Περήφανο, κυρίαρχο, δυνατό, αγχέρωχο, πανέμορφο… είναι ορισμένοι από τους χαρακτηρισμούς που μπορούν να αποδοθούν στο γεράκι, ένα από τα πιο θαυμαστά και επιβλητικά πτηνά. Τα γεράκια ζουν συνήθως στη φύση, μακριά από τα φώτα του πολιτισμού, καθώς εκεί μπορούν να μεγαλώσουν σωστά και να επιβιώσουν. Όμως η φύση έχει πάντοτε τους δικούς της ξεχωριστούς φυσικούς “μηχανισμούς προσαρμογής” και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και σε συνθήκες που δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί! Πως θα αντιδρούσατε λοιπόν εάν σας λέγαμε, ότι το εμβληματικό κτίριο του ΟΤΕ χρησιμοποιείται ως ορμητήριο από τα γεράκια, αποτελώντας ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης ακόμη και σε πυκνοκατοικημένες πόλεις; Όχι δεν πρόκειται για κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή για την εικόνα μιας άλλης εποχής, καθώς το κτίριο του OTE εδώ και χρόνια χρησιμεύει ως μια “φωλιά”, που επιτρέπει στα γεράκια να κοιτάζουν από ψηλά την πρωτεύουσα που δείχνει να μην ησυχάζει ποτέ…
Αναμφίβολα, το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι εδώ και αρκετά χρόνια έχει γίνει σημείο αναφοράς, καθώς οι εργαζόμενοί του έχουν τη σπάνια ευκαιρία να ζουν ιστορίες με πρωταγωνιστές όχι ανθρώπους αλλά γεράκια. Το κτίριο με τους 13 ορόφους αποτελεί ένα ιδανικό ορμητήριο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα γεράκια επέλεξαν για κατοικία τους το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ. Τα ψηλά κτίρια προσφέρουν σε πολλά είδη γερακιών τη φυσική αίσθηση του βράχου, γι’ αυτό αποτελούν κατάλληλο χώρο για φώλιασμα. Πως όμως ξεκίνησε η συνύπαρξη των γερακιών με τους εργαζόμενους του Μεγάρου;
Η διάσωση της φωλιάς γερακιών το 2009
Η αρχή έγινε το 2009, όταν οι εργαζόμενοι του Μεγάρου βοήθησαν στη διάσωση μιας φωλιάς γερακιών με τη συμβολή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Συλλόγου Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ. Στη συνέχεια, το 2017, ο Όμιλος ΟΤΕ υποστήριξε την υλοποίηση Προγράμματος παρακολούθησης των γερακιών που φωλιάζουν στο Διοικητικό Μέγαρο στο Μαρούσι, καθώς και της ορνιθοπανίδας της ευρύτερης περιοχής. Το Πρόγραμμα περιλάμβανε καταγραφή και μελέτη του αναπαραγωγικού πληθυσμού των αρπακτικών πουλιών που φωλιάζουν στο κτίριο και παρεμβάσεις για την προστασία των φωλιών και των νεοσσών. Παράλληλα, τοποθετήθηκε ειδική κάμερα σε μία από τις φωλιές με σκοπό την καταγραφή της συμπεριφοράς των πουλιών και την παροχή περίθαλψης. Μάλιστα, το Πρόγραμμα συμβάλλει στην προστασία των άγριων πουλιών που ζουν στο Διοικητικό Μέγαρο και κατ’ επέκταση στη διατήρηση της βιοποικιλότητας των αστικών κέντρων.
To γοητευτικό ταξίδι του Οδυσσέα!
Το 2018 το γεράκι “Οδυσσέας”, που χρησιμοποιούσε το Μέγαρο του ΟΤΕ ως ορμητήριο, απελευθερώθηκε και επανεντάχθηκε στη φύση. Το γεράκι είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια πτήσης στο φτερό και το πόδι. Παραδόθηκε από πολίτη στον Σύλλογο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ με τον οποίο συνεργάζεται ο Όμιλος ΟΤΕ για την φροντίδα των γερακιών που φωλιάζουν στο Διοικητικό Μέγαρο. Μετά από την παροχή της κατάλληλης φροντίδας και περίθαλψης, ζητήθηκε η συνδρομή του Ελληνικού Συλλόγου Ιερακοτροφίας, ώστε να εκγυμναστεί άρτια με σκοπό την ταχύτερη και επιτυχή επανένταξή του.
Τα είδη των γερακιών που ζουν στο Μέγαρο
Ο “Οδυσσέας” ανήκει στο είδος του Πετρίτη. Πρόκειται για το ταχύτερο ζώο στον πλανήτη, με καταγεγραμμένες ταχύτητες που ξεπερνούν τα 400 χλμ/ώρα. Η όρασή του είναι επίσης εντυπωσιακή, καθώς καλύπτει περίπου 10 χιλιόμετρα. Τα συγκεκριμένα πουλιά ψάχνουν ένα πολύ ψηλό σημείο, με ορατότητα για να μπορούν να εφορμούν. Οι Πετρίτες έχουν τηλεσκοπική όραση, μπορούν δηλαδή να «κάνουν ζουμ» στο θήραμά τους. Συνεπώς η θέση του Μεγάρου είναι τέλεια για αυτό το είδος. Επίσης, το Μέγαρο του ΟΤΕ όμως φιλοξενεί και άλλο ένα είδος γερακιού, τους βραχοκιρκινέζους. Αποτελούν κοινά γεράκια της ελληνικής πανίδας που ευδοκιμούν εύκολα σε άδενδρες περιοχές. Η επιβίωσή τους δεν απαιτεί δάση, εφόσον υπάρχουν εναλλακτικές για κούρνιασμα και φωλιές. Επίσης, προσαρμόζεται εύκολα στην ανθρώπινη παρουσία και η αναπαραγωγή του ξεκινά την Άνοιξη. Η γέννα είναι συνήθως 3-7 αυγά. Το αρσενικό είναι υπεύθυνο για την τροφοδότηση του θηλυκού με τροφή, ακόμα και για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την εκκόλαψη. Αργότερα, και οι δύο γονείς μοιράζονται το μεγάλωμα των νεοσσών και το κυνήγι, μέχρι αυτοί να πετάξουν. Η οικογένεια μένει κοντά για μερικές εβδομάδες, διάστημα κατά το οποίο οι νεοσσοί μαθαίνουν πώς να φροντίσουν τον εαυτό τους.
Σεβασμός, αλληλοστήριξη, αλληλοεκτίμηση αποτελούν τα κύρια στοιχεία που πρέπει να προσδιορίζουν τη συνύπαρξη ανάμεσα στον άνθρωπο και στα γεράκια. Σε αυτή τη γοητευτική ιστορία και σε αυτό το μοναδικό ταξίδι που σας περιγράψαμε, απεικονίζεται επίσης ο ρόλος που θα πρέπει να έχει ο σύγχρονος άνθρωπος απέναντι στο φυσικό του περιβάλλον. Ένας ρόλος που τον θέλει να προστατεύει και να περιθάλπει την ίδια τη ζωή. Γιατί απολύ απλά, η φύση ήταν, είναι και θα είναι το σπίτι μας!
Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.