Αναβλητικότητα είναι καταστροφική συνήθεια κατά την οποία υπάρχει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα ανάμεσα στη στιγμή που οι άνθρωποι σκοπεύουν να κάνουν μια δουλειά και την στιγμή που πραγματικά την κάνουν. Σε όλους μας έχει συμβεί κάποιες φορές. Αλλά είναι περιστασιακό ή έχετε πιάσει τον εαυτό σας να αναβάλει σημαντικά καθήκοντα ξανά και ξανά, σε τέτοιο βαθμό, που διαταράσσεται σοβαρά η σταδιοδρομία αλλά και η ζωή σας;
Ας δούμε αρχικά μερικά από τα συμπτώματα της αναβλητικότητας:
- Σπαταλάτε τη μέρα σας με χαμηλής προτεραιότητας υποχρεώσεις ή και καθήκοντα που οι άλλοι σας ζητούν να κάνετε, αντί να ασχολείστε με τα σημαντικά που έχει ήδη στη λίστα σας;
- Διαβάζετε τα e-mails και τις σημειώσεις σας πολλές φορές μέχρι ν’ αποφασίσετε ποια είναι τα πιο σημαντικά και τι πρόκειται να κάνετε με αυτά;
- Μόλις καθίσετε για να ξεκινήσετε μια υψηλής προτεραιότητας εργασία, σχεδόν αμέσως σηκώνεστε για να φτιάξετε ένα φλιτζάνι καφέ;
- Αφήνετε έξω από τη λίστα υποχρεώσεών σας κάτι, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα κι αν ξέρετε ότι είναι σημαντικό;
- Περιμένετε την “κατάλληλη ατμόσφαιρα” ή την “κατάλληλη στιγμή” για να κάνετε μια σημαντική εργασία;
- Νιώθετε συχνά κουρασμένοι από τα καθήκοντά σας ή σας είναι δύσκολο να μείνετε συγκεντρωμένοι;
- Πανικοβάλλεστε, κυρίως επειδή δεν ξέρετε πώς να ξεκινήσετε;
- Μήπως αιτία της απροθυμίας σας να ξεκινήσετε μια σημαντική εργασία είναι ο φόβος της αποτυχίας;
Αν τα παραπάνω σας φαίνονται γνώριμα, είναι καιρός να πάρετε τα μέτρα που πρέπει για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα:
- Ένας λόγος για την αναβλητικότητα, είναι ότι οι άνθρωποι βρίσκουν μια συγκεκριμένη δουλειά δυσάρεστη και προσπαθούν να την αποφύγουν. Σκεφτείτε ότι, τελικά θα αναγκαστείτε να την κάνετε. Μην “σκορπίζεστε” σε ασήμαντα καθήκοντα. Μια ψυχή που είναι να βγει…
- Αποκτήστε όραμα. Δείτε ποια θα είναι τα οφέλη από την ολοκλήρωση της εργασίας και προσδιορίστε τις δυσάρεστες συνέπειες από τη μη ολοκλήρωσή της.
- Οργανωθείτε. Φτιάξτε καθημερινά μια λίστα σωστά ιεραρχημένων υποχρεώσεων και ένα πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε όλες τις εργασίες που έχετε να κάνετε διασφαλίζοντας ότι κάποιες δεν θα ξεχαστούν.
- Πείτε “Όχι” σε ασήμαντα καθήκοντα που σας φορτώνουν άλλοι, όταν το χρονοδιάγραμμά σας δεν σάς το επιτρέπει.
- Βρείτε την αιτία της κόπωσής σας. Είναι σωστή η διατροφή σας; Κοιμάστε αρκετά; Έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας; Βρείτε το και διορθώσετε το αλλάζοντας τρόπο ζωής.
- Ελέγχετε την τεχνολογία και να μην την αφήσετε επηρεάζει την συγκέντρωσή σας. Τσεκάρετε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο σε συγκεκριμένους χρόνους κατά τη διάρκεια της ημέρας, απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας και αφήστε τα μηνύματα να πηγαίνουν στον τηλεφωνητή. Κλείστε την πόρτα και ζητήστε από τους γύρω σας να μην σας ενοχλήσουν.
- Μην πανικοβάλλεστε από το μέγεθος του έργου. Χωρίστε το σε διαχείριση «βήματα» και φτιάξτε ένα πρόγραμμα που θα εστιάζει στην ολοκλήρωση της κάθε υπο-έργασίας και όχι στο συνολικό έργο.
- Μην σας φοβίζει το αποτέλεσμα. Σκεφτείτε ότι μεγαλύτερη αποτυχία από μια εργασία που δεν είναι τέλεια είναι η μη ολοκλήρωση της.
Αλλά η καλύτερη και απλούστερη συμβουλή είναι να κάνετε μια αρχή, για κάθε σημαντικό ή ασήμαντο έργο. Μπορείτε να απαλλαγείτε από την αναβλητικότητα ξεκινώντας απλά την κίνηση προς τα εμπρός. Γιατί, σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής, “Ένα αντικείμενο σε κίνηση τείνει να παραμένει σε κίνηση”.