Νέα σύνδρομα και ψυχολογικά προβλήματα έχουν εμφανιστεί, με την αυξημένη χρήση των κοινωνικών δικτύων, επηρεάζοντας την ψυχική υγεία των χρηστών. Αυτά τα 7 σύνδρομα προκύπτουν από την υπερβολική ενασχόληση με τα κοινωνικά μέσα και την πίεση για να προβάλλεται μια ιδανική εικόνα.
Phubbing
Η πιο κοινή πρακτική που σχετίζεται με την υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι να αγνοεί κανείς τα μέλη της οικογένειας ή τους φίλους του με το να είναι συνεχώς στο τηλέφωνο. Επηρεάζει τις σχέσεις και κάνει τις συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο απόμακρες και πιο δύσκολες. Ενώ κάποιος μπορεί να χαρακτηριστεί αγενής και αλαζονικός εξαιτίας αυτής της συνήθειας, αποτελεί απειλή για την αυτοεκτίμηση και την ύπαρξη με νόημα.
FoMO (Fear of Missing Out)
Το FoMO είναι ένας από τους πιο γνωστούς όρους που συνδέεται με τα κοινωνικά δίκτυα. Αναφέρεται στον φόβο του να χάνεις σημαντικά γεγονότα ή εμπειρίες που μπορεί να ζουν οι άλλοι. Αυτό οδηγεί τους ανθρώπους να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι, δημιουργώντας άγχος και ανησυχία.
Selfitis
Το Selfitis είναι η ψυχαναγκαστική ανάγκη να βγάζεις συνεχώς selfies και να τις δημοσιεύεις στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και να δημιουργήσει μια εξάρτηση από την αναγνώριση των άλλων.
Nomophobia
Η Nomophobia είναι ο φόβος του να μην έχεις πρόσβαση στο κινητό σου τηλέφωνο. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο νιώθουν έντονη ανησυχία όταν δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνό τους, ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα.
Facebook depression
Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP), η κατάθλιψη στο Facebook είναι συχνή σε παιδιά και εφήβους σήμερα. Σχετίζεται με το αίσθημα αντιδημοφιλίας κατά τον έλεγχο ειδήσεων, φωτογραφιών, αναρτήσεων τοίχου κ.λπ. και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα χαμηλή αυτοεκτίμηση, ειδικά στα μικρά παιδιά. Οι ερευνητές λένε ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μην προκαλεί άμεσα κατάθλιψη, αλλά οι νέοι που αισθάνονται ήδη κατάθλιψη μπορεί να πέσουν σε σοβαρή κατάθλιψη όταν επηρεαστούν αρνητικά και εκτεθούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τι γίνεται αν δημοσιεύσουν μια φωτογραφία ή γράψουν κάτι και δεν αρέσει σε κανέναν; Αυτή η σκέψη προβληματίζει όσους υποφέρουν από κατάθλιψη στο Facebook.
Cyberchondria
Η Cyberchondria αναφέρεται στην τάση των ατόμων να ψάχνουν διαρκώς στο διαδίκτυο για συμπτώματα ασθενειών, οδηγώντας σε αυξημένο άγχος για την υγεία τους. Οι κοινωνικές πλατφόρμες και η ευκολία στην πρόσβαση σε πληροφορίες ενισχύουν αυτό το φαινόμενο.
Snapchat Dysmorphia
Η Snapchat Dysmorphia είναι μια ψυχολογική διαταραχή που προκαλείται από τη χρήση φίλτρων που αλλάζουν την εμφάνιση στα κοινωνικά δίκτυα. Οι χρήστες μπορεί να επιδιώκουν χειρουργικές επεμβάσεις για να μοιάζουν με τις βελτιωμένες εικόνες των εαυτών τους.
Τα κοινωνικά δίκτυα, αν και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία και δημιουργούν νέα σύνδρομα. Είναι σημαντικό να υπάρχει επίγνωση αυτών των συνδρόμων και να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπισή τους, όπως η μείωση της χρήσης των κοινωνικών μέσων και η αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς.
Διάβασε επίσης:
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;