Όλοι τα έχουμε σιγοτραγουδήσει, μας έχουν συντροφεύσει σε στιγμές χαράς και λύπης. Ή πολύ απλά τα έχουμε συνδέσει σε κάποια περίοδο της ζωής μας, ακούγοντας τα στο repeat. Κάνουμε κάποια τραγούδια δικά μας ταιριάζοντας τα σε μια δική μας προσωπική ιστορία. Ποια όμως είναι η πραγματική ιστορία των τραγουδιών που όλοι αγαπήσαμε;
ΖΗΤΑΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ
ΣΤΙΧΟΙ: Αττίκ
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Αττίκ
Αθήνα, δεκαετία του 1930.
Ένα βράδυ και ενώ είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα του ο διάσημος τραγουδοποιός Αττίκ, κατά κόσμον Κλέων Τριανταφύλλου, στην καλλιτεχνική σκηνή Μάντρα που ο ίδιος είχε δημιουργήσει, εμφανίζεται η πρώην γυναίκα του Μαρίκα Φιλιππίδου με τον νέο της σύζυγο. Την στιγμή που γίνεται αντιληπτή η εμφάνιση της, οι θαμώνες του μαγαζιού άρχισαν να ζητάνε από τον Αττίκ να τραγουδήσει το «Είδα μάτια», ένα βαλς που είχε γράψει ο ίδιος όταν πρωτογνώρισε την Μαρίκα. Ο Αττίκ αρκετά συγκινημένος σηκώθηκε από το πιάνο ζητώντας συγγνώμη και κατευθύνθηκε προς το καμαρίνι του. Μετά από 10 λεπτά επέστρεψε, πλησίασε το πιάνο και άρχισε να τραγουδάει το «Ζητάτε να σας πω» που μόλις είχε γράψει. Στο άκουσμα της τελευταίας νότας του τραγουδιού, σήκωσε το κεφάλι του και την κοίταξε στα μάτια, αμέσως μετά η πρώην σύζυγος του αποχώρησε δακρυσμένη.
ΠΡΙΓΚΙΠΕΣΣΑ
ΣΤΙΧΟΙ: Σωκράτης Μάλαμας
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Σωκράτης Μάλαμας
Ίσως το πιο αισθαντικό τραγούδι που έχει γραφτεί χάρη στον έρωτα. Συγκεκριμένα το κομμάτι αυτό ο Σωκράτης Μάλαμας το έγραψε ως δώρο γενεθλίων στην γυναίκα του, την περίοδο που δεν ήταν ακόμη παντρεμένοι. Ο ίδιος είχε πει: «Την πριγκιπέσσα την έγραψα ως δώρο γενεθλίων σε μια γυναίκα, επειδή δεν είχα λεφτά να της πάρω κάτι. Μαγείρευε να φάμε φακές, που ήταν ό,τι είχε απομείνει, και ενώ την έβλεπα σκέφτηκα: “Αυτό αξίζει τον κόπο τώρα να το τραγουδήσει κάποιος, να το βγάλει προς τα έξω”. Το έγραψα και το έπαιξα κατευθείαν, χωρίς να μεσολαβήσει καθόλου χρόνος. Όταν το έπαιξα λύθηκα στα γέλια, το θεώρησα τόσο αστείο. Η φίλη μου, η οποία δεν είχε καμία σχέση με τη μουσική, άφησε κάτω τις κουτάλες και μου είπε: “Πότε το έγραψες αυτό το τραγούδι; Το ξέρεις ότι είναι πάρα πολύ καλό; Απορώ γιατί γελάς”».
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΣΤΙΧΟΙ: Νίκος Παπάζογλου
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Νίκος Παπάζογλου
Αποτελεί ένα από τα πιο ωραία και ερωτικά τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου και η ιστορία του ξεκινάει μετά τον μεγάλο σεισμό στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 1978, χάρη στον οποίο η σύζυγος και η κόρη του Νίκου Παπάζογλου αναγκάζονται να φύγουν για την Αμερική, αφού προκλήθηκαν αρκετές ζημιές στο σπίτι στο οποίο διέμεναν. Ο αγαπημένος τραγουδοποιός μένει πίσω στην Ελλάδα για να επιβλέψει τις εργασίες που χρειάζονταν για το σπίτι. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους ο Διονύσης Σαββόπουλος τον προσκαλεί να παραθερίσει λίγες ημέρες μαζί του στο εξοχικό του στο Πήλιο. Εκεί γνωρίζει μια πανέμορφη κοπέλα χάρη στην οποία άρχισε να νιώθει μια μεγάλη έλξη. Φοβούμενος για το τι μπορεί να ακολουθήσει παίρνει την απόφαση να επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη, κλείνεται στο μισογκρεμισμένο σπίτι του και γράφει αυτό το βιωματικό τραγούδι που έμελλε να αποτελέσει ύμνος για τους ανεκπλήρωτους έρωτες και για τα απωθημένα.
ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΛ ΧΑΛΙΛΙ
ΣΤΙΧΟΙ: Νίκος Ζούδιαρης
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Αλκίνοος Ιωαννίδης
Το τραγούδι αυτό γράφτηκε από τον Νίκο Ζούδιαρη το καλοκαίρι του ΄93, έπειτα από μια συζήτηση με μια κοπέλα την οποία μόλις είχε γνωρίσει. Μέσα στο κλίμα του ενθουσιασμού της πρώτης γνωριμίας και σε συνδυασμό με το καλοκαίρι που έφευγε, οι δυο τους σκέφτηκαν να οργανώσουν ένα ταξίδι στην Αίγυπτο. Επί της ουσίας οι στίχοι του τραγουδιού είναι όσα ονειρευόταν ο στιχουργός, να ζήσει με την συγκεκριμένη κοπέλα. Το ταξίδι αυτό δεν έγινε ποτέ, το τραγούδι όμως όλους εμάς, συνεχίζει να μας ταξιδεύει ακόμα και σήμερα.
ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ
ΣΤΙΧΟΙ: Λευτέρης Παπαδόπουλος
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Γιάννης Πουλόπουλος
Η πρώτη συνεργασία του Λευτέρη Παπαδόπουλου με τον Μίμη Πλέσσα το 1969 είχε όλες τις προδιαγραφές για να στιγματίσει με τον πιο ωραίο τρόπο την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Και έτσι ακριβώς συνέβη. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν ο θρυλικός δίσκος «Ο ΔΡΟΜΟΣ», που θεωρείται μέχρι σήμερα ένας από τους εμπορικότερους δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας. Ο Γιάννης Πουλόπουλος, ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του «νέου κύματος», θα ερμηνεύσει δέκα από τα δώδεκα τραγούδια του δίσκου. Μέσα σε αυτά ήταν και το τραγούδι «Το άγαλμα». Είναι ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια με κύριο θέμα την μοναξιά. Τι συμβολίζει όμως στην πραγματικότητα το άγαλμα; Εκείνα τα χρόνια συνήθιζαν να χαρακτηρίζουν αγάλματα όλες εκείνες τις κοπέλες που ήταν ιερόδουλες και δούλευαν έξω στο δρόμο και ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες ήταν πάντα εκεί στην θέση τους σαν τα αγάλματα.