Δεν θυμάσαι μάλλον πότε ήταν η τελευταία φορά που δεν ήπιες έστω και μία ημέρα καφέ. Τέτοιος εθισμός. Και όπως είναι λογικό, δίνεις τεράστια σημασία στην γεύση του. Ένας κακός καφές το πρωί, είναι ικανός να καταστρέψει όλη την ημέρα. Γι’αυτό λοιπόν, ήξερες ότι το μέγεθος της κούπας και το πάχος της, επηρεάζει την αντίληψη της γεύσης;
Σε αυτό το σημαντικό ερώτημα αποφάσισαν να απαντήσουν οι ερευνητές. Έτσι λοιπόν στην μελέτη πήραν μέρος τριακόσιοι εθελοντές από την Κίνα, την Κολομβία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποία κλήθηκαν να αξιολογήσουν μία γκάμα από καφέδες με βάση το άρωμα, την ένταση, την θερμοκρασία, την γλυκύτητα και το επίπεδο καφεϊνης. Ρωτήθηκαν μάλιστα αν ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν τον καφέ με βάση το μέγεθος της κούπας.
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν έδειξαν ότι οι κούπες που είχαν μεγάλη διάμετρο έκαναν πιο γλυκό τον καφέ. Οι Βρετανοί και οι Κολομβιανοί απάντησαν ότι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα, ενώ οι Κινέζοι είναι πρόθυμοι να καταβάλλουν το ίδιο ποσό ανεξάρτητα από το μέγεθος της κούπας.
«Αν οι ιδιοκτήτες καφέ, οι baristes και οι κατασκευαστές σκευών θέλουν να χειραγωγήσουν τις προσδοκίες των ανθρώπων για τον καφέ, θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τη διάμετρο και το ύψος των κυπέλλων, καθώς τα χαρακτηριστικά είναι πιθανό να επηρεάσουν το άρωμα, την ένταση και τη γεύση του καφέ», αναφέρει η έρευνα, που θα δημοσιευτεί στο Food Quality and Preference.