Η διατήρηση μιας αίσθησης ισορροπίας στις αλληλεπιδράσεις μας είναι ζωτικής σημασίας για υγιείς σχέσεις και προσωπική ευημερία. Η εύρεση τρόπων για να πούμε ευγενικά όχι, μας επιτρέπει να διεκδικούμε χωρίς να προκαλούμε περιττές συγκρούσεις ή να υποκύπτουμε στην καταπίεση. Χρησιμοποιώντας αποτελεσματικές τεχνικές επικοινωνίας, μπορούμε να πλοηγηθούμε σε αυτές τις καταστάσεις με χάρη και σεβασμό για τον εαυτό μας και τους άλλους.
Μια προσέγγιση για να πείτε όχι ευγενικά είναι να εκφράσετε ευγνωμοσύνη και εκτίμηση
Η αναγνώριση του αιτήματος ή του ατόμου που το υποβάλλει ενώ αρνείται ευγενικά δείχνει ότι εκτιμούμε την προσπάθεια ή την προσοχή του. Για παράδειγμα, μπορούμε να πούμε, “Σας ευχαριστώ πολύ που με σκέφτεστε, αλλά δεν θα μπορώ να δεσμευτώ σε αυτό αυτή τη στιγμή.”
Μια άλλη στρατηγική είναι να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις ή συμβιβασμούς
Προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις ή συμβιβαζόμενοι σε ορισμένες πτυχές, μπορούμε να δείξουμε προθυμία να συναντηθούμε στα μισά του δρόμου. Για παράδειγμα, μπορούμε να πούμε, “Δεν μπορώ να παρευρεθώ σε ολόκληρη την εκδήλωση, αλλά θα χαρώ να συμμετάσχω σε ένα μέρος της αν αυτό λειτουργεί για εσάς.”
Ο καθορισμός σαφών ορίων είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της ισορροπίας
Μπορούμε να εξηγήσουμε ευγενικά τους περιορισμούς ή τους λόγους απόρριψής μας χωρίς να παρέχουμε περιττές λεπτομέρειες ή αιτιολογήσεις. Το να λέμε: “Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να αναλάβω επιπλέον έργα αυτήν τη στιγμή λόγω του τρέχοντος φόρτου εργασίας μου”, βοηθάει να θέσουμε τα όριά μας χωρίς να υπονομεύουμε τον εαυτό μας.
Η χρήση δηλώσεων «εγώ» μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική στην διεκδίκηση των αναγκών μας χωρίς να ακούγεται συγκρουσιακή
Εκφράζοντας τα συναισθήματα και τις προοπτικές μας, μπορούμε να αποφύγουμε να κατηγορήσουμε ή να κάνουμε το άλλο άτομο αμυντικό. Για παράδειγμα, μπορούμε να πούμε, «Αισθάνομαι καταβεβλημένος με τις δεσμεύσεις μου, οπότε πρέπει να αρνηθώ αυτή τη φορά».
Να θυμάστε ότι το να είμαστε διεκδικητικοί και με σεβασμό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απολογούμαστε υπερβολικά ή να συμβιβάζουμε τις δικές μας ανάγκες. Κατακτώντας την τέχνη του να λέμε όχι ευγενικά, μπορούμε να διατηρήσουμε μια υγιή ισορροπία στις σχέσεις μας και να καλλιεργήσουμε μια αίσθηση αυτοεκτίμησης και ενδυνάμωσης.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;