Ο φόβος έχει προστατευτικό χαρακτήρα...συνήθως. Γιατί πολλές φορές δεν πηγάζει από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού κινδύνου αλλά από μία παράλογη πεποίθηση με αποτέλεσμα να μένεις πίσω στη ζωή σου και να γεμίζει το κεφάλι με πάρα πολλές έγνοιες, κατηγορίες, ενοχές.
Ήρθε η στιγμή να αναγνωρίσεις τους ανώφελους φόβους και να τους αντιμετωπίσεις όπως τον φόβο πως…
…δεν είσαι αρκετά καλός σε αυτά που κάνεις
Συγχαρητήρια! Αν στοχεύεις για το βραβείου του πιο σκληρού επικριτή του εαυτού σου, πηγαίνεις κατευθείαν για το χρυσό μετάλλιο. Κάποιο project στη δουλειά, μια σχέση που δεν πήγε καλά, οτιδήποτε σε κάνει να πιστεύεις πως δεν έκανες ό,τι περνούσε από το χέρι σου ή πως δεν είχες εξαρχής τις ανάλογες ικανότητες. Κανείς δεν είναι τέλειος (πίστεψε το) και καμιά ατέλεια δεν συνεπάγεται έλλειψη αξίας (επανέλαβε 100 φορές μετά από εμένα).
...πως χάνεις κάτι που συμβαίνει στα social media όσο δεν είσαι δικτυωμένος
Γνωστό και ως F.O.M.O (Fear Of Missing Out), o φόβος πως χάνεις κάποιο σημαντικό γεγονός/δραστηριότητα όσο δεν τσεκάρεις τους λογαριασμούς σου στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης που προκαλεί άγχος για τη διαχείριση του χρόνου και δημιουργεί συναισθήματα αναξιότητας και μοναξιάς (αφού η καλύτερη παρέα σου είναι το smartphone, το tablet και ο υπολογιστής).
Πρόσφατα είδα το “Birdman” και σε μια στιγμή διαύγειας και συναισθηματικής ωριμότητας ο πρωταγωνιστής εξομολογείται στην πρώην γυναίκα του πως μετάνιωσε για το γεγονός πως βιντεοσκοπούσε τη στιγμή της γέννησης της κόρης τους.
…πως αποτυγχάνεις, θα αποτύχεις ή είσαι ήδη ένας αποτυχημένος
O Τόμας Έντισον (ο πιο παραγωγικός εφευρέτης της σύγχρονης εποχής και δημιουργός του ηλεκτρικού λαμπτήρα, του μικροφώνου και του φωνογράφου) είχε δηλώσει ‘Δεν έχω αποτύχει 10.000 φορές, απλώς έχω ανακαλύψει 10.000 τρόπους που δεν αποδίδουν’.
Δεν είναι μια εξιδανικευμένη φιλοσοφία ζωής: Κάθε αποτυχία κρύβει ένα μάθημα. Κάθε αποτυχία κρύβει μια νέα ευκαιρία για εξέλιξη.
…πως θα μείνεις μόνος
‘Μπορείς να είσαι μόνος και να είσαι ευτυχισμένος, και μπορείς να είσαι μόνος και να αισθάνςεσαι μοναξιά’ έχει δηλώσει ο συγγραφέας-ψυχοθεραπευτής Ross Rosenberg. Η μοναξιά είναι θέμα οπτικής γωνίας. Μπορεί να συμβαίνει γιατί μόλις βγήκες από μια σχέση και χρειάζεσαι λίγη επαναφόρτιση και ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου. Μπορεί να συμβαίνει γιατί δεν έχεις βρει ακόμα τον σύντροφο που θέλεις. Σημείωσε το “θέλεις” γιατί η μοναχικότητα μπορεί να είναι μια μεταβατική φάση ή μια στάση ζωής που μας φέρνει πιο κοντά στις επιθυμίες και τελικά στην ευτυχία.
…πως δεν σε αποδέχονται οι άλλοι
Πρώτον, δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους. Δεύτερον, μόνο αν τα έχεις βρει πραγματικά με τον εαυτό σου θα έλκεις τα άτομα (φίλους και εραστές) με τους οποίους θα ταιριάζεις πραγματικά και τότε δεν θα σε ενδιαφέρει αν δεν σε αποδέχεται κάποιο άτομο γιατί θα αναγνωρίζεις πως αυτό συμβαίνει λόγω διάστασης απόψεων και διαφορετικής νοοτροπίας.
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!