Διαδεδομένη είναι η αντίληψη, πως ο γραπτός λόγος κάθε ανθρώπου είναι ο καθρέφτης της ψυχής του.
Μήπως, όμως, ήρθε η ώρα να ανασκευάσουμε αυτήν την άποψη και να πούμε πως ο γραφικός μας χαρακτήρας είναι ο καθρέπτης της ψυχής μας;
Κάποιοι από εμάς – ίσως οι περισσότεροι – έχουμε μπει στη διαδικασία να «εξετάσουμε» ένα γραπτό μας, προκειμένου να ανακαλύψουμε κάποιες πτυχές του χαρακτήρα μας που αγνοούσαμε, είτε απλώς για να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον εαυτό μας. Φυσικά, πριν από εμάς υπήρξαν εκατοντάδες φιλόσοφοι, ψυχολόγοι και μελετητές που μπήκαν σ’ αυτήν τη διαδικασία, αναπτύσσοντας σταδιακά την επιστήμη της «Γραφολογίας». Πρωτοπόρος, βεβαίως, είναι ο Ιταλός φιλόσοφος Camillo Baldi, ο οποίος το 1622 δημοσίευσε μια πραγματεία του σχετικά με το πώς μπορούμε να αντιληφθούμε τον χαρακτήρα ενός ατόμου, βασιζόμενοι στο γραφικό του χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο γραφικός χαρακτήρας κάθε ανθρώπου είναι μοναδικός, όπως και το δακτυλικό του αποτύπωμα. Ωστόσο, παρατηρώντας κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως τη διάταξη στον χώρο, το μέγεθος των γραμμάτων και την κατεύθυνσή τους, μπορούμε να σκιαγραφήσουμε την προσωπικότητα του γράφοντος. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά που μπορούν να παρατηρηθούν είναι η αποφασιστικότητα, η αντίληψη, η ισορροπία σκέψης και συναισθημάτων, η ανεξαρτησία, η μεθοδικότητα, η φαντασία, η σταθερότητα του χαρακτήρα, ο ναρκισσισμός κι άλλα. Αντίθετα, ο γραφικός χαρακτήρας δεν είναι ενδεικτικός της ηλικίας του ατόμου, του επαγγέλματος, της εμφάνισης και της οικονομικής του κατάστασης.
Τα «νήματα» πάνω στα οποία κινείται ο γραφολόγος προκειμένου να ψυχολογήσει τον γράφοντα είναι:
- Η διάταξη στον χώρο
- Η διάσταση των γραμμάτων
- Η γραφική πίεση
- Η μορφή των γραμμάτων (ο τρόπος που σχηματίζονται)
- Η γραφική ταχύτητα
- Η σύνδεση (πώς συνδέονται τα γράμματα)
- Η κατεύθυνση των γραμμάτων και των γραμμών (αυτό φαίνεται μόνο πάνω σε χαρτί χωρίς γραμμές).
Συγκεκριμένα για να μελετήσουμε ένα γραπτό κείμενο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα εξής:
- Ένα πυκνογραμμένο κείμενο δείχνει έναν άνθρωπο επικοινωνιακό, που θέλει να πει πολλά, ενώ όσο πιο αραιή είναι η γραφή του τόσο πιο εσωστρεφές είναι το άτομο. Το μεγάλο κενό στα αριστερά της σελίδας φανερώνει ένα άτομο που κοιτά προς το μέλλον, ενώ αντίθετα το κενό στα δεξιά ένα άτομο που φοβάται το μέλλον, το άγνωστο.
- Εάν τα κενά μεταξύ των λέξεων είναι μεγάλα έχουμε να κάνουμε με ένα άνθρωπο προσεκτικό και ντροπαλό, εάν είναι μικρά τότε το άτομο είναι φλύαρο και ενεργητικό, ενώ εάν το κενό είναι ανύπαρκτο τότε το άτομο αυτό είναι ανυπόμονο, με μεγάλη αυτοπεποίθηση, αλλά και τάση να προσκολλάται στους άλλους.
