Η Τσικνοπέμπτη είναι η αγαπημένη μέρα των καλοφαγάδων, με μυρωδιές από ψητά να πλημμυρίζουν κάθε γειτονιά! Όμως, δεν γιορτάζεται με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ονομασία παντού. Σε άλλες χώρες, αυτή η ημέρα έχει τις δικές της ξεχωριστές παραδόσεις και, φυσικά, κάποια πολύ ενδιαφέροντα και… περίεργα ονόματα!
Schmotziger Donnerstag: Η “Λιπαρή Πέμπτη” της Γερμανίας
Στη Γερμανία, η αντίστοιχη ημέρα ονομάζεται Schmotziger Donnerstag, που μεταφράζεται ως “Λιπαρή Πέμπτη”. Η λέξη “Schmotzig” σημαίνει κάτι λιπαρό ή παχύ και σχετίζεται με τις παραδοσιακές γερμανικές λιχουδιές που καταναλώνονται εκείνη τη μέρα, όπως λουκάνικα, λουκουμάδες και άλλα τηγανητά εδέσματα. Είναι επίσης η επίσημη έναρξη της καρναβαλικής περιόδου (Fastnacht), με εκδηλώσεις και παρελάσεις σε πολλές πόλεις.
Mardi Gras: Το ξέφρενο καρναβάλι της Γαλλίας και των ΗΠΑ
Στη Γαλλία, η ημέρα γιορτάζεται ως Mardi Gras, που σημαίνει “Λιπαρή Τρίτη”. Η διαφορά εδώ είναι ότι η γιορτή δεν πέφτει Πέμπτη, αλλά Τρίτη, καθώς είναι η τελευταία ημέρα πριν από τη Σαρακοστή. Οι Γάλλοι τιμούν την ημέρα με γλέντι, πλούσιο φαγητό και εντυπωσιακές καρναβαλικές παρελάσεις. Η παράδοση αυτή ταξίδεψε και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ, όπου το Mardi Gras έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο διάσημα και φαντασμαγορικά καρναβάλια του κόσμου.
Fat Thursday: Η “Λιπαρή Πέμπτη” της Πολωνίας
Στην Πολωνία, η ημέρα είναι γνωστή ως Tłusty Czwartek, που σημαίνει “Λιπαρή Πέμπτη”. Οι Πολωνοί λατρεύουν να τρώνε pączki, δηλαδή αφράτα ντόνατς γεμιστά με μαρμελάδα ή κρέμα, ενώ υπάρχει η παράδοση ότι “όποιος δεν φάει pączek εκείνη τη μέρα, δεν θα έχει τύχη όλη τη χρονιά”!
Giovedì Grasso: Η “Λιπαρή Πέμπτη” της Ιταλίας
Στην Ιταλία, η ημέρα ονομάζεται Giovedì Grasso, δηλαδή “Λιπαρή Πέμπτη”, και σηματοδοτεί την έναρξη του Καρναβαλιού. Στη Βενετία, εκείνη την ημέρα γίνονται μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις με εντυπωσιακές στολές και μάσκες, συνεχίζοντας μια παράδοση αιώνων.
Jueves Lardero – Η “Πέμπτη του Λαρδιού” στην Ισπανία
Στην Ισπανία, η ημέρα είναι γνωστή ως Jueves Lardero, που σημαίνει “Πέμπτη του Λαδιού” ή “Πέμπτη του Λίπους”. Οι Ισπανοί γιορτάζουν την ημέρα τρώγοντας κρέατα, λουκάνικα και παραδοσιακές πίτες, δίνοντας έμφαση στη χαρά του φαγητού πριν τη νηστεία, όπως δηλαδή κι εμείς.
Κάθε χώρα έχει τον δικό της μοναδικό τρόπο να απολαμβάνει την ημέρα πριν από τη Σαρακοστή, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: όποιο όνομα κι αν έχει, η παράδοση αυτή είναι μια τέλεια αφορμή για φαγητό, γλέντι και διασκέδαση!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply