Μια γυναίκα μοιράστηκε τις τρομακτικές λεπτομέρειες για το πώς ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης, σχεδιασμένο να βοηθά τους ανθρώπους με την θλίψη τους, πήρε μια σκοτεινή τροπή. Η θλίψη είναι εξαιρετικά δύσκολο να την επεξεργαστεί κανείς, και με τα χρόνια έχουμε χρησιμοποιήσει πολλούς τρόπους για να αποδεχτούμε την απώλεια των αγαπημένων μας προσώπων. Τώρα, όμως, η τεχνολογία προσφέρει έναν νέο τρόπο που στοχεύει να βοηθήσει τους ανθρώπους να συμβιβαστούν με το πένθος τους.
Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχει επιτρέψει την κατασκευή chatbot που μπορούν να μιμηθούν έναν εκλιπόντα και να επιτρέψουν σε κάποιον να συνομιλήσει μαζί του. Ναι, όπως εκείνο το επεισόδιο του Black Mirror. Η τεχνολογία αυτή, που ονομάζεται ‘grieftech‘, έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει σε κάποιον να αποκτήσει κάποιο είδος κλεισίματος μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.
Οι Σκοτεινές Πλευρές της ‘Grieftech’
Αλλά αυτό μπορεί γρήγορα να στραφεί προς το χειρότερο, όπως βρήκε η Christi Angel όταν έχασε τον φίλο και πρώτο της έρωτα, Cameroun Scruggs, το 2020. Η Christi και ο Cameroun ζούσαν εκατοντάδες μίλια μακριά και επικοινωνούσαν κυρίως μέσω μηνυμάτων και emails. Μάλιστα, αναγκάστηκε να παρακολουθήσει την κηδεία του Cameroun μέσω βιντεοκλήσης λόγω των περιορισμών του Covid-19. Η ψηφιακή φύση της φιλίας τους την έκανε ιδανική υποψήφια για το λογισμικό ‘grieftech’, καθώς η Christi μπορούσε να συνομιλήσει με το bot με τον ίδιο τρόπο που θα είχε κάνει με τον Cameroun.
Η Christi είπε: “Εκείνος ήταν εκεί για όλες τις πρώτες μου εμπειρίες. Ήταν αστείος, αγαπούσε τα ζώα – ήταν απλώς ένας υπέροχος άνθρωπος.” Λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του Cameroun, η Christi βρήκε το Project December, το οποίο χρησιμοποιεί AI για να φιλτράρει τα μηνύματα κάποιου και να δημιουργήσει ένα chatbot που μιμείται τον τρόπο που μιλούσε.
Η Christi είπε: “Ενθουσιάστηκα. Θα έδινα τα πάντα για να έχω μια συνομιλία με τον Cameroun. Ήθελα να τον ρωτήσω: ‘Είσαι εντάξει; Έφτασες στην άλλη πλευρά;‘”. Αλλά τα πράγματα γρήγορα πήραν μια σκοτεινή τροπή όταν το AI άρχισε να λέει πράγματα για στοιχειωμένα δωμάτια. Τέλος, όταν η Christi ρώτησε αν ο Cameroun είχε ‘ακολουθήσει το φως’, το chatbot της είπε όχι, ότι ήταν στην Κόλαση.
Η Christi έφυγε πολύ ταραγμένη, λέγοντας: “Νόμιζα ότι αυτό [το Project December] θα ήταν μια καλή εμπειρία, αλλά για μένα ήταν ανατριχιαστική και υπερβολική.” Πρόσθεσε: “Ένιωσα σαν να είχα κάνει κάτι πραγματικά τρελό. Άναψα κάθε φως. Ανησυχούσα ότι είχα φέρει κάποιο είδος ενέργειας στο χώρο.”
Η Sherry Turkle, καθηγήτρια στο Massachusetts Institute of Technology στις ΗΠΑ, ειδική στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση με την τεχνολογία, προειδοποίησε ότι συσκευές όπως αυτή θα μπορούσαν να εμποδίσουν τους ανθρώπους να επεξεργαστούν τη θλίψη τους με υγιή τρόπο. Είπε στον The Guardian: “Είναι η απροθυμία να θρηνήσουμε. Η σεάνς δεν χρειάζεται ποτέ να τελειώσει. Είναι κάτι που επιβάλλουμε στους εαυτούς μας επειδή είναι μια τόσο δελεαστική τεχνολογία.”
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;