- Τα οβάλ και μεγάλα γράμματα είναι ενδεικτικά μιας προσωπικότητας που κατακλύζει τον χώρο, ενώ η γωνιώδης γραφή δείχνει μια αιχμηρή προσωπικότητα.
- Η «αραχνοΰφαντη» γραφή, δηλαδή η γραφή με λίγη πίεση του γραφικού μέσου, μας οδηγεί σε ένα άτομο σεμνό, ευαίσθητο με φινέτσα, αλλά και αυστηρό χαρακτήρα με διάθεση για κριτική. Η μέτρια γραφή δείχνει μια προσωπικότητα ισχυρή και σταθερή και ίσως ένα άνθρωπο πεισματάρη. Εάν η πίεση είναι υπερβολική τότε το άτομο αντιδρά συνήθως αυθόρμητα κι έντονα. Δεν δέχεται καλά την κριτική και πιθανότατα είναι αρκετά οξύθυμος και κυκλοθυμικός. Επίσης, δείχνει αντοχή, ενθουσιασμό και ζωηρή λίμπιντο.
-
Οι τρεις ζώνες
Η γραφολογία χωρίζει τη γραφή σε τρεις ζώνες: άνω ζώνη, μεσαία ζώνη και κάτω ζώνη. Όσο περισσότερα γράμματα εισχωρούν στην άνω ζώνη τόσο πιο πολύ το άτομο επιδιώκει κάτι υψηλό, έχει φιλοδοξίες, φαντασία και τάση για ονειροπόληση. Όταν η πάνω ζώνη απουσιάζει αυτό δείχνει πως το άτομο έχει πραγματοποιήσει τους στόχους του, δεν έχει φιλοδοξίες. H μέση ζώνη σχετίζεται με την στάση του ανθρώπου απέναντι στην καθημερινότητα. Όταν υπερισχύει, φανερώνει κοινωνικό άτομο που θέλει να γίνεται αρεστό. Έχει τάση να ζει για το παρόν. Η έμφαση στην κάτω ζώνη υποδηλώνει κινητικότητα ή υλισμό ή σεξουαλισμό.
- Η ταχύτητα στο γραπτό είναι ενδεικτική μιας προσωπικότητας με ευστροφία και διεισδυτικής σκέψης. Το αργό γράψιμο δείχνει προσπάθεια διατήρησης συναισθηματικού ελέγχου.
- Τα ασύνδετα μεταξύ τους γράμματα δείχνουν πως έχουμε μπροστά μας ένα άνθρωπο χωρίς αυτοέλεγχο, με υπερβολική φαντασία και αποσπασματικό τρόπο σκέψης. Τα γράμματα που συνδέονται με λεπτές γραμμές, ο λεγόμενος «νηματοειδής τύπος», δηλώνουν έντονη αίσθηση αυτοσυντήρησης, ευκολία προσαρμογής και μεγάλη πνευματική συνάφεια. Τα γράμματα με έντονες γραμμές δείχνουν μια προσωπικότητα ήρεμη, ευγενική, με αυτοκυριαρχία και συμπαθητική.
- Η κλίση των γραμμάτων προς τα δεξιά φανερώνει ένα άτομο εξωστρεφές, που δίνει σημασία στις σχέσεις του με τους άλλους και στρέφει το βλέμμα του στο μέλλον. Αντίθετα, η κλίση προς τα αριστερά φανερώνει εσωστρέφεια, περισσότερη σημασία στη σχέση με το «εγώ» και βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν. Η κατακόρυφη γραφή δείχνει ένα άτομο με λογική, ανεξαρτησία, αυτοκυριαρχία, ίσως άτομο διευθυντικής θέσης. Όταν η κλίση των γραμμάτων δεν είναι σταθερή, αλλά αλλάζει, το άτομο είναι εύστροφο, αυθόρμητο και χωρίς αυτοέλεγχο.
Τώρα το μόνο που έχεις να κάνεις, λοιπόν, είναι να πάρεις μία λευκή κόλλα, να γράψεις ένα μικρό κείμενο 100-150 λέξεων και να ανακαλύψεις κι εσύ τη δική σου προσωπικότητα.
Πηγή: Neopolis.gr