Στην τελευταία έκδοση της ετήσιας αναφοράς που παρουσιάζεται κάθε 20 Μαρτίου, στη Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, το World Happiness Report του 2024 αποκαλύπτει ότι στις χώρες της Νορβηγίας, Σουηδίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ισπανίας, οι ηλικιωμένοι αισθάνονται σημαντικά περισσότερη ευτυχία σε σύγκριση με τις νεότερες γενιές. Αντίθετα, στην Πορτογαλία και την Ελλάδα, η κατάσταση είναι ανάποδη. Όσον αφορά την θέση της Ελλάδας, αυτή έχει υποχωρήσει στην 64η από την 58η που κατείχε την προηγούμενη χρονιά, με την Φινλανδία να είναι στην κορυφή. Η αξιολόγηση αυτή βασίζεται σε έξι κρίσιμους παράγοντες που συμβάλλουν στην εκτίμηση της ποιότητας ζωής, οι οποίοι είναι: το ΑΕΠ ανά κεφαλή, η κοινωνική στήριξη, η προσδοκία ζωής υγιεινής, η προσωπική ελευθερία, η γενναιοδωρία και η αντίληψη για τη διαφθορά.

Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας 2024

Η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας 2024, που ενημερώθηκε στις 8 Μαρτίου 2024, προσφέρει μια εκτενή ανάλυση της παγκόσμιας ευτυχίας, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο ποικίλλει σε διαφορετικά στάδια της ζωής και τις γεωγραφικές περιοχές. Είναι μια συλλογική προσπάθεια από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων των John F. Helliwell, Richard Layard, Jeffrey D. Sachs, Jan-Emmanuel De Neve, Lara B. Aknin και Shun Wang, υπό την αιγίδα του Ερευνητικού Κέντρου Ευεξίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Αυτή η έκδοση διερευνά ιδιαίτερα τη δυναμική της ευτυχίας που σχετίζεται με την ηλικία, παρουσιάζοντας μια αλλαγή στα πρότυπα ευτυχίας μεταξύ των νέων και των ηλικιωμένων σε διάφορους πολιτισμούς και οικονομίες.

Μια σημαντική αποκάλυψη από την έκθεση είναι η μείωση της ευτυχίας μεταξύ των νέων στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, σε έντονη αντίθεση με προηγούμενες αντιλήψεις όπου η νεολαία ήταν συνώνυμη με υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας. Αυτή η αλλαγή υποδηλώνει μια ευρύτερη πολιτιστική και κοινωνική αλλαγή που επηρεάζει την ψυχική και συναισθηματική ευημερία των νέων πληθυσμών. Αντίθετα, η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη έχουν δει μια αξιοσημείωτη αύξηση της ευτυχίας σε όλες τις ηλικίες, αντανακλώντας ίσως βελτιώσεις στις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και την κοινωνική ευημερία μετά τη μετάβαση από τα κομμουνιστικά καθεστώτα.

 

Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας: Ηλικιωμένος πληθυσμός

Η έκθεση εμβαθύνει επίσης στην ευημερία του ηλικιωμένου πληθυσμού, τονίζοντας την ανάγκη για συστήματα υποστήριξης που καλύπτουν τις ηλικιωμένες κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πάσχουν από άνοια. Υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η ευημερία δρα ως προστατευτικός παράγοντας έναντι της μελλοντικής άνοιας, υποδεικνύοντας μια πιθανή οδό για μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις στους γηράσκοντες πληθυσμούς.

Ο ηλικιωμένος πληθυσμός της Ινδίας βρίσκεται στο επίκεντρο, αποκαλύπτοντας μια πιο έντονη αύξηση της ευτυχίας με την ηλικία σε σύγκριση με άλλα δημογραφικά στοιχεία, ιδιαίτερα μεταξύ των ανδρών. Αυτή η πτυχή εφιστά την προσοχή στους πολιτιστικούς και κοινωνικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο η ευτυχία εξελίσσεται με την ηλικία σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Φαινόμενο της παγκόσμιας ανισότητας της ευτυχίας

Η έκθεση εξετάζει επίσης το φαινόμενο της παγκόσμιας ανισότητας της ευτυχίας, επισημαίνοντας μια ανησυχητική αύξηση της ανισότητας ευτυχίας σε διάφορες περιοχές από το 2006-2010. Αυτή η αυξανόμενη ανισότητα συνδυάζεται με μια λεπτομερή ανάλυση των συστημάτων κοινωνικής υποστήριξης, της μοναξιάς και του ποικίλου αντίκτυπου των θετικών και αρνητικών συναισθημάτων στη συνολική ευτυχία.

Με λίγα λόγια, η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας 2024 παρέχει κρίσιμες γνώσεις για τα μεταβαλλόμενα τοπία της παγκόσμιας ευτυχίας, τονίζοντας τη σημασία των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στη διαμόρφωση της ευημερίας μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Η Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας είναι μια ευγενική υπενθύμιση να σκεφτούμε τί μπορεί τελικά να μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους!

Διάβασε επίσης:

10+1 tips για να πας ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία!