Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν καλά ότι ένα χρόνο πριν, άκουγα για sushi και έτρεχα εν τέλει σε σουβλατζίδικα. Δεν ήμουν πρόθυμη να δοκιμάσω την Ιαπωνέζικη κουζίνα που προσφέρει ωμό ψάρι και ρύζι. Στην πραγματικότητα, δεν είμαι φαν ούτε του ψαριού, ούτε του ρυζιού. Φαντάσου λοιπόν, ότι είχα να επιλέξω ανάμεσα σε θαλασσινά όπως τόνο, σολωμό, χέλι, γαρίδα, χταπόδι. Μαρτύριο! Σε τούτη τη ζωή όμως, ποτέ μη λες ποτέ. Γιατί όχι μόνο δοκίμασα, αλλά τώρα δεν μπορώ να σταματήσω να το γεύομαι. Ευτυχώς για εμάς τους φανατικούς, σχεδόν σε κάθε περιοχή της Αθήνας ξέρουμε ότι θα βρούμε και από ένα sushi bar. Είναι οικονομικό, αν και υπάρχουν και τσιμπημένες επιλογές, και απολαυστικό. Τα ξυλάκια δε, πανεύκολα στον χειρισμό τους. Εντάξει, επειδή το ψέμα είναι εχθρός μου, εγώ κάποιες φορές δυσκολεύομαι αλλά δόξα το Θεό υπάρχει και το χέρι.
Η ποιότητα σε κάθε sushi bar διαφέρει όπως είναι λογικό, κι εγώ έχω ξαναπεί ότι είμαι απαιτητική στο θέμα φαγητού. Έτσι, βγήκαμε τα κορίτσια του That’s life σε εξόρμηση και αναζητήσαμε τα καλύτερα sushάδικα (aka σουβλατζίδικα ντε) και τα καταφέραμε. Σας τα συστήνουμε ανεπιφύλακτα και ναι άμα λάχει σας παίρνουμε και στον λαιμό μας.
Πριν δεις όμως πού μπορείς να δοκιμάσεις το καλύτερο sushi, πρέπει πρώτα να λύσουμε έναν γρίφο που με προβλημάτιζε αρκετά το τελευταίο διάστημα. Παχαίνει τελοσπάντων το sushi; Ας πιάσουμε τις παχυντικές επιλογές (πχ. σολομός, χέλι, τόνος) οι οποίες δίνουν λιγότερες από 200 θερμίδες ανά μερίδα. Δηλαδή, το μισό απ’όσο παρέχει μια μπριζόλα. Στην Ελλάδα η μερίδα συνοδεύεται ή από 4 κομμάτια ή από 8. Πρακτικά σημαίνει ότι σίγουρα δεν παίρνεις περισσότερες θερμίδες απ’το να φας κάποιο άλλο junk food.
Επομένως, τρώτε sushi άφοβα αδέρφια!
1. Nakama casual sushi bar, Κολωνάκι
Στο Κολωνάκι και συγκεκριμένα στην Μασσαλίας 5, θα ανακαλύψετε το καλύτερο sushi bar του κέντρου με διαφορά. Εκτός απ΄το προσωπικό που είναι ευχάριστο και ευγενικό, προσφέρει απολαυστικό sushi με ιδιαίτερη αδυναμία στο Dragon roll (ρολό με καπνιστό χέλι, αγγούρι και αβοκάντο) και στο Oh la la (τηγανιτό ρολό με φρέσκο κρεμμύδι σολωμό και μαγιονέζα). Οι τιμές είναι οικονομικές, όσο πρέπει να είναι δηλαδή, ενώ οι γεύσεις θα σας μείνουν αξέχαστες.
2. Sushi Rolls, Πειραιάς
Στην Αγίου Νικολάου 3 του Πειραιά, υπάρχει ένας μικρός παράδεισος του sushi. Μικρό στον χώρο μεν, αντάξιο δε των γευστικών σας απαιτήσεων με τις μοναδικές επιλογές στο menu του. Χαρακτηριστικό είναι το Samba Roll (σολομός, τόνος,καβούρι, Philadelphia, tabasco, αβοκάντο, τηγανιτό κρεμμύδι με σως στρειδιού) και το Spring (τηγανιτές γαρίδες, αβοκάντο, μαγιονέζα με wasabi, πράσινο χαβιάρι χελιδονόψαρου. Αυτά σε συνδυασμό με το Sho Chiku Bai που είναι κρασί φτιαγμένο από ρύζι, θα σας εντυπωσιάσουν σίγουρα.
Το Koi στην Λουκά Ράλλη 139 δεν έχει καμία σχέση με τα υπόλοιπα. Πρωτότυπες ταπετσαρίες, χαμογελαστά πρόσωπα και το salmon rose να απογειώνει τις αισθήσεις σας, το κάνει ιδανικό στέκι για sushi. Εξίσου αγαπημένο είναι και το Salmon teriyaki, δηλαδή σολομός που είναι λίγο ψημένος με σως teriyaki.
4. The Sushi Bar, Παγκράτι
Μπορεί το σούσι τώρα να είναι στη μόδα, ωστόσο όσοι έχουν καλή μνήμη και το προτιμούν από παλιά θα θυμούνται ότι η πρώτη αλυσίδα ιαπωνικών εστιατορίων στην Ελλάδα που ειδικεύτηκε αποκλειστικά στο σούσι ήταν το «The Sushi Bar». Από το 1996, έχει ανοίξει ο εμβληματικός χώρος στο Παγκράτι, το “ιστορικό Sushi bar” στην όμορφη Πλατεία Βαρνάβα. Απίθανες γεύσεις που περιλαμβάνουν ό,τι πρέπει να δοκιμάσεις όπως φιλέτα ολόφρεσκων ψαριών (sashimi) ή τα δημοφιλή και αγαπημένα μου ρολά (maki). Και για όσους το Παγκράτι πέφτει μακριά, το The Sushi Bar πλέον διαθέτει δύο ακόμη καταστήματα, σε Νέο Ψυχικό και Παλαιό Φάληρο.
5. Sushimou, Πλάκα
Στην Πλάκα, στην οδό Σκούφου 3, ο σεφ Αντώνης Δρακουλαράκος έχει φέρει το… Τόκιο στην καρδιά της Αθήνας! Το Sushimou συνδυάζει την παραδοσιακή γιαπωνέζικη κουζίνα και την σύγχρονη γαστριμαργία και μόλις στον ένα χρόνο ζωής του έχει γίνει το απόλυτο στέκι για τους λάτρεις του Sushi. Διαθέτει μόλις 10 σκαμπό για τους θαμώνες, βασισμένο στην λογική των γιαπωνέζικων σουσάδικων, και οι γεύσεις του είναι όλες φανταστικές! Δοκιμάστε οπωσδήποτε το Nigiri με καραβίδες…!
6.Rakkan, Λεωφόρος Κηφισίας
Προς τα βόρεια, στην Λεωφόρο Κηφισίας 238-240, βρίσκεται το Rakkan, ένα από τα διασημότερα σουσάδικα στην Αττική. Βασισμένο στον γιαπωνέζικο μινιμαλισμό με δεκάδες κύβους στο ταβάνι (!), το Rakkan είναι το ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της fusion ιαπωνικής κουζίνας. Τα πιάτα έχουν την υπογραφή του Ιάπωνα chef, Naruse Fumiaki, ενώ σε όλα αυτά προσθέστε και τα απολαυστικά κοκτέιλς και τα κυριακάτικα brunch!