Έχετε ακούσει να λένε πως διαφέρει ο ταξιδευτής από τον τουρίστα; Ποιες λεπτομέρειες καθορίζουν αυτή τη διαφορά; Σίγουρα μία από αυτές είναι η άνεση που έχει ο ταξιδιώτης στο να μην κοιτάζει με απορία στα διπλανά τραπέζια όταν φτάνει μπροστά του ένα πιάτο τοπικής κουζίνας.
Επειδή “when in Rome, do as the Romans do” (δηλ. όταν βρίσκεσαι σε ένα μέρος, συμπεριφέρσου σύμφωνα με τα ντόπια ήθη και έθιμα), οι ειδικοί του ταξιδιωτικού site Co-Operative Travel δημιούργησαν ένα σύντομο οδηγό με “καλούς τρόπους” στο τραπέζι από μία χρηστική πλευρά που επικεντρώνεται στο πως να καταναλώσεις ένα πιάτο της τοπικής κουζίνας σαν κάτοικος της εκάστοτε χώρας:
Ελλάδα: Οι συντάκτες του οδηγού επέλεξαν να δώσουν οδηγίες σχετικά με το πως καταναλώνεται ο αστακός όπου η χρήση της ειδικής λαβίδας είναι απαραίτητη. Στο tip τονίζεται πως ο αστακός αποτελεί δημοφιλές έδεσμα στα μεγάλα νησιά όπως Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα και Ζάκυνθος (μεγάλη παράλειψη η Σκύρος, btw).
Γαλλία: Το πιάτο με τα σαλιγκάρια Escargot (οι γνωστοί μας κοχλιοί), σίγουρα μπορεί να προκαλέσει πολλές απορίες σε όποιον δεν έχει ξαναδοκιμάσει σαλιγκάρια. Στο tip προτείνεται η χρήση ειδική λαβίδας για να πιεστεί το κέλυφος και να τραβηχτεί η σάρκα με ένα μικρό πιρούνι με δύο μύτες, ενώ συνίσταται και το αναποδογύρισμα του κελύφους έτσι ώστε να γίνει “παπαρίτσα” με ψωμί. Η αλήθεια είναι πως ο παραδοσιακός -ελληνικός- τρόπος με το ρούφηγμα και την οδοντογλυφίδα δεν είναι και ο πιο κόσμιος!
Ολλανδία: Ένας πολύ απλός και καθόλου “savoir vivre” τρόπος για την κατανάλωση της ρέγγας.
Ισπανία: Τα πατροπαράδοτα tapas δεν συνοδεύονται από ειδική ετικέτα, αλλά με πρακτικές συμβουλές όπως πως το ότι απολαμβάνονται με ένα ποτήρι κρασί, πως η παραγγελία τους γίνεται στην τύχη και πως είναι πολύ εύκολο να καταναλωθούν πολλά μικρά πιατάκια.
Καραϊβική: To fufu είναι μια τοπική ζύμη που μπορεί κάποιος να την πλάσει με το χέρι και να την βουτήξει στη σάλτσα που το συνοδεύει.
Μεξικό: Τα tamale είναι τυλιχτά με γέμιση που ποικίλλει από κοτόπουλο και χοιρινό σε γαρίδες ή ομελέτα. Παρόλο που συνήθως τυλίγονται σε καλαμποκένιο κέλυφος, το τύλιγμα τους δεν καταναλώνεται. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως τα tamale καθιερώθηκαν ως πιάτο που σερβίρονταν την Ημέρα των Νεκρών.
Λατινική Αμερική: To asado (σιγοψημένο μπάρμπεκιου) δεν συνοδεύεται με κάποιο χρήσιμο tip απλώς με μια συμβουλή για σεβασμό στην εργασία του ψήστη (ναι, οι περισσότεροι άντρες πιστεύουν πως είναι οι καλύτεροι ψήστες του κόσμου).
Ιταλία: Σπαγγέτι, τι άλλο; Και ναι, έρχεται αυτός ο οδηγός να επιβεβαιώσει πως η χρήση του κουταλιού στην κατανάλωση της μακαρονάδας ουδέποτε προήλθε από την Ιταλία. Η κίνηση είναι απλή: τυλίγουμε τα σπαγγέτι στο πιρούνι με τη φορά των δεικτών του ρολογιού, δεν κόβουμε το μακαρόνι στη μέση και φυσικά δεν το ρουφάμε με θόρυβο στο στόμα.
Έτοιμοι να δοκιμάσετε γεύσεις σε όλο τον κόσμο;
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!