Η πρωταπριλιά είναι η μέρα που λέμε μικρά η και μεγάλα ψέματα και είναι επιτρεπτά. Πώς ξεκίνησε όμως αυτό το περίεργο έθιμο; Το έθιμο προέρχεται από την Ευρώπη και υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό.
Η κέλτικη Πρωταπριλιά
Το έθιμο αυτό ξεκίνησε από τους Κέλτες, ένας λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης οι οποίοι ήταν ψαράδες.
Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου αλλά τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια έγινε, με το πέρασμα του χρόνου, έθιμο.
Πρωταπριλιά από την Γαλλία
Στην Γαλλία του 16ου αιώνα, μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου μέχρι που εκείνη άλλαξε. Στην αρχή οι πολίτες δεν το δέχτηκαν και συνέχισαν να γιορτάζουν την 1η Απριλίου. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.
Ελληνική Πρωταπριλιά
Η βασική ιδέα είναι η ίδια, Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Τα ψέματα απέκτησαν αποτροπαϊκό χαρακτήρα, ξορκίζουν δηλαδή το κακό και τις βλαπτικές δυνάμεις.
Πολλοί πιστεύουν ότι εκείνος που θα καταφέρει μια επιτυχημένη φάρσα, θα είναι τυχερός για τον υπόλοιπο χρόνο, ενώ αντίθετα, όποιος πέσει θύμα, θα συνοδεύεται από γρουσουζιά.