Η θεατρική παράσταση “Πες το Ψέματα”, βασισμένη στο κωμικό παιχνίδι “Would I Lie To You?”, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς στην αρχική αφίσα της εμφανίζονταν 17 άνδρες και καμία γυναίκα. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε από πολλούς ως σεξιστική κίνηση, ενώ οι αντιδράσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Οι αποχωρήσεις τεσσάρων κωμικών
Σύμφωνα με αναρτήσεις στα social media, τέσσερις από τους κωμικούς που επρόκειτο να συμμετάσχουν στην παράσταση, αποχώρησαν. Συγκεκριμένα, οι Στέλιος Ανατολίτης, Διονύσης Ατζαράκης, Θωμάς Ζάμπρας και Μάκης Παπασημακόπουλος δεν θα βρίσκονται πλέον στο έργο.
Ο Στέλιος Ανατολίτης ξεκαθάρισε μέσω ανάρτησής του:
“Θα ήθελα, για νομικούς λόγους, να σας γνωστοποιήσω ότι έχω αποχωρήσει από την παράσταση ‘Πες το Ψέματα’. Δεν έχω καμία σχέση με την παραγωγή, δεν συμμετείχα σε κανένα στάδιο της παραγωγής και φυσικά, δεν είχα καμία ενημέρωση για το line up τη στιγμή της αποδοχής της συμμετοχής μου.”
Από την πλευρά του, ο Μάκης Παπασημακόπουλος ανέφερε:
“Αλόχα σας. Προς ενημέρωση δια να είμαστε ξεκάθαροι: δεν συμμετέχω πλέον στην παράσταση ‘Πες το Ψέματα’. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε in time, που λένε και στο χωριό μου. Λιβ λονγκ εν προσπερ.”
Η κοινή τοποθέτηση των γυναικών κωμικών
Εννέα γυναίκες stand-up comedians, μεταξύ των οποίων η Κατερίνα Βρανά και η Χρύσα Κατσαρίνη, δημοσίευσαν κοινή τοποθέτηση:
“Καμία γυναίκα κωμικός δεν έλαβε συγκεκριμένη πρόταση με ημερομηνίες πριν την ανακοίνωση της παράστασης.”
Παράλληλα, τόνισαν ότι η απουσία γυναικών είναι “αναφαίρετο δικαίωμα κάθε δημιουργού, αλλά και αναφαίρετο δικαίωμα η κριτική.” Καταλήγουν: “Σαν σκηνή και σαν κοινωνία μπορούμε καλύτερα και έχουμε χρέος να το κάνουμε.”
H τοποθέτηση της ‘Ηρας Κατσούδα:
Οι δηλώσεις του Δημήτρη Μακαλιά
Ο ηθοποιός Δημήτρης Μακαλιάς, σε τηλεοπτική του εμφάνιση, επιχείρησε να ρίξει φως στην υπόθεση, αλλά οι δηλώσεις του πυροδότησαν νέες συζητήσεις:
“Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις, από γυναίκες κωμικούς, οι οποίες θεώρησαν, λίγο πρώιμα θα πω εγώ, ότι στην παράσταση αυτή δεν βάζουμε γυναίκες. Ναι, υπήρχε μία αφίσα με 17 ανδρικά ονόματα. Δεν κατάλαβα ποιο ήταν το μεμπτό σε όλο αυτό.”
Επίσης τόνισε: “Το πιο λυπηρό ήταν ότι πολλές από αυτές τις γυναίκες έγραψαν ‘έστω για τα μάτια του κόσμου δεν βάλανε μία γυναίκα;’ Αυτό θεώρησαν ότι είναι η εξέλιξή μας, για τα μάτια του κόσμου να βάλουμε μία γυναίκα; Γιατί εμείς θέλαμε ανθρώπους στην παράστασή μας, ίσως άξιους ανθρώπους.”
Η συζήτηση συνεχίζεται, με πολλούς να διερωτώνται αν η αρχική επιλογή της παραγωγής ήταν απλώς ατυχής ή αν κρύβει βαθύτερα ζητήματα έμφυλης ανισότητας.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply