Η Τζούλια Νόβα, μαζί με την κορούλα της, βρέθηκαν στο Μαραθώνα μαζί με την περιβαλλοντική οργάνωση We Love Marathon, για να φυτέψουν δέντρα στην περιοχή. 

Την προηγούμενη Κυριακή, 7 Απριλίου, η περιβαλλοντική οργάνωση We Love Marathon πραγματοποίησε μια ακόμη επιτυχημένη δενδροφύτευση στην περιοχή του Βρανά Μαραθώνα, προσφέροντας νέα ζωή σε εκείνα τα σημεία που είχαν πληγεί από πυρκαγιές. Ξεκινώντας από τις 10 το πρωί και καταλήγοντας στις 3 το μεσημέρι, η δράση σημείωσε τεράστια επιτυχία με τη συμμετοχή πάνω από 50 εθελοντών, οι οποίοι συνέβαλαν στη φύτευση 30 βελανιδιών ύψους 2 μέτρων και 20 δενδρυλλίων χαρουπιάς και βελανιδιάς.

 

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της Τζούλιας Νόβα, η οποία συμμετείχε ενεργά με την κόρη της στη δεντροφύτευση. Η Τζούλια Νόβα και η κορούλα της δεν δίστασαν να βάλουν τα χέρια στο χώμα, σκάβοντας λάκκους και μεταφέροντας τα δέντρα στα σημεία φύτευσης. Το πνεύμα της ομαδικότητας και η διάθεση για εργασία ήταν έκδηλα, καθώς και η μητέρα και η κόρη συμμετείχαν ενεργά στην προσθήκη κομπόστ στο έδαφος και στη δημιουργία κοιλότητών για τη συλλογή νερού ποτίσματος.

Οι ομορφιές της περιοχής

Ας μεταφερθούμε νοητά 2.500-4.000 χρόνια πίσω, στο παρελθόν αυτού του τόπου που λέγεται Μαραθώνας κι ας προσπαθήσουμε να κινηθούμε προς το Αγριλίκι και τη Σκάρπα, εκεί στις υπώρειες της Πεντέλης, στη δυτική άκρη της πεδιάδας, στον σημερινό Βρανά. Από τη χαράδρα και το φαράγγι της Ραπεντώσας κρυστάλλινα νερά κατεβαίνουν προς την πεδιάδα, πυκνά δάση καλύπτουν τους δύο λόφους, όπου βρίσκουν καταφύγιο χιλιάδες ζώα, πτηνά κι ερπετά. Σ’ αυτά κατοικούν θεοί, ημίθεοι και νύμφες, σ’ αυτά τα ιερά δάση ενταφιάζουν τιμητικά τους ήρωές τους. Κάπου εκεί, στην άκρη της πεδιάδας, βρίσκεται κι ο αρχαίος οικισμός, όπως μαρτυρούν τα εκτεταμένα ταφικά μνημεία της περιοχής, που έχει φέρει στην επιφάνεια η αρχαιολογική σκαπάνη.

Εδώ βρίσκεται για σχεδόν 8 αιώνες και το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Βρανά. Βλ. Νίκου Νέζη, «Τοπωνυμικά της Αττικής», εκδ. Ανάβαση (2013), σελ. 137. «Μονή Αγίου Γεωργίου «Βρανά» : Γυναικείο μοναστήρι, σε ύψ. 80μ., στο Βρανά Μαραθώνα. Ιδρύθηκε το 1960 ως μετόχι της Μονής Ασωμάτων – Πετράκη. Από το 1978 είναι μετόχι της Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης και υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ο νέος ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Πρωτοϊδρύθηκε πιθανώς το 13ο αι. από τη βυζαντινή οικογένεια Βρανά που είχε στην ιδιοκτησία της την περιοχή. Σε επιστολή του Πάπα Ινοκέντιου Γ το 1208 προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Βερνάρδο, αναγράφεται monasterium sancti georgi. Το 1834 διαλύθηκε, όπως και όλα τα ολιγομελή μοναστήρια, είτε αντρικά {Β.Δ. της 25/9 (7/10) 1833 – χωρίς Φ.Ε.Κ.), είτε γυναικεία (Φ.Ε.Κ. 15/1834 & 42/1834)}.»

Επίδραση και Σημασία της Δράσης

Αυτή η δράση δεν αποτελεί απλά μια προσπάθεια αναζωογόνησης της φύσης, αλλά και μια δυνατότητα για την τοπική κοινότητα να ενωθεί και να εργαστεί για έναν κοινό σκοπό. Η συμμετοχή της Τζούλιας Νόβα αναδεικνύει τη σημασία της προσωπικής δέσμευσης στις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και εμπνέει άλλους να προσφέρουν ενεργά στη βελτίωση του περιβάλλοντος. Μέσα από τέτοιες δράσεις, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: η φροντίδα για το περιβάλλον αποτελεί μια συλλογική ευθύνη που μπορεί να φέρει θετικές αλλαγές για τη γενιά μας αλλά και τις επόμενες.