Μια υπέροχη, απολαυστική και πολύπλευρη διοργάνωση τα φετινά δεκαετή πλέον Οινοξένεια, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου έχοντας προσφέρει στον κόσμο της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων, κατοίκους, παραθεριστές και επισκέπτες κάθε ηλικίας και εθνικότητας, δύο εβδομάδες εξαιρετικών εκδηλώσεων που ξεχώρισαν με κύριο χαρακτηριστικό τους την ποιότητα στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και το περιεχόμενο.

Ημερίδες, βιωματικά σεμινάρια, κινηματογράφος, μουσικές εκδηλώσεις, οπερατικές άριες στο φεγγαρόφωτο, επισκέψεις σε σημαντικές τοποθεσίες ανασκαφών και μουσεία, αθλητικές και ψυχαγωγικές δράσεις δίπλα και μέσα στη θάλασσα, βόλτες και γευσιγνωσίες σε αμπελώνες, βιωματικά σεμινάρια, master classes οινογνωσίας. Τα Οινοξένεια 2023 ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και είχαν φυσικά απόλυτο πρωταγωνιστή τους και σύντροφο σε κάθε δράση, τα κρασιά των Πλαγιών της Αιγιάλειας.

Οι οινόφιλοι επισκέπτες και οι επαγγελματίες της εστίασης και της φιλοξενίας, είχαν την ευκαιρία μέσα από πολλαπλά σεμινάρια να γνωρίσουν από κοντά μερικά από τα καλύτερα κρασιά της περιοχής.

Στην κατάμεστη αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Καλαβρύτων, ο Master of Wine Γιάννης Καρακάσης, μίλησε για τις σπάνιες ποικιλίες των Ορεινών Πλαγιών της Αιγιάλειας και την ηρωική αμπελουργία, και καθοδήγησε μια γευστική δοκιμή δέκα κρασιών με την παρουσία και τις τοποθετήσεις οινολόγων και οινοποιών της Αιγιάλειας. Το οινοποιείο Τετράμυθος φιλοξένησε ένα Master Class από τον πολυβραβευμένο sommelier και wine expert Άρη Σκλαβενίτη για τις παλιές εσοδείες των οινοποιείων της Αιγιάλειας, ενώ o o οινογράφος Σίμος Γεωργόπουλος παρουσίασε δύο σεμινάρια, για το ρόλο του ποτηριού στην ανάδειξη των οινικών αρωμάτων στο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο και τις ιδιαιτερότητες των κρασιών των ορεινών αμπελώνων, σε μια υπαίθρια, πρωτότυπη παρουσίαση στο χωριό Βαλιμή.

Από την πληθώρα κινηματογραφικών προβολών με θέμα το κρασί, ξεχώρισε το δραματοποιημένο ντοκυμαντέρ του Κώστα Σπυρόπουλου «Arcadia 1900: Champagne d’Orient» που περιγράφει την ιστορία και το πάθος της οικογένειας Παπανικολάου στην πρωτοποριακή, για την εποχή της, παραγωγή οίνων με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας. Ο σκηνοθέτης και δημιουργός παραβρέθηκε στα Καλάβρυτα όπου έγινε η προβολή, για την παρουσίαση του έργου του.

Σημαντική στιγμή της διοργάνωσης, η εκδήλωση-αφιέρωμα στην Εύη Βουτσινά, που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του περιοδικού Γαστρονόμος και με εισηγήτρια την υπεύθυνη ύλης του περιοδικού, Μαρία Βασιλοπούλου. Μια βραδιά γεμάτη γεύσεις και μνήμες από τη μεγάλη μαγείρισσα, με συγκινητικές και σημαντικές τοποθετήσεις, μαγειρέματα και μυρωδιές που γέμισαν την ατμόσφαιρα. Ένα αφιέρωμα στη γαστρονομική κουλτούρα και άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε το πρωτότυπο μουσικό έργο «του Κρασιού και του Έρωτα» των Σάκη Παπαδημητρίου και Βασίλη Λέκκα που συνεπήρε τους θεατές καθώς για πρώτη φορά η ποίηση των Σαπφώ, Αλκαίου και Ανακρέοντα, ανέβηκε σε αρχαίο θέατρο ως αρχαιοελληνικό μέλος, όπως το έπος και το δράμα αντίστοιχα, σε μια παράσταση παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Το φεστιβάλ κορυφώθηκε με μία διονυσιακή, μεθυστική εκδήλωση εκτελεσμένη από το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου μαζί με πλειάδα καλλιτεχνών σε μια μοναδική και γεμάτη συμβολισμούς παράσταση με εξαιρετική σκηνογραφία και χορογραφία που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο υπαίθριο θέατρο “Γεώργιος Παππάς”.

Με το τριήμερο εκδηλώσεων στις 1-3 Σεπτεμβρίου, που διοργάνωσε και επιμελήθηκε η ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., το φεστιβάλ μεταφέρθηκε από την παραλιακή Αιγιάλεια στα ορεινά και πανέμορφα Καλάβρυτα, όπου οι δράσεις συνεχίστηκαν με master classes, μουσικά δρώμενα και γευσιγνωσίες, με αποκορύφωμα τη σημαντική για την ανάπτυξη της αμπελουργικής ζώνης, ημερίδα για τους Δρόμους του Κρασιού και την ανάδειξη της οινικής ιστορίας των Καλαβρύτων.

Σημαντικοί εκπρόσωποι φορέων και τοπικής αυτοδιοίκησης τοποθετήθηκαν σε θέματα ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού και των Δρόμων Κρασιού και τη σημασία των συνεργειών και πρωτοβουλιών για την προώθηση των στόχων και στρατηγικών της Αχαΐας και την ευρύτερης περιοχής. Η ημερίδα συνεχίστηκε με ένα σημαντικό workshop, με τη συμμετοχή φορέων και επαγγελματιών εστίασης, φιλοξενίας και οινοποιών, για την ενημέρωση των μελλοντικών δράσεων και στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και προβολή των Δρόμων Κρασιού Πελοποννήσου, που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα LEADER.

Το φετινό φεστιβάλ, ολοκληρώθηκε συμβολικά, με την προσκυνηματικού χαρακτήρα επίσκεψη στο Κλήμα του Παυσανία στο χωριό Παγκράτι Καλαβρύτων, το αρχαιότερο φυτό αμπέλου που έχει διασωθεί στην Ελλάδα, με την παρουσία και ομιλία του master αμπελουργίας και οινολογίας Κώστα Μπακασιέτα.

Το κλίμα της διοργάνωσης μεταφέρει ο πρόεδρος του Φεστιβάλ, Άγγελος Ρούβαλης, με μια δήλωσή του μετά από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στους οικογενειακούς αμπελώνες:

 «Ο αέρας ήταν δυνατός. Η θερμοκρασία μόλις 18 βαθμοί. Αυτό δεν εμπόδισε 250 φίλους των Οινοξενείων να ανέβουν στα 1000μ. υψόμετρο στους αμπελώνες, εκεί που ενώνεται η Αιγιάλεια με τα Καλάβρυτα, σε μια αποκαλυπτική συνάντηση για την γεωλογία και τα αμπέλια της περιοχής. Ανάμεσα στο πολυσήμαντο τοπίο, με θέα ψηλά το φεγγάρι και μέσα στα αμπέλια, υπό τον ήχο των πνευστών και με αρώματα της Αιγιάλειας, όλοι μαζί και καθένας χωριστά έγιναν ένα με το πνεύμα και την ουσία των Οινοξενείων, και ένιωσαν τη μεγάλη αγάπη των ανθρώπων του Φεστιβάλ αλλά και όλης της περιοχής για τον τόπο τους.».

Σημαντικοί εταίροι και υποστηρικτές των Οινοξενείων 2023 είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και η Εurope Direct, η Αχαΐα Αναπτυξιακή ΑΕ, το Επιμελητήριο Αχαΐας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Καλαβρύτων που στήριξαν και στηρίζουν το μεγάλο Φεστιβάλ της Αχαΐας και της Βόρειας Πελοποννήσου.

Xoρηγοί των Οινοξενείων είναι η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών ΑΕ, η Cork Hellas και το Ίδρυμα Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Το φεστιβάλ υποστήριξαν η Συμμετρία ΕΠΕ, η Coropoulis/Berlin Packaging, η Innovino, η Οινολογικά Χρυσανθακόπουλου, η Mosaic και το Ίδρυμα Κουτσοχέρα, μαζί με εταιρείες του αμπελοοινικού κλάδου καθώς και τοπικές εταιρείες και μέλη του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια.

Μεγάλος χορηγός είναι η Ολυμπία Οδός η οποία ως κεντρική αρτηρία της Βόρειας Πελοποννήσου οδηγεί με ασφάλεια τους επισκέπτες διασχίζοντας όλη την πυκνοκατοικημένη και εξωστρεφή Αιγιάλεια.

Χορηγοί επικοινωνίας του φεστιβάλ οι: ΕΡΤ, ΕΡΤ3, περιοδικό Γαστρονόμος, Τhe Best, Εφημερίδα Πελοπόννησος.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Τα Οινοξένεια 2023 στέφθηκαν με επιτυχία χάρη στη συνεργασία των ανθρώπων και φορέων που στάθηκαν δίπλα στο φεστιβάλ, στη δυνατή ομάδα που είχε την ευθύνη της υλοποίησης, το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια, τη ΔΗΚΕΠΑ Αιγιαλείας και την Αχαϊα Αναπτυξιακή ΑΕ, μαζί με τους χορηγούς της και τον κόσμο που την αγκάλιασε. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των Οινοξενείων 2023 Άγγελος Ρούβαλης «κάθε εκδήλωση ανταποκρινόταν πλήρως σε αυτό που είχε υποσχεθεί και κάθε φορά αυτό που είχαμε υποσχεθεί ήταν καινοτόμο, πρωτοπόρο, αποκαλυπτικό, γεμάτο καινούργια γνώση και εμπειρία». Η σκυτάλη παραδίδεται τώρα στον τρύγο που ξεκίνησε ενώ τα Οινοξένεια ξεκινούν προετοιμασίες ήδη για τη μεγάλη γιορτή του 2024. Την “εσοδεία 2024” όπως τη ονομάζουν οι πρωταγωνιστές της!

www.oinoxeneia.gr