Η παροιμία «τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, έξι το λαδόξιδο» είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές εκφράσεις της ελληνικής λαϊκής σοφίας. Χρησιμοποιείται με έντονη δόση ειρωνείας, κυρίως όταν κάποιος επιχειρεί να κάνει μια μοιρασιά που δεν είναι καθόλου δίκαιη ή διαφανής.

Η φράση αποκαλύπτει την πρόθεση ενός ατόμου να μας ξεγελάσει ή να μας παραπλανήσει, παρουσιάζοντας τους υπολογισμούς του με τρόπο που να φαίνεται λογικός, ενώ στην πραγματικότητα εξυπηρετεί μόνο τα δικά του συμφέροντα. Είναι σαν να λέει κανείς: «Κοίτα, όλα είναι ισορροπημένα!», ενώ είναι φανερό πως το «ισοζύγιο» έχει φτιαχτεί έτσι ώστε να τον ευνοεί.

Είναι η στιγμή που το αυτονόητο υπονοείται, αλλά το παιχνίδι της πειθούς και των αριθμών γίνεται μέσο εξαπάτησης. Και ενώ το λάδι και το ξίδι είναι μετρήσιμα και συγκεκριμένα, ο συνδυασμός τους στο «λαδόξιδο» δεν προσθέτει καμία αξία στη διανομή.

Χρησιμοποιούμε αυτή την παροιμία όταν θέλουμε να καυτηριάσουμε τέτοιες συμπεριφορές. Έχει μια χιουμοριστική διάσταση που επιτρέπει να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας χωρίς επιθετικότητα, αλλά με έναν τρόπο που υπογραμμίζει την αδικία.

Συνολικά, αυτή η φράση αποτελεί ένα έξυπνο σχόλιο για την ανθρώπινη τάση να ωφελείται εις βάρος των άλλων, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Στην καθημερινότητά μας, μπορεί να ακουστεί από τις πιο απλές συναλλαγές μέχρι τις πιο περίπλοκες διαπραγματεύσεις. Γιατί, κακά τα ψέματα, όλοι αναγνωρίζουμε έναν «τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι» τύπο, όταν τον συναντήσουμε!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

el Ελληνικά