Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, στις 13 Φεβρουαρίου, γιορτάζει τη διαρκή δύναμη και επιρροή του ραδιοφώνου ως μέσου επικοινωνίας, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας σε όλο τον κόσμο. Από την έναρξή του, το ραδιόφωνο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη σύνδεση των ανθρώπων, στη γεφύρωση των πολιτισμών και στη διάδοση ζωτικής σημασίας πληροφοριών, ειδικά σε απομακρυσμένες ή περιθωριοποιημένες κοινότητες. Λειτουργεί ως πλατφόρμα για διαφορετικές φωνές, ενισχύοντας το διάλογο, την κατανόηση και την ενότητα. Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου αναγνωρίζει τη σημαντική επίδραση που είχε το ραδιόφωνο στις κοινωνίες παγκοσμίως, υπογραμμίζοντας την ικανότητά του να ξεπερνά τα σύνορα και να ενδυναμώνει τα άτομα με γνώση και συνδεσιμότητα.
Παρακάτω δες 5 ραδιοφωνικούς σταθμούς που δεν υπάρχουν πια αλλά σίγουρα θυμόμαστε!
Jeronimo Groovy
Το Jeronimo Groovy ξεχωρίζει ως ο μεγαλύτερος ραδιοφωνικός μύθος που διαμορφώθηκε. Το brand του ήταν τόσο ισχυρό που αργότερα μετατράπηκε σε τηλεοπτικό κανάλι για λίγο καιρό, πριν εξαφανιστεί από την επιφάνεια για πάντα.
Angel
Ο Angel ήταν ο διάδοχος του Jeronimo Groovy, ανήκοντας στον όμιλο ΣΚΑΪ. Κράτησε τα FM του ανοιχτά μέχρι το 2007, παρουσιάζοντας ελληνική και ξένη μουσική από διάφορες δεκαετίες, αν και δεν συμπεριέλαβε το σύγχρονο ελληνικό λαϊκοπόπ στο πρόγραμμά του.
Freedom
Ο Freedom ήταν ένα εναλλακτικό ραδιόφωνο που υποστήριζε την ελληνική νεοροκ και έντεχνη σκηνή. Κλείνοντας απότομα κάπου το 2010 και ανοίγοντας ξανά μετά από δύο ή τρία χρόνια, έκλεισε οριστικά το 2013.
Planet FM
Ο Planet FM είχε τον G-Poly και τον Γιώργο Πολυχρονίου στους 99.5, μαζί με τον Θανάση Παύλοβιτς, παρουσιάζοντας κυρίως μαύρη μουσική, όπως soul, jazz και funky ρυθμούς, παρόλο που ήταν ένας ενημερωτικός σταθμός.
Village 88.3
Ο Village 88.3 ήταν συνώνυμο της ξένης μουσικής, με τον Best να επικεντρώνεται στην techno-house σκηνή και τον Village στην dance pop. Όταν ο σταθμός πέρασε στον Όμιλο Λυμπέρη το 2008, φάνηκε να βελτιώνεται, αλλά το 2010 άρχισε να υποβαθμίζεται και το 2012 έκλεισε οριστικά.
Από εκπομπές ειδήσεων έως μουσικές εκπομπές, από εκπαιδευτικά προγράμματα έως συζητήσεις για κοινωνικά ζητήματα, το ραδιόφωνο συνεχίζει να είναι φάρος επικοινωνίας, εμπλουτίζοντας ζωές και διαμορφώνοντας τη συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας.
Διάβασε επίσης:
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;