Η χιλιετία του 2000 γέννησε την νέα θεωρία ότι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, είναι η πιο καταθλιπτική της χρονιάς. Οι Δευτέρες έτσι και αλλιώς δεν είναι και οι πιο …αγαπημένες μέρες. Ο Ιανουάριος θεωρείται από πολλούς «η Δευτέρα του έτους», ως ο χειρότερος μήνας. Έτσι, ο συνδυασμός τους δημιούργησε την ημέρα που αποκαλούμε «Blue Monday».
Το κόνσεπτ πρωτοεμφανίστηκε το 2005 στην Μεγάλη Βρετανία, όταν το ταξιδιωτικό πρακτορείο Sky Travel ήθελε να προσελκύσει πελάτες για τα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και λίγος κόσμος ταξιδεύει. Η ιδέα τους ήταν να χαρακτηρίσουν την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου ως την πιο καταθλιπτική της χρονιάς. Το σλόγκαν που χρησιμοποίησαν ήταν: «κλείστε σήμερα τις διακοπές σας και διώξτε τη μελαγχολία». Η άποψη αυτή σύντομα μεταφέρθηκε από στόμα σε στόμα μέχρι που σήμερα είναι ευρέως γνωστή παγκοσμίως.
To όνομα «Blue Monday» προκύπτει γιατί στα αγγλικά το χρώμα μπλε χρησιμοποιείται για να περιγράψει την μελαγχολία. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο του Πανεπιστημίου του Καρντίφ Κλιφ Αρνάλ, ο οποίος φαίνεται να δημιούργησε και μαθηματική εξίσωση για να εξηγήσει τη θεωρία, ο συνδυασμός του κρύου, την έλλειψης ηλιοφάνειας, του τέλους των γιορτών, των νέων υποχρεώσεων του νέου έτους και άλλων τέτοιων λόγων, έχουν ως αποτέλεσμα την πιο καταθλιπτική μέρα της χρονιάς.
Βέβαια, η θεωρία αυτή εφαρμόζεται μόνο στο βόρειο ημισφαίριο. Στην Βραζιλία ή στην Αυστραλία όπου αυτήν την στιγμή είναι καλοκαίρι, δεν υπάρχει λόγος να είναι καταθλιπτική καμία ηλιόλουστη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει χαρακτηρίσει την ιδέα ως ψευτο – επιστημονική και ανυπόστατη. Έτσι, να έχετε θετική ενέργεια και συνεχίστε σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Έτσι και αλλιώς, υπάρχουν άτομα που τους αρέσει ο και ο χειμώνας ακόμη και οι Δευτέρες.