Ο καθένας μας αντιδρά διαφορετικά σε καταστάσεις υψηλής πίεσης. Κάποιοι τα καταφέρνουν καλύτερα όταν βρίσκονται υπό πίεση, ενώ πολλοί από εμάς μπορεί να αισθανθούμε καταβεβλημένοι, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την απόδοσή μας.

Μέχρι πρόσφατα, δεν ήταν ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτό και τι γίνεται στον εγκέφαλό μας σε τέτοιες καταστάσεις. Όμως, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα χρησιμοποίησε τρεις μαϊμούδες για να ολοκληρώσουν κάποιες εργασίες με αντάλλαγμα μια ανταμοιβή.

Ναι, τα κίνητρα μπορούν συχνά να βελτιώσουν την απόδοση ενός ατόμου, αλλά όταν τα διακυβεύματα είναι πολύ υψηλά, μπορεί να “κολλήσουμε” από την πίεση, κάτι που αποδείχθηκε και με τις μαϊμούδες. Τρεις μαϊμούδες rhesus συμμετείχαν στην έρευνα, όπου οι ερευνητές μελέτησαν την απόδοσή τους για την απόκτηση νερού ως ανταμοιβή.

Όταν οι μαϊμούδες είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν μια μεσαία ή μεγάλη ποσότητα νερού, η απόδοσή τους βελτιωνόταν. Ωστόσο, όταν η ανταμοιβή ήταν ένα τεράστιο ποσό νερού, η απόδοσή τους μειωνόταν.

Τα καθήκοντα που τους ανατέθηκαν μέτρησαν την ταχύτητα και την ακρίβειά τους, και βρέθηκε ότι και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά επηρεάστηκαν αρνητικά όταν υπήρχε μεγάλη ανταμοιβή.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τον εγκέφαλο των μαϊμούδων και τα κύτταρά τους με ηλεκτρόδια, και βρήκαν ότι τα ζώα γίνονταν υπερβολικά προσεκτικά όταν η μεγάλη ανταμοιβή ήταν σε κίνδυνο. Συγκεκριμένα, η “προετοιμασία κίνησης” τους, δηλαδή όταν τα κύτταρα προετοιμάζονται να εκτελέσουν μια κίνηση, επηρεάστηκε.

Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Adam Smoulder, εξήγησε: “Ήταν πολύ αργές. Ήταν σαν να ανησυχούσαν τόσο για το να μην χάσουν τον στόχο που τελικά έχαναν χρόνο.”

Μια παρόμοια μελέτη του 2022 από το Πανεπιστήμιο της Georgia βρήκε παρόμοια αποτελέσματα με άλλες μαϊμούδες, επιβεβαιώνοντας ότι τα υψηλά διακυβεύματα μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση των ζώων.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Georgia State Ph.D. Η υποψήφια Meg Sosnowski είπε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου: «Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εξηγήσεις για το γιατί οι άνθρωποι μπορεί να «πνίγονται» ή να «ευδοκιμούν» υπό πίεση, αλλά όλες αυτές οι εξηγήσεις θεωρούν παραδοσιακά αυτή την ευαισθησία στην πίεση ως χαρακτηριστικό για τον άνθρωπο. Τα νέα μας αποτελέσματα παρέχουν τις πρώτες ενδείξεις ότι άλλα είδη μπορεί επίσης να είναι ευαίσθητα σε αυτή την επίδραση της πίεσης και ότι οι αποκρίσεις μας σε αυτήν την πίεση είναι, εν μέρει, το αποτέλεσμα ατομικής διαφοροποίησης σε μια εξελικτικά κοινή απόκριση στρες