Ο χωρισμός είναι δύσκολος σε κάθε χρονική περίοδο. Αν όμως έχεις “εγκλωβιστεί” μέσα στο σπίτι, μακριά από φίλους και οικογένεια, τα πράγματα δεν είναι απλά. Η απομόνωση που προκαλεί το lockdown δημιουργεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, άσχημα συναισθήματα, όπως άγχος και μοναξιά. Όταν προσθέσεις σε αυτά τα συναισθήματα το ψυχικό βάρος της απώλειας που προκαλεί ο χωρισμός, δημιουργείται ένα κράμα εσωτερικών “σκαμπανεβασμάτων” που οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να διαχειριστούν.
Τι να κάνεις όταν δε μπορείς να βγεις έξω
Ένας τρόπος διαχείρισης κατά τη διάρκεια της καραντίνας είναι σίγουρα η επαφή με φίλους. Οι βιντεοκλήσεις, η καθημερινή αλληλεπίδραση, έστω στο chat, λειτουργεί θετικά. Μπορεί να μην είναι το ίδιο με τη δια ζώσης επικοινωνία, αποτελεί όμως την καλύτερη εναλλακτική αυτή την περίοδο. Ακόμα κι αν δεν έχεις μιλήσει καιρό με ένα φίλο, επειδή αφοσιώθηκες στη σχέση, μια απλή κλήση που θα μιλήσεις για αυτό που νιώθεις, σχεδόν πάντα αποβαίνει λυτρωτική.
Παρά το γεγονός ότι το dating δεν είναι εφικτό αυτή τη στιγμή, οι online γνωριμίες μπορούν να βοηθήσουν. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι να είσαι έτοιμος-η να το κάνεις από συναισθηματικής απόψεως. Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι νέες γνωριμίες θα σου δώσουν μια αίσθηση κανονικότητας, ακόμα και μέσα στην καραντίνα. Εξάλλου, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεράσεις ένα χωρισμό είναι να ενθουσιαστείς με κάτι καινούριο.
Το σημαντικότερο όλων όμως είναι να δώσεις στον εαυτό σου το χρόνο που χρειάζεται. Το να περνάς βιαστικά από τη μία σχέση στην άλλη σπάνια αποκαθιστά την τάξη. Ανασυγκρότησε τις δυνάμεις σου. Σκέψου τι θα ήταν αυτό που θα ήθελες από την επόμενη σχέση σου και βρες ξανά τα δικά σου πατήματα. Αντί να σκέφτεσαι συνεχώς το ποιος έφταιξε, προσπάθησε να καταλάβεις εσύ τι κέρδισες ή πόσο βελτιώθηκες μέσα από αυτή την εμπειρία.
Να θυμάσαι ότι κάθε σχέση τελειώνει για κάποιο λόγο. Ο χρόνος είναι όντως ο καλύτερος γιατρός. Το σημαντικότερο όμως είναι να μη βρούμε μπροστά μας παρόμοιες καταστάσεις και να αποφύγουμε τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν. Η μεγαλύτερη παγίδα της καραντίνας είναι ότι συχνά επαναφέρουμε στο προσκήνιο σχέσεις που πρέπει να τελειώσουν μόνο και μόνο γιατί αισθανόμαστε μοναξιά. Γι’ αυτό σκέψου διπλά την ώρα που πιάνεις το τηλέφωνο!
Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.