Ο σπουδαίος συνθέτης Μίμης Πλέσσας ένας μοναδικός δημουργός που έβαλε την υπογραφή του σε ορισμένα από τα πιο ιστορικά τραγούδιακ που άφησαν εποχή δυστυχώς δεν βρίσκεται εν ζωή, καθώς ξεκίνησε για το αιώνιο ταξίδι λίγο πριν την αυγή των 100ών γενεθλίων (12 Οκτωβρίου). Μια από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου συνδέθηκε με τους κορυφαίος των κορυφαίων και ήταν πραγματικά τιμή όλων μας που είχαμε την ευκαιρία να νιώσουμε το έργο του. Την ανακοίνωση του θανάτου του έκανε η συνοδοιπόρος του στη ζωή, Λουκίλα Καρρέρ, η οποία ανέφερε στην ανάρτηση της: «Κι εσύ δεν θα’σαι πλαι μου Αστέρι της Ζωής μου……» ….θά εισαι πάντα μέσα μου και θα με προστατεύεις μέχρι να ανταμώσουμε και παλι Ψυχή μου. Το κοινό ταξίδι ΖΩΗΣ έφτασε στο τέλος του μέχρι να ανταμώσουμε.Ευγνώμων για όλα…. Σε ευχαριστώ για όλα…. Σε λατρεύω για πάντα…..»

Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου 1924, το ταλέντο του φάνηκε από πολύ μικρή ηλικία. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε νεαρή ηλικία, ενώ παράλληλα σπούδασε φυσική και χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αν και έγινε γνωστός κυρίως για τη μουσική του σταδιοδρομία, ο Μίμης Πλέσσας είχε και σημαντική καριέρα ως ραδιοφωνικός παραγωγός. Η καριέρα του στη μουσική άρχισε να αναδεικνύεται τη δεκαετία του 1950, και συνέχισε να διαμορφώνει την πορεία της ελληνικής μουσικής σκηνής για δεκαετίες. Ο αγαπημένος δημιουργός είχε συνθέσει μουσική για πάνω από 100 ελληνικές ταινίες, πολλές από τις οποίες αποτελούν κλασικές στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου. Συνεργάστηκε με εμβληματικούς σκηνοθέτες όπως ο Γιάννης Δαλιανίδης και ο Νίκος Φώσκολος. Έγραψε τη μουσική για σπουδαίες ταινίες, όπως το “Έγκλημα στο Κολωνάκι” (1959), “Το χώμα βάφτηκε κόκκινο” (1966) και “Δάκρυα για την Ηλέκτρα” (1966). Πολυάριθμες από τις μελωδίες του έχουν καταγραφεί ως μερικές από τις πλέον αναγνωρίσιμες στην ιστορία της ελληνικής μουσικής.

Ο Πλέσσας έβαλε την υπογραφή του στα πιο εμβληματικά τραγούδια της ελληνικής μουσικής σκηνής, ενώ παράλληλα θεωρείται από τους πρωτεργάτες της ελαφράς μουσικής και του σύγχρονου ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην διαμόρφωση του μουσικού τοπίου της μεταπολεμικής Ελλάδας. Συνεργάστηκε με θρυλικούς Έλληνες ερμηνευτές όπως η Νάνα Μούσχουρη, η Μαρινέλλα, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και ο Δημήτρης Μητροπάνος. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι το ταλέντο του ήταν πολύπλευρο, καθώς είχε τη δυνατότητα να συνθέτει σε πολλά είδη μουσικής, από την κλασική έως τη λαϊκή μουσική και το ελαφρύ τραγούδι, ενώ οι συνθέσεις του περιλαμβάνουν από jazz μέχρι συμφωνική μουσική.

Εκτός από την ελληνική του καριέρα, είχε και διεθνείς αναγνωρίσεις, κυρίως στον τομέα της jazz μουσικής. Μάλιστα, υπήρξε μέλος της αμερικανικής Berklee College of Music, ένα από τα σημαντικότερα ιδρύματα στον τομέα της μουσικής παγκοσμίως. Απέσπασε πολλές τιμητικές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσά τους και το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής της Ακαδημίας Αθηνών. Χωρίς αμφιβολία, μια τεράστια προσωπικότητα, ένας “μύθος” που το έργο του έχει ήδη περάσει στην αιωνιότητα. Καλό Ταξίδι…