Αν μη τι άλλο, η χρονιά που διανύουμε δεν έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς. Τον Ιανουάριο, δύο βδομάδες μετά το καλωσόρισμα του 2016, ανακοινώνεται ο θάνατος του Ντέιβιντ Μπάουι. Μία βδομάδα μετά και αφού ο κόσμος αποχαιρετά καθημερινά με τον δικό του τρόπο τον παγκοσμίου φήμης τραγουδιστή, έρχεται ακόμη μια δυσάρεστη είδηση. Ο θάνατος του Άλαν Ρικμαν, συγκλονίζει και προκαλεί εξίσου θλίψη σε θαυμαστές.
Μόλις χθες, ο θρυλικός Prince φεύγει από την ζωή και σοκάρει τον κόσμο που πλέον έχει αρχίσει να αναρωτιέται τι στο καλό συμβαίνει και ο θάνατος έχει σκορπίσει σε μεγάλες προσωπικότητες.
Η απορία και ο προβληματισμός φαίνεται ότι επηρέασε και το BBC (συγκεκριμένα τον Νικ Σέρπελ που γράφει τις νεκρολογίες), που έδωσε την δική του εξήγηση για τον λόγο που φεύγουν τόσοι διάσημοι.
Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα έκανε λόγο για φαινομενικό αριθμό θανάτων σημαινόντων ανθρώπων. Τα βασικά στατιστικά στοιχεία των επικήδειων που γράφτηκαν για όλα τα Μέσα, δηλαδή τηλεόραση, διαδίκτυο, εφημερίδα, ραδιόφωνο, μπήκαν στο μικροσκόπιο και τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι υπάρχει ανοδική τάση την οποία το BBC χαρακτηρίζει ως άλμα, αφού όπως φαίνεται από τον πίνακα που ακολουθεί, οι θάνατοι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2012 ήταν μόλις 5. Αντίθετα, για το 2016 το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής 24.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Νικ Σέρπελ, οι λόγοι που έχει “σκορπίσει” ο θάνατος είναι αρκετοί. “Οι άνθρωποι που ξεκίνησαν να γίνονται διάσημοι στα ’60s μπαίνουν τώρα στα 70 τους και ξεκινούν να πεθαίνουν. Υπάρχουν επίσης πολύ περισσότεροι διάσημοι σε σχέση με πριν. Στη γενιά του πατέρα μου ή του παππού μου, οι μόνοι διάσημοι άνθρωποι στην πραγματικότητα ήταν από το σινεμά. Μετά, αν κάποιος δεν ήταν στην τηλεόραση, δεν ήταν διάσημος”, τόνισε.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι πολλοί από αυτούς που πεθαίνουν σήμερα, ανήκουν στην λεγόμενη γενιά “baby-room”. Γεννήθηκαν δηλαδή μεταξύ 1946 και 1964, την περίοδο που στην ουσία καταγράφηκε μεγάλη αύξηση του πληθυσμού.
“Με περισσότερα μωρά να γεννιούνται στη γενιά του baby-boom, αυτό σήμαινε ότι περισσότεροι θα γινόντουσαν τελικά διάσημοι. Σήμερα αυτοί οι διάσημοι που έχουν ηλικία από 70 έως 52, πεθαίνουν“, πρόσθεσε.
Τέλος, στην ερώτηση αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, η απάντηση του Σέρπελ ήταν θετική, δυστυχώς!