H Lavazza παρουσιάζει ένα διεθνές έργο στην επίσημη σελίδα Instagram της μάρκας με την ονομασία “Change for Better”, στην οποία ο καλλιτέχνης Saddo θα ζωγραφίσει τα πορτραίτα επτά γυναικών που έχουν δεσμευτεί να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον, εμπνευσμένο τόσο από το ίδιο το θάρρος τους αλλά και από τη συμμετοχή τους σε έργα αειφόρου ανάπτυξης που προωθούνται από το Ίδρυμα Lavazza.
7 Αληθινές ιστορίες ξετυλίγονται σε 7 πορτρέτα στο Instagram με hashtag #ChangeforBetter
Επτά ιστορίες για τη χειραφέτηση των γυναικών, διαφορετικές μεταξύ αλλά όλες εξίσου ικανές να εμπνεύσουν γυναίκες σε όλο τον κόσμο να συνεχίσουν να αγωνίζονται για την ανεξαρτησία και την ισότητα των φύλων, εκφρασμένα μέσω της οικουμενικής γλώσσας της τέχνης. Η Ambrosía στη Δομινικανή Δημοκρατία, η Carmen στην Κολομβία, η Doña Rina στην Ονδούρα, η Isabel στη Γουατεμάλα, η Nadia στο Perù, η Pinki στην Ινδία και η Sheila στην Ουγκάντα όχι μόνο άλλαξαν τις ζωές τους, αλλά συνέβαλαν επίσης σημαντικά στο να βελτιωθεί και η ζωή στις κοινότητές τους, αποδεικνύοντας πώς η ενδυνάμωση των γυναικών και η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης μπορούν να δημιουργήσουν κοινή αξία για μία ολόκληρη κοινότητα.
Ο κόσμος της καλλιέργειας καφέ μέσα στον οποίο μεγάλωσαν οι επτά πρωταγωνίστριες αποτελείται από 12,5 εκατομμύρια παραγωγούς που λειτουργούν με τη μορφή οικογενειακής επιχείρησης. Ωστόσο, η συνεισφορά των γυναικών συχνά υποτιμάται ή και δεν αναγνωρίζεται καθόλου, παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο να κρατούν την κοινότητα ενωμένη ενώ διαχειρίζονται και μεγάλο μέρος των φυσικών πόρων: έως και το 70% της εργασίας που συνεπάγεται η συγκομιδή των κόκκων καφέ γίνεται από γυναίκες, αλλά μόνο το 20% από εκείνες έχουν στην κατοχή τους τη γη στην οποία εργάζονται.
«Η Lavazza έχει ακράδαντη πίστη στην προώθηση των ίσων ευκαιριών ως μοχλού αλλαγής που μπορεί να επιταχύνει τη μετάβαση στην αειφόρο ανάπτυξη και την υπεύθυνη συνολική οικονομική ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στις χώρες παραγωγής καφέ. Υπό αυτή την έννοια, ο Στόχος 5 – Η Ισότητα των Φύλων είναι ένας από τους τέσσερις καίριους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που αποτελούν προτεραιότητα του Ομίλου Lavazza και ένας βασικός πυλώνας για τους ανθρώπους και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών είναι κεντρική για πολλά από τα αναπτυξιακά έργα του Ιδρύματός μας», ανέφερε σχετικά ο Mario Cerutti, Διευθυντής Θεσμικών Σχέσεων & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου Lavazza.
Το Ίδρυμα Lavazza, που ιδρύθηκε το 2004, διαχειρίζεται επί του παρόντος 24 έργα σε 18 χώρες με σημαντικές ωφέλειες για πάνω από 97.000 άτομα. Λειτουργεί για την ενδυνάμωση των γυναικών μέσω οριζόντιων στόχων, από την προώθηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών έως την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, με ιδιαίτερη έμφαση σε προγράμματα επαγγελματικής και επιχειρηματικής κατάρτισης σχεδιασμένα ώστε να καλλιεργούν την αυτοπεποίθηση των κοινοτήτων, που συχνά αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα προς την ανεξαρτησία και την αυτάρκεια.
Από τις 8 Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου, το πρότζεκτ “Change for Better” θα βρίσκεται στην επίσημη σελίδα Instagram της Lavazza, για να διηγηθεί τις επτά ξεχωριστές ιστορίες γυναικών με εικόνα αλλά και ήχο.
Τα πορτρέτα καλλιτεχνήθηκαν στο χέρι από τον Ρουμάνο καλλιτέχνη Saddo χρησιμοποιώντας ακρυλικά σε χαρτί, με στόχο να αναδειχθεί η ομορφιά και η δύναμη της κάθε προσωπικότητας αλλά και να διηγηθεί ο καλλιτέχνης τις μοναδικές ιστορίες τους μέσω υποβλητικών λεπτομερειών και συμβόλων που συνυπάρχουν στο φόντο γύρω από το πορτρέτο, όπως στοιχεία από την τοπική χλωρίδα και την πανίδα του τόπου τους, χαρακτηριστικά από τη διακοσμητική τέχνη της χώρας τους, ακόμη και Ορθόδοξες παραστάσεις και παραδοσιακά λαϊκά στοιχεία. Με έδρα το Βουκουρέστι, ο Saddo ζωγραφίζει εικονογραφήσεις, δουλεύοντας τόσο σε καμβά όσο και σε τεράστιες τοιχογραφίες σε όλο τον κόσμο. Έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς συλλογικές εκθέσεις ενώ έχει πραγματοποιήσει τρεις προσωπικές εκθέσεις σε Βιάνα Ντο Καστέλο (Πορτογαλία), Βερολίνο (Γερμανία) και Βουκουρέστι (Ρουμανία).
