Από την αρχή της ζωής, το ερώτημα για το τι συμβαίνει μετά τον θάνατό μας απασχολεί τους ανθρώπους. Αν και μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να πεθάνουμε για να το μάθουμε, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν εντοπίσει κάποιες ενδείξεις για τις τελευταίες μας σκέψεις, από μια μελέτη που έγινε στο Βανκούβερ.

Σε μια μελέτη που έγινε στο Βανκούβερ του Καναδά, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τον εγκέφαλο ενός 87χρονου ασθενούς με επιληψία. Κατά τη διάρκεια της παρατήρησης, ο ασθενής υπέστη ξαφνική καρδιακή ανακοπή και πέθανε. Μέσα από την καταγραφή του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG), οι επιστήμονες κατέγραψαν τι συνέβαινε στον εγκέφαλό του τα τελευταία 30 δευτερόλεπτα πριν και μετά τον θάνατο.

Η αύξηση των «ταλαντώσεων» που εντόπισαν, σχετίζεται με την ανάκτηση αναμνήσεων και τον ονειρικό ύπνο. Αυτό ενδεχομένως υποδηλώνει ότι ο ασθενής ζούσε ξανά παλιές εμπειρίες λίγο πριν πεθάνει. Η γνωστή θεωρία ότι «βλέπουμε τη ζωή μας να περνά μπροστά από τα μάτια μας» ίσως τελικά να ισχύει.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Dr. Ajmal Zemmar, ανέφερε ότι αυτές οι ταλαντώσεις μπορεί να αποτελούν μια τελευταία ανασκόπηση σημαντικών γεγονότων της ζωής πριν από τον θάνατο, παρόμοια με όσα αναφέρουν άνθρωποι που είχαν εμπειρίες κοντά στον θάνατο.

Η μελέτη στο Βανκούβερ δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Ageing Neuroscience, αλλά οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα ευρήματα βασίζονται σε μία μόνο περίπτωση και απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Είναι άγνωστο αν το ίδιο θα συνέβαινε σε κάποιον χωρίς επιληψία.

Όπως αναφέρει ο Dr. Zemmar, αυτό που μπορούμε να μάθουμε είναι ότι, ακόμη κι αν οι αγαπημένοι μας έχουν τα μάτια τους κλειστά, ίσως ο εγκέφαλός τους ανακαλεί όμορφες στιγμές της ζωής τους λίγο πριν αναπαυθούν.