Έχεις αναρωτηθεί πως έχει βγει η έκφραση “Μη τον είδατε τον Παναή”; Διάβασε παρακάτω και θα μάθεις ποιος ήταν ο Παναής!

Ο Παναής: Ο Ασυναγώνιστος Απατεώνας

Πολλές δεκαετίες πριν την καθιέρωση της έκφρασης «δεν υπάρχει» από τη νεολαία, ένας νεαρός γόης από τα Μέγαρα είχε φροντίσει να την κάνει πραγματικότητα. Και μεταφορικά και κυριολεκτικά, εμφανιζόταν από το πουθενά. Πουλούσε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, υποσχόταν έρωτες και γάμους, άδειαζε πορτοφόλια και κομποδέματα και μετά εξαφανιζόταν από προσώπου γης. Με μεγάλο ταλέντο στην απατεωνιά, ο Παναής κατάφερε να γίνει θρύλος, μια μικρή γεύση της δράσης του οποίου πήρε η Ελλάδα μέσα από την γνωστή ταινία με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο. Αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτά που έκανε ο Βέγγος στην ταινία δεν ήταν δυνατόν να συμβούν ούτε στον κινηματογράφο, καλό θα ήταν να αναθεωρήσουν, γιατί ο πραγματικός Παναής ήταν πολύ πιο δαιμόνιος και λαμόγιο.

Η Δράση του Παναή

Ο Παναής έδρασε στα χωριά γύρω από την Αθήνα τη δεκαετία του 1940 και ανάγκασαν τον θυμόσοφο λαό να δημιουργήσει μια έκφραση για να περιγράφει όλους τους «Παναήδες» που έκαναν την απατεωνιά επιστήμη. Σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη από κάθε άποψη, οι Έλληνες προσπαθούσαν να βρουν τρόπους για να επιβιώσουν. Ο Παναής εκμεταλλεύτηκε δύο βασικά χαρακτηριστικά του: ήταν όμορφος και παμπόνηρος. Αυτός ο «φονικός» συνδυασμός αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικός. Ο νεαρός Παναής, λοιπόν, αποφάσισε πως ήταν κρίμα να αφήσει αυτά τα προτερήματα ανεκμετάλλευτα. Οργάνωσε το σχέδιό του και το έβαλε σε εφαρμογή.

“Μη τον είδατε τον Παναή” με τον Θανάση Βέγγο

Η Στρατηγική του Παναή

Το πρώτο σκέλος της στρατηγικής του αφορούσε τη ρητορική του δεινότητα και την ευκολία να πείθει όσους ήθελαν να πειστούν. Το δεύτερο σκέλος αφορούσε τη γοητεία του, η οποία θα έπιανε στα πλοκάμια της τις όμορφες κόρες των θυμάτων του, προκειμένου η επιτυχία να είναι δεδομένη. Ο Παναής δεν μπορούσε να δράσει στην Αθήνα, καθώς θα ήταν πιο εύκολο να αντιμετωπίσει ανθρώπους της επαρχίας. Έτσι, με βάση τον τόπο καταγωγής του, τα Μέγαρα, άρχισε τις επικίνδυνες αποστολές στα χωριά γύρω από την Αθήνα.

Η Μεθοδολογία του Παναή

Ο Παναής ντυνόταν με τα καλύτερα ρούχα του, φορούσε το πιο λαμπερό του χαμόγελο και περιπλανιόταν στα χωριά. Συστηνόταν σαν μεγαλοεπιχειρηματίας που αναζητούσε ευκαιρίες για τις οποίες ήταν διατεθειμένος να πληρώσει αδρά. Όταν έφτανε στα χωριά, πήγαινε στα καφενεία και με ύφος χιλίων Καρδιναλίων προσπαθούσε να τραβήξει την προσοχή των χωρικών. Όταν κάποιοι «τσιμπούσαν» στο δόλωμα, το σχέδιο του έμπαινε σε πλήρη εφαρμογή. Ο δαιμόνιος νέος συστηνόταν ως μεγαλέμπορος από την Αθήνα που ενδιαφερόταν για καλές δουλειές χωρίς να υπολογίζει το κόστος, γιατί «από λεφτά να φάνε και οι κότες»! Για να πείσει ακόμη και τους πλέον δύσπιστους, απέφευγε να κάνει παζάρια. Πάντα έδινε όσα του ζητούσαν οι παραγωγοί-υποψήφια θύματα, κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη τους, και μετά φυσικά “μη τον είδατε τον Παναή”, είχε γίνει μπουχός!