Οι πρόσφατες σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη, με περισσότερους πολλούς σεισμούς να καταγράφονται σε διάστημα μιας εβδομάδας, έχουν προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους και τις αρχές. Παρόλο που οι περισσότεροι από αυτούς τους σεισμούς ήταν μικρής έντασης, οι αρχές έχουν λάβει προληπτικά μέτρα, όπως το κλείσιμο των σχολείων και την αποφυγή συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους.
Σε τέτοιες περιόδους, είναι σημαντικό να διαχωρίζουμε τους μύθους από τις αλήθειες σχετικά με τους σεισμούς, ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και να αποφεύγουμε τον περιττό πανικό.
Μύθος 1: Τα ζώα μπορούν να προβλέψουν τους σεισμούς
Πολλοί πιστεύουν ότι τα ζώα εμφανίζουν ασυνήθιστη συμπεριφορά πριν από έναν σεισμό, υποδηλώνοντας ότι έχουν την ικανότητα να τον προβλέψουν. Αν και υπάρχουν αναφορές για αλλαγές στη συμπεριφορά των ζώων πριν από σεισμούς, αυτές δεν είναι συνεπείς ούτε επαληθεύσιμες επιστημονικά. Είναι δύσκολο να διαπιστωθεί αν ένα ζώο αντιδρά σε επερχόμενο σεισμό ή σε άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Μύθος 2: Οι μικροί σεισμοί “εκτονώνουν” την ενέργεια και αποτρέπουν έναν μεγάλο σεισμό
Υπάρχει η αντίληψη ότι οι μικρές σεισμικές δονήσεις βοηθούν στην εκτόνωση της συσσωρευμένης ενέργειας, μειώνοντας την πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Οι μικροί σεισμοί δεν απελευθερώνουν αρκετή ενέργεια για να αποτρέψουν έναν μεγαλύτερο σεισμό. Η σεισμική δραστηριότητα είναι πολύπλοκη, και η εμφάνιση μικρών σεισμών δεν αποτελεί ένδειξη ότι δεν θα ακολουθήσει ένας μεγαλύτερος.
Μύθος 3: Κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, είναι ασφαλέστερο να στέκεσαι κάτω από την κάσα της πόρτας
Παλαιότερα, συνιστούσαν στους ανθρώπους να στέκονται κάτω από την κάσα της πόρτας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, πιστεύοντας ότι είναι το πιο ανθεκτικό μέρος του σπιτιού. Αυτή η συμβουλή βασίζεται σε παλαιότερες κατασκευές, όπου οι κάσες των θυρών ήταν πιο ανθεκτικές. Στα σύγχρονα σπίτια, αυτή η πρακτική δεν προσφέρει επιπλέον προστασία. Είναι προτιμότερο να καλυφθείτε κάτω από ένα ανθεκτικό έπιπλο, όπως ένα τραπέζι, και να προστατεύσετε το κεφάλι και τον αυχένα σας.
Μύθος 4: Οι σεισμοί συμβαίνουν μόνο σε συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι σεισμοί συνδέονται με συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, όπως ζέστη ή άπνοια. Στην πραγματικότητα, οι σεισμοί προκαλούνται από την κίνηση των τεκτονικών πλακών κάτω από την επιφάνεια της Γης και δεν σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.
Μύθος 5: Μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια τους σεισμούς
Παρά την πρόοδο στην επιστημονική έρευνα, η ακριβής πρόβλεψη των σεισμών παραμένει αδύνατη. Οι επιστήμονες μπορούν να εκτιμήσουν περιοχές με αυξημένη σεισμική δραστηριότητα και να μελετήσουν τα ρήγματα, αλλά δεν μπορούν να προβλέψουν πότε και πού θα συμβεί ένας σεισμός με ακρίβεια.
Η κατανόηση της αλήθειας πίσω από αυτούς τους μύθους είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική προετοιμασία και αντίδραση σε σεισμικά γεγονότα. Μην ξεχνάμε, είναι σημαντικό να βασιζόμαστε σε επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες και να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών για την προστασία μας.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply