Το μπαλέτο μπορεί να θεωρείται -και να είναι μια εκλεπτυσμένη χορευτική τέχνη- ωστόσο από τη “γέννηση” του (τοποθετείται στην Ιταλική Αναγέννηση ενώ ο πρώτος χορευτικός θίασος ιδρύθηκε το 1661 στο Παρίσι) αποτελούσε ένα λαϊκό θέαμα.
Το μπαλέτο ξεκίνησε από μια χορευτική παράφραση της ξιφασκίας (!), απέκτησε ορολογία και τεχνική χάρη στους Γάλλους, απογειώθηκε χάρη στους Ρώσους και εξελίχθηκε χάρη στους Αμερικάνους (νεοκλασικό μπαλέτο). Ωστόσο, κάτι έγινε το 2015 και το μπαλέτο απομακρύνθηκε από το θέαμα για περιορισμένο κοινό και έγινε πιο mainstream!
Αυτό το “κάτι” δεν είναι τυχαίο αλλά βασίζεται στα ακόλουθα αίτια:
Το φαινόμενο Misty Copeland
H Misty Copeland είναι η prima ballerina του American Ballet Theatre και το γεγονός πως είναι η πρώτη Αφροαμερικανή που το πέτυχε αυτό αρκούσε για να στρέψει το ενδιαφέρον του κόσμου ξανά στο μπαλέτο.
Η μίνι σειρά Flesh & Bone
Η εν λόγω σειρά ακολουθεί την πορεία μιας μπαλαρίνας που παλεύει να εδραιωθεί σε έναν απαιτητικό χορευτικό θίασο ενώ κουβαλά ένα σκοτεινό παρελθόν και γνώρισε μεγάλη επιτυχία καθώς συνδυάζει τη δραματουργία με τον πραγματικό χορό. Η πρωταγωνίστρια της σειράς Sarah Hay έλαβε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα για το ρόλο της χορεύτριας Claire Robbins.
Ο Instagram λογαριασμός The Ballerina Project
Δημιούργημα του φωτογράφου Dane Shitaji το Instagram Account The Ballerina Project έγινε αμέσως viral καθώς παρουσιάζει συγκλονιστικές μπαλετικές φιγούρες σε φυσικό περιβάλλον. Αν αναζητάτε λίγη φωτογραφική ποίηση αυτός είναι ο λογαριασμός που πρέπει να ακολουθήσετε.
Οι celebrities που προτιμούν το μπαλέτο ως μορφή άσκησης
Από τα top models Gigi Hadid και Miranda Kerr ως τη Natalie Portman που μετά το ρόλο της στο Black Swan δεν έπαψε να γυμνάζεται κάνοντας μπαλέτο, οι συγκεκριμένες αλλά και άλλες γυναίκες, διάσημες και μη, ανακάλυψαν κάτι που γνωρίζουν από μικρές οι μπαλαρίνες: το μπαλέτο είναι η ιδανική μορφή άσκησης για ενδυνάμωση, γνώση τεχνικής και σωστή στάση του σώματος.
Γιατί ο Sergei Polunin έδειξε πόσο ποπ μπορεί να γίνει το μπαλέτο
Ο Sergei Polunin θεωρείται το “κακό παιδί” του μπαλέτου και κατόρθωσε να κάνει γνωστό το όνομα του όταν χόρεψε το hit του Hozier “Take me to Church” σε χορογραφία του Jade Hale-Christofi και κινηματογράφηση του David LaChapelle. Ένα βίντεο που δεν αναρωτηθήκαμε στιγμή γιατί έγινε viral το 2015.
Γιατί το μπαλέτο είναι τρόπος ζωής
Επειδή το μπαλέτο είναι συνδεδεμένο με την προσπάθεια, την αφοσίωση και τη στοχο-προσήλωση, ακόμα κι αν δεν έχετε κάνει ούτε μία πιρουέτα στη ζωή σας, μπορείτε να εφαρμόσετε τις αρχές του μπαλέτου στην καθημερινή σας ζωή, αλλά και να ακολουθήσετε τα πρότυπα διατροφής μιας μπαλαρίνας μέχρι και το στυλ ομορφιάς της.
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!