Η Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι συνυφασμένες με τα οικογενειακά τραπέζια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν απαραίτητα σε κάποιο σπίτι. Σε αρκετές περιπτώσεις είναι καλύτερα να κάνουμε ρεβεγιόν σε ένα προσεγμένο εστιατόριο και να γλιτώσουμε την κούραση του μαγειρέματος και της καθαριότητας που ακολουθεί.
Γι’ αυτές τις γιορτές, ως συνήθως, σου έχουμε τις καλύτερες προτάσεις για ένα γιορτινό γεύμα που θα σου μείνει αξέχαστο.
Γιορτινές γεύσεις στο Blends
Αν τα νότια προάστια σου φαίνονται δελεαστικά, το Blends σε προσκαλεί την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για να ζήσεις ένα αξεπέραστο ταξίδι γιορτινών γεύσεων πλαισιωμένο από live music performance που θα απογειώσει τη διάθεση σας. Ο Chef του Blends Κωνσταντίνος Λώλας έχει ετοιμάσει άκρως εορταστικά μενού που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Χριστουγεννιάτικο Μενού
Tο χριστουγεννιάτικο καλωσόρισμα γίνεται με φιλέτο Ταρτάρ και μια σούπα κολοκύθας, αρωματισμένη με τζίντζερ. Το πρώτο πιάτο του γιορτινού μενού περιλαμβάνει τόνο και φουά- γκρα και συνεχίζεται με γαλοπούλα «wellington» με παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη γέμιση. Η γευστική αυτή εμπειρία ολοκληρώνεται με ένα απολαυστικό Mont-Blanc και μία λαχταριστή Black-Forest.
Πρωτοχρονιάτικο Μενού
Το ορεκτικό περιλαμβάνει λαβράκι Καρπάτσιο με φρούτα του πάθους. Το πρώτο πιάτο περιλαμβάνει καραβίδα και φραγκόκοτα και στη συνέχεια σολομό μαρινάτο, μια σπιτική συνταγή το οποίο συνδυάζει την παράδοση με τις μοντέρνες τεχνικές και ολοκληρώνεται με το φιλέτο “Rossini”. Η βραδιά θα κλείσει με την πιο γλυκιά αίσθηση του χρόνου, με ένα απολαυστικό blandy nap και μια υπεροχή new year “Pavlova”.
Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο Moorings
Εναλλακτικά, θα σε πάμε μέχρι τη Βουλιαγμένη, στο γνωστό Moorings. Εξαιρετικοί γευστικοί συνδυασμοί, πεντανόστιμες επιλογές και εκλεκτές πρώτες ύλες συνθέτουν ένα πλούσιο μενού δια χειρός του chef Ανδρέα Σχοινά. Σε περιμένουν σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον με μοναδική θέα και γιορτινή ατμόσφαιρα. Οι «OtherView» θα δώσουν το ρυθμό την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα γεμάτο jazz ήχους και δυνατές ερμηνείες που θα ανεβάσουν τη διάθεση στα ύψη.
Χριστουγεννιάτικο Μενού
Τα ορεκτικά περιλαμβάνουν απολαυστικό τραγανό brioche με ώριμο κατσικίσιο τυρί και με λάδι λευκής τρούφας, σούπα καπουτσίνο γαλοπούλας με γλυκό καλαμπόκι και καπνιστή πάπρικα, αργοψημένη χοιρινή πάνσετα με πουρέ γλυκιάς κολοκύθας, μαύρη τρούφα και καραμελωμένα κρεμμύδια σε χυμό από μύρτιλα. Το κυρίως πιάτο περιλαμβάνει ταλιάτα από επιλεγμένο μοσχάρι στο ξυλόφουρνο με πουρέ λευκής γλυκοπατάτας, ρομανέσκο ατμού, πατάτες rosti και σάλτσα από balsamico και ρόδι και μια απολαυστική πράσινη σαλάτα με μικροφύλλα, vinaigrette πετιμέζι, ώριμη γραβιέρα, σέλερι, σταφύλια και καρύδι. Ο επίλογος γράφεται γλυκά με μία τάρτα με ξινόμηλα με κρέμα λευκής σοκολάτας και αφρό αλμυρής καραμέλας.
Πρωτοχρονιάτικο μενού
Τα ορεκτικά περιλαμβάνουν λαχταριστό macaron από μελάνι σουπιάς με καπνιστό σολομό, crème fraiche, κάρδαμο και μπρικ σολομού, σούπα βελουτέ καραβίδας με μαραθόριζα confit και Surf’ n’ Turf maki roll με καβουρόψιχα, wagyu και tobiko wasabi. Το κυρίως πιάτο περιλαμβάνει ψητό φιλέτο φασιανού με πουρέ πράσου, μανιτάρια maitake, γλυκόξινη σάλτσα gravy, σαλάτα με βουβαλίσια μπουράτα, καπνιστά κίτρινα παντζάρια, μικρόφυλλα και pesto καρυδιού ενώ το γαστρονομικό αυτό ταξίδι κλείνει σοκολατένια με μια μους bitter σοκολάτας, φρούτα του δάσους και γρανίτα σαμπάνιας.
Περισσότερες επιλογές για τους φίλους των θαλασσινών
Ενδιαφέρουσες προτάσεις θα βρεις αυτές τις γιορτές και στο Akrovoli Restaurant & Oyster Bar. Με λιχουδιές που αλιεύονται από τα νερά της Μάνης, της Λήμνου και της Εύβοιας, η dream team του Akrovoli Restaurant & Oyster Bar, Ξενοφώντας Κατσιμαγκλής, Παναγιώτης Λιατόπουλος, Μίλτος Γιάννου και Γιάννης Χατζηδάκης, χαράζουν νέους γευστικούς ορίζοντες στους χάρτες των επισκεπτών τους. Τα πιάτα τους, ως αποτύπωση των ιδιαίτερων γνώσεων που κάθε ένας από τους τέσσερις σεφ, καταθέτει στην κουζίνα, ξεχωριστά, αποθεώνονται από τους «ψαροφαγάδες» που αναζητούν ανατρεπτικές και αληθινά «ιντριγκαδόρικες» γευστικές εμπειρίες. Εδώ ξεδιπλώνονται νέες προτάσεις γεύσης, σχεδόν άγνωστες στο ευρύ κοινό, όπως το γεγονός ότι από το ψάρι είναι δυνατό να φαγωθούν τα πάντα: Από τα λέπια και το κεφάλι έως και τα κόκαλα! Άλλωστε, moto του Akrovoli, είναι τα λόγια του Pablo Picasso, “everything you can imagine is real!”.
Έτσι, λοιπόν, και αυτόν τον χειμώνα, στο νέο, ανανεωμένο μενού του Akrovoli ξεχωρίζουν οι δημιουργικές πινελιές στα πιάτα, με αύρα πάντα θαλασσινή: Στρείδια γαλλικά σε διαφορετικές απολαυστικές εκτελέσεις όπως, μεταξύ άλλων, με χαβιάρι Beluga και φύλλο χρυσού ή με ponzu, άνηθο και αυγά πέστροφας. Για τους φίλους της γιαπωνέζικης κουζίνας υπάρχει ένας συμπαγής και προσεγμένος κατάλογος σε maki rolls, ενώ φυσικά από το μενού δεν απουσιάζουν οι αυθεντικές μεσογειακές προτάσεις σε pasta, risotto, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Κατόπιν παραγγελίας, η ομάδα του Akrovoli, ετοιμάζει εκλεκτό ψάρι σε κρούστα αλατιού αλλά και ψάρι μαγειρεμένο με 4 διαφορετικούς τρόπους: Σεβίτσε, ταρτάρ, τατάκι και ψητό.
Τα επιδόρπια υπόσχονται το πιο γλυκό κλείσιμο της ημέρας. Μπακλαβάς με κρέμα πικραμύγδαλο και παγωτό καϊμάκι, φοντάν σοκολάτας με παγωτό και crumble αλατισμένης καραμέλας αλλά και «Κναφέ» το γνωστό αραβικό κανταΐφι.
Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.