Στρίβουμε δεξιά από Κηφισίας και μπαίνουμε στη Λεωφόρο Βασιλείου, γνωρίζοντας πολύ καλά τι να περιμένουμε σε αυτή τη μεριά του Ψυχικού. Είναι μια περιοχή ξεχωριστή, πολύβουη μεν, αλλά με αυτή την ήρεμη αύρα να πλανάται από πάνω της. Λίγα μέτρα μετά βλέπω τη -διακριτική- πινακίδα του Tier, το οποίο είναι και η στάση μας για σήμερα.

1

Το Tier βρίσκεται σε ένα χώρο με μεγάλη… ιστορία. Αποτελεί το διάδοχο μαγαζιών που άφησαν το στίγμα τους στο Ψυχικό, αλλά δε χρειάζεται να μιλάμε πλέον γι’αυτά, καθώς είναι εδώ με μια σαφή ταυτότητα και σκοπό: Να δώσει μια νέα «γεύση» στην περιοχή και τους θαμώνες του, τόσο εκλεπτυσμένη όσο και διασκεδαστική.

tier et tout (2)

Ο χώρος, μεγάλος, ειδικά το καλοκαίρι που «ανοίγει» και μπορείτε να καθήσετε λίγα μέτρα από το πεζοδρόμιο, αλλά ελάχιστα εκτεθειμένοι στα «περαστικά» βλέμματα. Η υποδοχή είναι ευγενική και εξυπηρετική, ενώ ο εσωτερικός χώρος του Tier είναι αντάξιος ενός high-class all-day bistro, με το μαρμάρινο bar να δεσπόζει σε κεντρική θέση. Άνετα τραπέζια χωρίς να δημιουργείται συμφόρηση, ακόμη και σε ώρες/ημέρες αιχμής, και διακόσμηση με γούστο, όχι κραυγαλέα, με το ξύλο να συναντά παντού το μάρμαρο και το φως.

sef

Η αίσθηση της όσφρησης ξυπνά με νόστιμες μυρωδιές να αναδύονται από την κουζίνα, ανοίγοντας την όρεξη. Το Tier είναι ιδανικό τόσο για να πιείτε τον καφέ ή το ποτό σας, όσο και φαγητό, όλη μέρα, από πρωϊνό και brunch μέχρι ένα ποιοτικό δείπνο. Πρωτού, όμως, προλάβουμε να δούμε τον κατάλογο, εμφανίζεται από την κουζίνα ο chief chef του καταστήματος, κ. Δημήτρης Σταμούδης, οπότε δε χάνουμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε και μιλήσουμε για λίγο μαζί του:

-Πως αποφασίσατε να απασχοληθείτε επαγγελματικά σαν chef και τι προσόντα χρειάζεται κάποιος για να πετύχει σε αυτό το χώρο;

Δ.Σ.: Το “επαγγελματικά” προέκυψε μετά από αρκετά χρόνια σκληρής δουλειάς και πολύ μεγάλης αγάπης γι’ αυτό που κάνω. Σίγουρα εκτός από την αγάπη που πρέπει να έχεις για την μαγειρική, χρειάζεται φαντασία, νέες εικόνες και πολύ προσπάθεια. Τίποτα δεν έρχεται εύκολα.

-Ποιο είναι το αγαπημένο σας υλικό στην κουζίνα;

Δ.Σ.: Δεν υπάρχει αγαπημένο υλικό. Ανά περιόδους παθιάζομαι με υλικά όπως τα παιδιά με τα νέα τους παιχνίδια!

-Ποιο κρύο και ποιο ζεστό πιάτο θα προτείνατε στους θαμώνες του Tier;

Δ.Σ.: Παρόλο που είναι όλα παιδιά μου κ δεν γίνεται να τα ξεχωρίσω, θα διαλέξω για κρύο πιάτο μια δροσερή σούπα αγγούρι-αβοκάντο κ για ζεστό: ένα black cod(μπακαλιάρος) με σταμναγκάθι ,αυγολέμονο κ yuzu.

-Η δουλειά του chef έχει σχέση με αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση και στα διάφορα realities;

Δ.Σ.: Η δουλειά του σεφ και γενικά των μαγείρων είναι δύσκολη. Θέλει να αφιερώνεις πολύ χρόνο και ενέργεια. Η τηλεόραση είναι τηλεόραση. Είναι σαν να με ρωτάτε αν η δημοσιογραφία είναι αυτό που βλέπουμε στην τηλεόραση για μια ώρα στα πάνελ… Όχι δεν έχει καμία σχέση απολύτως.

tier et tout (1)

-Τι είναι αυτό που σας ελκύει στη γαλλική κουζίνα;

Δ.Σ.: Η φινέτσα, οι απαλές γεμάτο φαντασία γεύσεις κ φυσικά οι βάσεις που έχουν για όλους τους ζωμούς και τις σάλτσες τους.

-Υπάρχουν τελικά αυτά που ονομάζουμε “super-foods”;

Δ.Σ.: Σίγουρα υπάρχουν. Αλλά δεν έχουν αυτήν την έννοια από μόνα τους. Σε συνδυασμό με άσκηση, και υγιεινή διατροφή ,η φύση νομίζω είναι θαυματουργή και κακώς υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Δεν φτάνει όμως να τρώμε μια χούφτα super-foods και να καθόμαστε στον καναπέ.

-Στην Ελλάδα υπάρχουν ευκαιρίες για ένα chef να ανακαλύψει και να εξασκήσει πλήρως τις δυνατότητές του;

Δ.Σ.: Όποιος έχει όρεξη για δουλειά και έχει δυνατότητες, βρίσκει!!!Οι ξερόλες από την άλλη, και αυτοί που νομίζουν ότι η μαγειρική είναι εύκολη δυσκολεύονται …

Ο Δημήτρης επιστρέφει… στο βασίλειό του και καθόμαστε σε ένα τραπέζι στον prive όροφο του Tier, ο οποίος είναι μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα και διατίθεται κατόπιν συννενόησης για γιορτές, δείπνα και λοιπές περιστάσεις. Το βλέμμα μας στέκεται για λίγο στη βιβλιοθήκη και την προθήκη με τα εκλεκτά whiskeys, ενώ το τζάκι στην γωνία πρέπει να είναι απίστευτο το χειμώνα, αν και τώρα παραμένει αδρανές.

tsaki

Λίγο αργότερα καταφθάνει το πρώτο μας πιάτο, άκρως καλοκαιρινό, μια δροσερή σούπα από αγγούρι και αβοκάντο με μους καπνιστού σολωμού. Εισαγωγή για το ορεκτικό μας που ήταν το ψητό καλαμάρι με «ντολμαδάκια» κινόα, εξαιρετικής ποιότητας και με ιδανικούς συνδυασμούς γεύσεων. Ό,τι πρέπει να μας ανοίξει την όρεξη και να προετοιμάσει τους γευστικούς μας κάλυκες για το κυρίως πιάτο, το ψάρι ημέρας με κους κους σε ζωμό κακαβιάς και λεμονόχορτο, ενώ το ιδανικό finale έρχεται με το περίφημο Tier Mojito, μια απίστευτη, δροσιστική δημιουργία σε ένα φανταστικό μπωλ.

piato

bliax

Στο menu του Tier et tout θα βρείτε πολλές, ακόμη, δημιουργίες του Δημήτρη και των συνεργατών του… όχι υπερβολικά πολλές ώστε να δημιουργούν σύγχυση, καθώς είναι επιλεγμένες μια προς μια, επιτυγχάνοντας την ποικιλία που θα ήθελε κανείς σε ένα dinner menu.

rese

Στο Tier μπορείτε να πάρετε άνετα και το πρωϊνό σας ενώ είναι No1 προορισμός για brunch και καφέ. Αν δεν πεινάτε, έχετε να επιλέξετε μεταξύ διάφορων φρέσκων χυμών αλλά χυμών ευεξίας με εξωτικά συστατικά, όπως και από μια ποικιλία ευωδιαστών τσαγιών. Φυσικά θα βρείτε εκλεκτές ετικέτες κρασιών αλλά και επιλεγμένες μπύρες για να συνοδεύσετε ιδανικά τα πιάτα σας, ενώ σήμερα το βράδυ (9/6) θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο “After Dinner Party”, τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο χειμώνα, party στους ρυθμούς του οποίου θα «χορέψει» όλο το Ψυχικό…

tier et tout (4)

Eπισκεφτείτε την σελίδα του Tier στο Facebook για να μάθετε όλα τα τελευταία νέα!