Η Lavazza πιστεύει στην ιδέα της «θετικής και βιώσιμης τέχνης», ή, με άλλα λόγια, την τέχνη που ενώ δημιουργείται με τρόπο υπεύθυνο δεν παύει να μπορεί να εμπνεύσει και να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους. Είναι μια έννοια της τέχνης που αναγνωρίζει τη σημασία της γνώσης και της προσοχής για την πραγματοποίηση θετικών αλλαγών, όπως εκφράζεται από το όνομα του έργου “Change for Better” («Αλλαγή προς το καλύτερο»).
Από τις επτά ιστορίες, τρεις ξεχωρίζουν είναι εκείνες που ξεχωρίζουν ιδιαίτερα, η κάθε μία σε διαφορετική ήπειρο.
Η Pinki είναι μια νεαρή γυναίκα στην Ινδία που έπρεπε να σταματήσει να πηγαίνει στο σχολείο όταν ήταν ακόμη νέα προκειμένου να εργαστεί και να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά της. Παρόλο που τα αδέρφια της ήταν αντίθετα στην ιδέα, όταν της παρουσιάστηκε η ευκαιρία να εγγραφεί σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο, που διοργανώθηκε στην Καλκούτα από τη Lavazza με το Save the Children, συνεργάτη της εταιρείας για πάνω από είκοσι χρόνια η ίδια δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά. Ως αποτέλεσμα, η Pinki και 45 ακόμη νέοι που προέρχονταν από μη προνομιούχα περιβάλλοντα με πολλές δυσκολίες, έχουν πλέον όλα τα επαγγελματικά προσόντα για να εργαστούν ως baristas. Αυτό το αποτέλεσμα επήλθε χάρη στο έργο «Ένα Φλιτζάνι Μάθησης», ένα διεθνές πρόγραμμα κατάρτισης που διοργανώθηκε από τον Όμιλο Lavazza, στο οποίο οι εμπειρογνώμονες της Εταιρείας προσέφεραν την τεχνογνωσία τους, χρόνο και ενέργεια για να εκπαιδεύσουν τους νέους από πρώτο χέρι, στην προκειμένη περίπτωση σε μία από τις πιο περιοχές με τα περισσότερα μειονεκτήματα στον κόσμο.
Η Pinki συμμετείχε στην πρώτη εκδοχή του έργου «Ένα φλιτζάνι μάθησης» που διοργανώθηκε στην Ινδία το 2017, ύστερα από την οποία το πρότζεκτ επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο με πολλά εκπαιδευτικά μαθήματα που ωφέλησαν πάνω από 120 άτομα σε οκτώ άλλες χώρες: Ιταλία, Βραζιλία, Δομινικανή Δημοκρατία, Αϊτή , Κούβα, Ισημερινός, Αλβανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Μετά από σχεδόν 10 χρόνια ως εθνική διευθύντρια της “Sawa World”, η Sheila έγινε όχι μόνο ειδικός στο πώς να βοηθάει και να στηρίζει τους νέους στη χώρα καταγωγής της, την Ουγκάντα, αλλά αποτέλεσε και έμπνευση για πολλές νέες γυναίκες εκεί. Μόνο το 2020, το Ujana Coffee Project που προωθήθηκε από το Ίδρυμα Lavazza προάγοντας την επιχειρηματικότητα για πάνω από 300 νέους, βοηθώντας τους να οργανώσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες γύρω τον τοπικό καφέ, με τη δημιουργία 300 μικρο-επιχειρήσεων οι οποίες προωθήθηκαν ψηφιακά, μία δράση που αποτέλεσε έμπνευση για περισσότερους από 4.000 νεαρούς άνδρες και γυναίκες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνεισφέρουν οικονομικά στις οικογένειές τους που έχουν πληγεί σοβαρά από τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19. Η Sheila έφερε έτσι μία πολύ σημαντική αλλαγή στην «αγροτική» Ουγκάντα, αναδεικνύοντας τη μεγάλη αξία της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας.
Η Isabel από το San Lucas της Γουατεμάλας, είναι 55 ετών και μία από τις πιο ώριμες γυναίκες στην ιθαγενική κοινότητα Poaya, που σήμερα αποτελείται κυρίως από γυναίκες ύστερα από 36 χρόνια εμφυλίου πολέμου και εθνοκάθαρσης που έχει αποδεκατίσει τον πληθυσμό, οδηγώντας την περιοχή στη φτώχεια. Το έργο «Καφές που πρέπει να ξαναγεννηθεί», το οποίο παρέχει κατάρτιση σε καλές γεωργικές πρακτικές και προωθήθηκε από το Ίδρυμα Lavazza σε συνεργασία με τη ΜΚΟ “Verdad y Vida”, δημιούργησε από το 2016 τις βάσεις και τις προϋποθέσεις ώστε μια ομάδα θαρραλέων και επινοητικών γυναικών να επανεκκινήσει τις οικογενειακές επιχειρήσεις παραγωγής καφέ. Σήμερα, 140 γυναίκες όπως η Isabel όχι μόνο άρχισαν να παράγουν καφέ υψηλής ποιότητας ξανά, αλλά έχουν κάνει επίσης πολλά βήματα μπροστά στην συλλογική του προώθηση, με θετικό αντίκτυπο τόσο για τη δική τους ζωή όσο και για τη ζωή ολόκληρης της κοινότητας που αριθμεί πάνω από 1000 άτομα.