον εαυτό μου με τους ανθρώπους γύρω μου. Σύντομα διαπίστωσα πως ζούσα ένα ψέμα’ δήλωσε σε συνέντευξη της στο περιοδικό i-D φέτος, και συμπλήρωσε ‘Πρέπει να σταματήσουμε να αναζητούμε καθοδήγηση ως προς το πως να είμαστε όμορφοι γιατί μπορούμε να γίνουμε οι δικές μας πυξίδες’.
Jamie Brewer
Η 30χρονη ηθοποιός που έγινε ευρέως γνωστή μέσα από τη συμμετοχή της στην τηλεοπτική σειρά American Horror Story, πέτυχε πρόσφατα ένα ακόμα επίτευγμα: να γίνει το πρώτο μοντέλο με σύνδρομο Down που περπάτησε σε πασαρέλα του New York Fashion Week. Παρόλο που η Brewer δεν έχει πρόθεση να κυνηγήσει μια καριέρα στο χώρο του modelling, συμμετέχει ενεργά στην καμπάνια “Role Models Not Runway Models” που έχει ως στόχο να πιέσει τη βιομηχανία της μόδας να στραφεί σε πιο ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς.
Andrej Pejic
Γεννημένος ως άντρας μέχρι και το 2014, ο Pejic έκανε καριέρα ως ένα ανδρόγυνο αντρικό μοντέλο, πλέον βρίσκεται στη φάση της αλλαγής φύλου οπότε στο μέλλον θα κάνει καριέρα ως τρανσέξουαλ μοντέλο και η αρχή έγινε με επίδειξη μόδας του Jean Paul Gaultier.
Robyn Lawley
Με ύψος 1,88 μ. και βάρος 74 κιλά οριακά θεωρείται plus size αλλά το μοντέλο από την Αυστραλία δεν φαίνεται να δίνει και πολλή σημασία αφού κλείνει το ένα συμβόλαιο μετά το άλλο. Αντιλαμβανόμενη τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς η Lawley σχεδιάζει και τη δική της σειρά μαγιό αφού έχει ως μότο το “Γιατί δίνουμε τόση έμφαση στο πως θα χωρέσουν τα κορίτσια στα ρούχα αντί στο πως να χωρούν τα ρούχα σε εκείνα;”
Rain Dove
Η Rain Dove είναι το gay μοντέλο με την ανδρόγυνη μορφή που ποζάρει με την ίδια άνεση τόσο σε γυναικείες όσο και σε αντρικές καμπάνιες ρούχων. Η ίδια αντιλαμβάνεται την ομορφιά της ως μια μορφή ακτιβισμού. ‘Οι γυναίκες δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε αντρικούς ρόλους για να αισθάνονται δυνατές. Θα έπρεπε να είναι ο εαυτός τους. Συνεπώς, για εμένα δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στο αντρικό και το γυναικείο ντύσιμο είναι απλώς ρούχα για τους ανθρώπους’ δήλωσε.
Carmen Dell’Orefice
Σε ποια ηλικία σταματάς το modelling; Σίγουρα μέχρι τα 40 κι αυτό επειδή μπορεί να είσαι η Kate Moss ή η Naomi Campell. Για την Carmen Dell’Orefice ωστόσο δεν τίθεται τέτοιο ερώτημα αφού στα 83 της (ναι, καλά διαβάσατε) εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του Harper’s Bazaar Ταϊλάνδης. Με μια καριέρα που ξεκίνησε όταν ήταν 15 ετών με μια μικρή παύση το 1958 όπου παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, η Dell’Orefice είναι ακόμα δραστήρια ποζάροντας για εξώφυλλα των Vogue,W, και Harper’s Bazaar, και συμμετέχοντας σε καμπάνιες για τις εταιρείες Target και Rolex.
Elliot Sailors
H Sailors συνήθιζε να ποζάρει μόνο για γυναικείες καμπάνιες μέχρι που σκέφτηκε να δώσει στη μορφή της πιο ανδρόγυνα χαρακτηριστικά και να κλείνει συμφωνίες και για αντρικές γραμμές ρούχων εκμεταλλευόμενη έτσι και τα πιο χαλαρά όρια ηλικίας για τους άντρες-μοντέλα. Η ίδια δεν ένιωσε ποτέ πως γεννήθηκε σε λάθος σώμα και αυτό της έδωσε δυναμισμό, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση.
Όπως έχει δηλώσει η Denise Bidot σε συνέντευξη της στο Variety Latino “Δεν υπάρχει λάθος τρόπος να είσαι γυναίκα”.
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!