Το Πάσχα πλησιάζει και ήρθε η ώρα γι’ αυτό που στην Ελλάδα λέμε… «ξέστρωμα». Τα χαλιά, τα παπλώματα, τα χειμωνιάτικα ρούχα, τα αερόθερμα μπαίνουν στα πατάρια και τις αποθήκες και βγαίνουν τα καλοκαιρινά και ίσως και οι ανεμιστήρες.
Και μέσα σ’ αυτό το βάλε – βγάλε, ανακαλύπτετε ένα σωρό πράγματα, που δεν χρησιμοποιείτε πια και που το μόνο που κάνουν είναι να πιάνουν χώρο. Καιρός για ξεκαθάρισμα.
Δείτε 10 πράγματα που μπορείτε να κάνετε αυτά τα άχρηστα πλέον αντικείμενα:
1. Ανακυκλώστε τα
Βρήκατε ένα παλιό DVD player, ένα συρτάρι γεμάτο με μπαταρίες, ένα σπασμένο φορητό υπολογιστή ή ένα χαλασμένο κινητό. Μην τα πετάξετε στα σκουπίδια! Αντί να βλάψετε το περιβάλλον με τις τοξικές χημικές ουσίες που περιέχουν, ρίξτε τα σε ένα από τα κατάλληλα δοχεία ανακύκλωσης που βρίσκονται τοποθετημένα σε κάθε μεγάλο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών.
2. Πουλήστε τα
Μπορεί τα «σκουπίδια» σας να κρύβουν λεφτά. Υπάρχουν ιστότοποι στο διαδίκτυο αλλά και εφημερίδες αγγελιών, όπου μπορείτε με μια φωτογραφία και δυο λόγια, να παρουσιάσετε το αντικείμενο που θέλετε να πουλήσετε
3. DIY
Ή αλλιώς, φτιάξτο μόνος σου. Είναι μόδα, είναι δημιουργία και προφανώς είναι λύση. Με τα αντικείμενα που δεν χρειάζεστε και λίγη φαντασία και μεράκι, φτιάχνετε κάτι νέο και χρήσιμο. Μπορείτε να βρείτε ιδέες στο διαδίκτυο όπως και στις σελίδες του That’s Life με όλα τα DIY projects που έχουμε παρουσιάσει.
4. Δωρίστε τα
Δωρίστε ρούχα που δεν φοράτε πια, παλιά παιχνίδια, κουβέρτες ή άλλα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε, ελευθερώνοντας λίγο το χώρο σας και βοηθείστε κάποιον που τα έχει ανάγκη. Υπάρχουν πολλές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις καθώς και κάποια κουτιά σε εμπορικά κέντρα και τράπεζες.
5. Χρησιμοποιείστε τα
Μην σας πιάνει η μανία να ξεφορτωθείτε τα πάντα, μόνο και μόνο για να εξοικονομήσετε χώρο. Υπάρχουν παλιά πράγματα που μπορεί να είναι χρήσιμα ακόμη και για άλλο σκοπό από τον αρχικό τους. Παλιές βαμβακερές κάλτσες, μακό, πετσέτες και λιωμένα σεντόνια για παράδειγμα μπορούν, κομμένα και ραμμένα στο κατάλληλο μέγεθος, να χρησιμοποιηθούν στο καθάρισμα του σπιτιού αντί για τα πανάκριβα ξεσκονόπανα του σούπερ μάρκετ.
Ράφια που κάποτε ήταν περιττά, ίσως τώρα να σας είναι απαραίτητα αν τα βιβλία ή τα cd σας έχουν αυξηθεί.
Ξεχωρίστε λοιπόν κάποια πράγματα που θα τα χρησιμοποιήσετε άμεσα. Αν μέσα σε μερικές εβδομάδες δεν βρουν την “θέση” τους, θα καταλήξετε να τα ξαναβρείτε μπροστά σας την επόμενη φορά που θα καθαρίσετε.
6. Αναδείξτε τα
Υπάρχουν θησαυροί στα ντουλάπια μας και καμιά φορά τους μπερδεύουμε με τα σκουπίδια μας. Ένα vintage φόρεμα ή τσαντάκι δεν είναι σκουπίδια, είναι μόδα. Ένας παλιός μπρούτζινος μύλος του καφέ είναι υπέροχο διακοσμητικό στοιχείο για την κουζίνα. Κι ένα παλιό μεταξωτό μαντήλι μπορεί να είναι έργο τέχνης που του αξίζει η καλύτερη κορνίζα.
7. Πετάξτε τα
Αν πραγματικά δεν σας χρησιμεύουν σε τίποτε κι αν δεν είναι σε κατάσταση να χρησιμοποιηθούν από κανέναν (όπως εκείνες οι τρύπιες μπότες) είναι καιρός να πάρουν το δρόμο για τη χωματερή, δεν νομίζετε;
8. Κάντε τα δώρο
Το δώρο που ποτέ δεν χρησιμοποιήσατε και δεν κάνατε τον κόπο να το αλλάξετε, αντί να μένει παραπεταμένο, κάντε το εσείς δώρο σε κάποιον άλλο που θα το χρειάζεται. Μια εξάδα ποτήρια, μια κούπα, μια κορνίζα, ένα cd (σφραγισμένο) με μουσική που δεν ακούτε, κεριά, βιβλία, βρεφικά, παιδικά ή και δικά σας ρούχα που έμειναν… με τις ετικέτες, με λίγο χαρτί συσκευασίας κι ένα φιόγκο, μπορεί να κάνουν κάποιο πολύ χαρούμενο. Αρκεί να μην είναι αυτός που σας έφερε τον συγκεκριμένο δώρο!
9. Χαρίστε τα
Τα παιδιά μεγάλωσαν πια για να βλέπουν ξανά και ξανά το ίδιο DVD με τα κινούμενα σχέδια που λάτρευαν παλιότερα. Κι εσείς αντικαταστήσατε το (μια χαρά) κινητό σας μ’ ένα ολοκαίνουργιο smart phone. Ρωτήστε τους φίλους σας που έχουν παιδιά, αν τα χρειάζονται.
Και, αφού πήρατε αυτό το πολυμηχάνημα που κάνει τα πάντα στην κουζίνα και δεν χρειάζεστε πια τον απλό ηλεκτρικό λεμονοστύφτη, ρωτήστε τους φίλους σας που έχουν εξοχικό αν τον θέλουν. Μπορεί να τους γλυτώσετε από ένα περιττό έξοδο.
10. “Ξεκολλήστε” απ’ αυτά
Μερικά από τα αντικείμενα που θα συναντήσετε κατά τη διάρκεια του ξεκαθαρίσματος θα έχουν κάποια συναισθηματική αξία, όμως είναι σημαντικό να μην αφήσετε τα συναισθήματά σας να γεμίζουν με σκουπίδια τα ντουλάπια σας. Εντάξει, κρατήστε το σεμέν που σας έπλεξε με το βελονάκι η γιαγιά σας αλλά πετάξτε επιτέλους το μπλουζάκι που φοράγατε στην πρώτη συναυλία που πήγατε ή το skateboard που είχατε μικροί. Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ή κοιτάξει κάτι για μήνες, τότε μάλλον δεν το χρειάζεστε.
Ώρα λοιπόν για λίγο Ανοιξιάτικο αέρα στην αποθήκη, τα πατάρια και τα ντουλάπια σας.
Καλό ξεκαθάρισμα!