Σηματοδοτώντας την έναρξη του τελευταίου Σαββατοκύριακου της Αποκριάς, πριν από την περίοδο νηστείας της Σαρακοστής που οδηγεί στο Πάσχα, η τσικνοπέμπτη είναι μια ξεχωριστή μέρα που γιορτάζεται ψήνοντας και απολαμβάνοντας τα αγαπημένα μας κρεατικά πριν μπούμε στη νηστεία. Η τσικνοπέμπτη προέρχεται από την τσίκνα, που αναφέρεται στη μυρωδιά του ψητού κρέατος, και την Πέμπτη (ή την πέμπτη μέρα της εβδομάδας που ξεκινά από την Κυριακή). Αν και η προέλευση αυτής της παράδοσης παραμένει ασαφής, είναι ασφαλές να πούμε ότι συνδέεται με τους βακχικούς εορτασμούς της Αρχαίας Ελλάδας. Η Πέμπτη επιλέχθηκε από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία καθώς παραδοσιακά, η Τετάρτη και η Παρασκευή θεωρούνται ημέρες νηστείας.
Σήμερα, η τσικνοπέμπτη είναι μια μέρα όπου οικογένειες και φίλοι μαζεύονται, συναντιούνται και γιορτάζουν τρώγοντας άφθονες ποσότητες κρέατος, είτε στο σπίτι είτε εκτός σπιτιού. Σχεδόν κάθε εστιατόριο, καφέ και ταβέρνα σερβίρουν ένα ειδικό μενού όπου το κρέας είναι ο επίτιμος καλεσμένος. Το πιο δημοφιλές είδος είναι πιθανώς το σουβλάκι, αλλά και παραδοσιακά λουκάνικα, μπριζόλες, παϊδάκια, καθώς και στιφάδο στο μενού. Ορισμένες περιοχές έχουν ακόμη και τις δικές τους παραδόσεις, όπως στις Σέρρες, όπου οι άντρες πηδούν πάνω από τις φλόγες του μπάρμπεκιου όταν ψήνουν το κρέας ή στην Κέρκυρα, όπου οι ντόπιοι μαζεύονται σε πλατείες και κουτσομπολεύουν.
Οι μαγικές εικόνες με ψησταριές στους δρόμους μπροστά από ταβέρνες, καφενεία και εστιατόρια πλησιάζει. Ωστόσο, οι vegan ή οι χορτοφάγοι, δεν περνάνε καθόλου καλά αυτή τη μέρα. Βέβαια, η Σαρακοστή είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη περίοδος για τους χορτοφάγους καθώς τα εστιατόρια και οι ταβέρνες ξεκινούν ειδικά σαρακοστιανά μενού καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου.
Όπως και να αποφασίσετε να το γιορτάσετε φέτος, αυτό που δεν γίνεται να λείπει από το τραπέζι είναι η Kaiser, καθώς κρεατικό χωρίς μπίρα δεν γίνεται.
Kaiser και Τσικνοπέμπτη πάνε μαζί, έτσι και φέτος, η αγαπημένη Pilsner μπύρα σας καλεί να συμμετέχετε στον διαγωνισμό που απογειώνει την τέχνη του BBQ!
Από τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, απολαύστε την αγαπημένη σας Kaiser, βρείτε τον 9ψήφιο κωδικό LOT στις συσκευασίες φιάλης ή κουτιού και μπείτε στο www.kaiserday.gr για να τον καταχωρήσετε, ώστε να λάβετε μέρος στη μεγάλη κλήρωση! Θα αναδειχθούν 100 νικητές, που θα κερδίσουν μοναδικά δώρα σχετικά με το ψήσιμο, όπως: 5 premium ψησταριές Weber, 10 σετ μαντεμένια σκεύη Lodge, 30 σετ premium εργαλείων ψησίματος, 30 ξύλα κοπής Kaiser και 25 premium ποδιές Kaiser!
Όσες περισσότερες συμμετοχές, τόσες περισσότερες πιθανότητες να είστε εσείς ένας / μια από τους μεγάλους νικητές! Μείνετε συντονισμένοι στο www.kaiserday.gr και στα social media της Kaiser, καθώς την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν οι νικητές του απόλυτου γαστρονομικού διαγωνισμού!
Η Kaiser, που ξεχωρίζει για την υψηλή ποιότητα και τη μοναδική γεύση της, φέρνει και φέτος την τέχνη του ψησίματος στο σπίτι μας, απογειώνοντας το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και καθιστώντας τον καθέναν μας έναν πραγματικό… grill master!
Ακολούθησε την Kaiser:
Instagram: @kaiserbeer
Facebook: @kaiser
YouTube: @kaiserbeer
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;