Μόλις τελειώνεις το μεσημεριανό ή το βραδινό σου γεύμα, έχεις φάει κανονικά, έχεις χορτάσει… αλλά κάτι λείπει. Κάτι μικρό, γλυκό και απολαυστικό. Ένα κομμάτι σοκολάτα, μια μπουκιά από cheesecake, έστω ένα κουλουράκι. Γιατί όμως το σώμα (ή μάλλον το μυαλό;) ζητάει γλυκό ακριβώς εκείνη τη στιγμή;

Ο εγκέφαλος στέλνει… γλυκόλογα

Το φαγητό σε χορταίνει σωματικά, αλλά το γλυκό σε χορταίνει συναισθηματικά. Όταν τρώμε ζάχαρη, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη – τη λεγόμενη «ορμόνη της ευχαρίστησης». Και μετά από ένα αλμυρό γεύμα, ο οργανισμός θέλει ένα μικρό μπουστ χαράς. Ειδικά αν έχεις περάσει μια δύσκολη μέρα ή θες κάτι για να ολοκληρώσεις «όμορφα» το γεύμα, το γλυκό λειτουργεί σαν επιβράβευση.

Το στόμα θέλει να αλλάξει γεύση

Ένας άλλος λόγος είναι πιο απλός απ’ όσο φανταζόμαστε… το στόμα θέλει να «καθαρίσει» τη γεύση από τα αλμυρά. Και πώς το κάνει; Με κάτι τελείως διαφορετικό. Γι’ αυτό και ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας, μια κουταλιά παγωτό ή μια γλυκιά μπουκιά μας φαίνεται τόσο απολαυστική μετά από ένα πιάτο με μακαρόνια ή κοκκινιστό.

Συνήθεια από τα παλιά

Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε με το «αν φας το φαγητό σου, θα έχει γλυκό». Αυτή η μικρή υπόσχεση που έδινε το σπίτι ή η γιαγιά μας έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στη διατροφική μας μνήμη. Και έτσι, ασυναίσθητα, συνδέουμε το τέλος του γεύματος με κάτι γλυκό – σαν να μην είναι ολοκληρωμένο χωρίς αυτό.

Και τώρα; Να το φάω το γλυκό;

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να στερηθείς εντελώς το γλυκό. Το θέμα είναι η ποσότητα και η ποιότητα. Ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας ή ένα σπιτικό γλυκάκι μπορεί να σου δώσει χαρά χωρίς ενοχές. Αν πάλι θες να «ξεγελάσεις» τη λιγούρα, δοκίμασε ένα φρούτο με λίγη κανέλα ή ένα γιαούρτι με μέλι.

Δεν είναι τυχαίο που το λέμε «επιδόρπιο». Έρχεται στο τέλος, σαν κερασάκι στην τούρτα της ημέρας. Και κάποιες φορές, αυτό το κερασάκι είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι για να νιώσεις πλήρης, στο στομάχι, αλλά και στην ψυχή.

Διάβασε επίσης:

Λευκαδίτικη λαδόπιτα: Το πιο εθιστικό νηστίσιμο γλυκό!

Leave a Reply

Your email address will not be published.