Ξέρεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν τον κλασικό εσωτερικό μονόλογο; Ίσως είστε ένας από αυτούς. Οι νέες μελέτες έχουν καταλήξει σε μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.
Μια από τις πιο χαρακτηριστικές ερωτήσεις που τίθενται σε έναν δίγλωσσο είναι σε ποια γλώσσα πιστεύει; Ίσως δεν σταματήσατε ποτέ να το σκέφτεστε, οπότε τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή: σκέφτεστε με λέξεις, εικόνες, ένα μείγμα και των δύο; Όπως και να έχει, τα ανθρώπινα όντα εκφράζουν σκέψεις με τη γλώσσα για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, όταν οι πρόγονοί μας την επινόησαν για να επικοινωνήσουν. Είναι χαρακτηριστικό του είδους μας και μας ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ζώα.
Λοιπόν, επιστρέφοντας στο παρελθόν: είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε χωρίς λόγια; Σύμφωνα με έρευνες, έτσι φαίνεται. Το «Live Science» αναφέρει ότι πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν έχουν τον κλασικό εσωτερικό μονόλογο. Και άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν τις γλωσσικές περιοχές του εγκεφάλου τους όταν εργάζονται σε λογικά προβλήματα χωρίς λέξεις. Ωστόσο, για δεκαετίες, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η απάντηση ήταν αρνητική: ότι η ευφυής σκέψη ήταν συνυφασμένη με την ικανότητά μας να σχηματίζουμε προτάσεις.
Η «μη συμβολική σκέψη» είναι ένας τύπος γνωστικής διαδικασίας που συμβαίνει χωρίς τη χρήση λέξεων
Μια γενική δήλωση είναι ότι η γλώσσα προέκυψε για να μας επιτρέψει να σκεφτόμαστε (συγχωρέστε τον πλεονασμό) πιο περίπλοκες σκέψεις. Τα νέα στοιχεία οδήγησαν τους ερευνητές να επανεξετάσουν τις παλιές τους υποθέσεις για το πώς σκεφτόμαστε και τι ρόλο παίζει η γλώσσα στη διαδικασία. Η «μη συμβολική σκέψη» είναι ένας τύπος γνωστικής διαδικασίας που συμβαίνει χωρίς τη χρήση λέξεων. Ο όρος επινοήθηκε το 2008.
Η μελέτη της γλώσσας και της γνώσης είναι εμφανώς δύσκολη, εν μέρει επειδή είναι πραγματικά δύσκολο να περιγραφεί. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις ίδιες λέξεις για να περιγράψουν πολύ διαφορετικές εσωτερικές εμπειρίες. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε τη σκέψη χωρίς γλώσσα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι εμπλέκονται σε μη συμβολική σκέψη, ακόμη και άτομα που το κάνουν συχνά. Και επειδή είμαστε τόσο εγκλωβισμένοι στις δικές μας σκέψεις και δεν μπορούμε να έχουμε άμεση πρόσβαση στο μυαλό των άλλων, μπορεί να είναι δελεαστικό να υποθέσουμε ότι οι διαδικασίες σκέψης που συμβαίνουν μέσα στο κεφάλι μας είναι καθολικές.
Ωστόσο, ορισμένα εργαστήρια αναπτύσσουν επί του παρόντος καλύτερους τρόπους παρατήρησης και μέτρησης της σύνδεσης μεταξύ γλώσσας και σκέψης. Οι σύγχρονες τεχνολογίες όπως η λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI) και η μικροσκοπία δίνουν στους ερευνητές μια αρκετά σαφή εικόνα για τα μέρη του ανθρώπινου εγκεφάλου σε ποιες λειτουργίες αντιστοιχούν. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες γνωρίζουν τώρα ότι η παρεγκεφαλίδα ελέγχει την ισορροπία και τη στάση του σώματος, ενώ ο ινιακός λοβός χειρίζεται την περισσότερη οπτική επεξεργασία. Και μέσα σε αυτούς τους ευρύτερους λοβούς, οι νευροεπιστήμονες μπόρεσαν να προσεγγίσουν και να χαρτογραφήσουν πιο συγκεκριμένες λειτουργικές περιοχές που σχετίζονται με πράγματα όπως η μακροπρόθεσμη μνήμη, ο χωρικός συλλογισμός και η ομιλία.
Εάν η γλώσσα είναι κρίσιμη για τη συλλογιστική, τότε θα πρέπει να υπάρχει κάποια επικάλυψη στους νευρικούς πόρους όταν εμπλέκεται στη συλλογιστική, υποθέτει. Με άλλα λόγια, εάν η γλώσσα είναι απαραίτητη για τη σκέψη, οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλωσσική επεξεργασία θα πρέπει να ενεργοποιούνται κάθε φορά που κάποιος χρησιμοποιεί τη λογική για να λύσει ένα πρόβλημα.
Έρευνες όπως αυτή και άλλες δείχνουν ότι η γλώσσα δεν είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη γνώση
Για να ελέγξει αυτόν τον ισχυρισμό, μια ομάδα διεξήγαγε μια μελέτη στην οποία έδωσαν στους συμμετέχοντες ένα λογικό πρόβλημα χωρίς λόγια για να λύσουν, όπως ένα παζλ sudoku ή λίγη άλγεβρα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές σάρωσαν τον εγκέφαλο αυτών των ανθρώπων χρησιμοποιώντας μια μηχανή fMRI ενώ έλυσαν το παζλ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περιοχές του εγκεφάλου των συμμετεχόντων που σχετίζονται με τη γλώσσα δεν ανάβουν ενώ έλυναν τα προβλήματα. με άλλα λόγια συλλογίζονταν χωρίς λόγια. Έρευνες όπως αυτή και άλλες δείχνουν ότι η γλώσσα δεν είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη γνώση, κάτι που είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα για την κατανόηση ορισμένων νευρολογικών καταστάσεων, όπως η αφασία. Μπορείτε να αφαιρέσετε το γλωσσικό σύστημα και μεγάλο μέρος του συλλογισμού μπορεί να λειτουργήσει καλά, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ήταν ευκολότερο με τη γλώσσα.
Διάβασε επίσης:
Αποκαλύπτοντας τις ιδιορρυθμίες 6 μεγάλων μυαλών της ανθρωπότητας
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;