Η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς εδραιώθηκε από τον Kevin Zaborney, κάτοικο Οχάιο, Μίσιγκαν το 1986. Ο στόχος του ήταν να τονίσει την σημασία που έχει το να ανταλλάζουμε αγκαλιές. Την ημέρα αυτή, 21/2, ενδεικνύεται να αγκαλιάσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε για να μεταδώσουμε αγάπη και ευτυχία.
H «Ιστορία» της Ημέρας
Ο Zaborney που είχε την ιδέα για την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς, διάλεξε την συγκεκριμένη ημερομηνία γιατί είναι ενδιάμεσα από τα Χριστούγεννα και τον Άγιο Βαλεντίνο. Είναι στα μέσα δηλαδή, των γιορτών που λαμβάνουμε τρυφερότητα από τους οικείους μας. (Είναι και μετά την Blue Monday, που το πάτε αυτό;) Έτσι, θα παίρνουμε την απαραίτητη δόση αγάπης που χρειαζόμαστε. Ακόμη, ο Zaborney τόνισε ότι: “Η κοινωνία κρίνει τους ανθρώπους που δείχνουν τα συναισθήματα τους, ειδικά τους άντρες. Ελπίζουμε αυτή η ιδέα να δώσει κίνητρα στον κόσμο να γίνουν πιο εκφραστικοί”. Η ειρωνεία; Ο Ζαμπόρνυ αρχικά πίστευε ότι η ιδέα του θα αποτύγχανε.
Η αγκαλιά είναι το «συστατικό» της ευτυχίας
Αν και η μέρα γιορτάζεται κυρίως στην Αμερική, έχει γίνει φαινόμενο σε πολλές χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 πρωτοεμφανίστηκαν τα λεγόμενα “Free Hugs” όπου σε κεντρικά σημεία όπως το Σύνταγμα, εθελοντές αγκαλιάζουν περαστικούς. (δηλ. αγκαλιές που δίνονται ελέυθερα). Οι αγκαλιές ωθούν τον οργανισμό μας να εκκρίνουν την ορμόνη ενδορφίνη, που είναι η ορμόνη που μας κάνει να νιώθουμε χαρούμενοι. Εκκρίνεται επίσης όταν τρώμε σοκολάτα και όταν κάνουμε σεξ. Επίσης, μειώνουν αποτελεσματικά το άγχος και το στρες. Μία αγκαλιά μπορεί να μας κάνετε αμέσως να νιώσουμε πιο χαρούμενοι, πιο ολοκληρωμένοι, να απομακρύνουν την αίσθηση μοναξιάς, να επαναφέρουν τις ελπίδες μας!
Μην ξεχάσετε την γιαγιά και τον παππού!
Ακόμη, έρευνες έχουν δείξει ότι ειδικά οι ηλικιωμένοι έχουν ανάγκη περισσότερο τις αγκαλιές λόγω της μοναξιάς που νιώθουν. Έτσι, φροντίστε να αγκαλιάσετε όσα περισσότερα άτομα μπορείτε. Ειδικά, τους φίλους και τους συγγενείς σας. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε να ρωτήσουμε όσους πρόκειται να αγκαλιάσουμε εάν το επιθυμούν, ώστε να μην παραβιάσουμε τον προσωπικό τους χώρο.