Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών. Είναι η μέρα που γιορτάζουμε όλες οι γυναίκες ανεξαρτήτως. Ορίστε πως και γιατί γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας.

Η μέρα αυτή είναι πολλά παραπάνω από μία μέρα για να εκφράσουν οι άντρες την αγάπη τους στις γυναίκες τους. Διαφέρει πολύ από την ημέρα της Μητέρας και εκείνη του Αγίου Βαλεντίνου. 

Γιατί γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας; 

 

Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ.

Πορεία για την Ημέρα της Γυναίκας και στην Ελλάδα.

Πότε ορίστηκε και επίσημα η γιορτή της 8ης Μαρτίου;

Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Η ιδέα για τον εορτασμό της προέκυψε κατά το πέρασμα στον 20ό αιώνα, το οποίο σηματοδοτήθηκε από την εκβιομηχάνιση, την πληθυσμιακή έκρηξη και την χειραφέτηση της γυναίκας.

Η πρώτη γυναίκα που επαναστάτησε ενάντια στις διακρίσεις για φύλο της, ήταν η Λυσιστράτη. Η αρχαία Αθηναία, πρωτοστάτησε σε μια ιδιόμορφη απεργία, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος των ανδρών.

Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης οι γυναίκες του Παρισιού ζητούσαν «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα» στις Βερσαλίες. Η γιορτή αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών. Εκείνων που με το θάρρος και την αποφασιστικότητα τους έγραψαν ιστορία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εργάτριες στο τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού κινητοποιήθηκαν στις 8 Μάρτη του 1857 στη Νέα Υόρκη. Φώναξαν για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους.

Γιατί γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας

Το 1908 παρέλασαν 15.000 γυναίκες στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Γιατί γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας

Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα των ΗΠΑ στις 28 Φεβρουαρίου 1909. Ο εορτασμός της καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας Clara Zetkin.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος το 1960 αναζωογόνησε το ενδιαφέρον για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

 

Γιατί γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας

Διαδήλωση των γυναικών για ψωμί και ειρήνη – 8 Μαρτίου 1917, Πετρούπολη, Ρωσία

Γιατί γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας

Η Κλάρα Τσέτκιν και η Ρόζα Λούξεμπουργκ τον Ιανουάριο του 1910.

Σε ποιες χώρες η Ημέρα της Γυναίκας είναι επίσημη αργία;

Η μέρα είναι επίσημη αργία στο Αφγανιστάν, την Αγκόλα, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Μπουρκίνα Φάσο, τη Καμπότζη, τη Κίνα (μόνο για γυναίκες), τη Κούβα, τη Γεωργία, τη Γουινέα-Μπισάου, την Ερυθραία, το Καζακστάν, τη Κιργιζία, το Λάος, τη Μαδαγασκάρη (μόνο για γυναίκες), τη Μολδαβία, τη Μογγολία, το Νεπάλ, τη Ρωσία, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, την Ουγκάντα, την Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν, το Βιετνάμ, και τη Ζάμπια.

Γιατί γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας