Αν πιστεύετε ότι η βιωσιμότητα σταματά στην ανακύκλωση, η Barilla σας προκαλεί να το ξανασκεφτείτε τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών με τρόπους για την μείωση της σπατάλης τροφίμων στην κουζίνα. Ως μέρος της δέσμευσής της για βιώσιμη μαγειρική, το brand ενθαρρύνει τους λάτρεις φαγητού να δώσουν στα leftovers ζυμαρικών μια δεύτερη ευκαιρία, ως ένδειξη αγάπης για τον πλανήτη.
Καθώς η οικονομική αβεβαιότητα και οι αυξανόμενες οικιακές δαπάνες επηρεάζουν τις οικογένειες σε όλο τον κόσμο, η γενιά Gen Z στρέφεται στα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας για να μοιραστούν την γνώση τους όσον αφορά σε μεθόδους εξοικονόμησης χρημάτων και συνταγές για την κουζίνα. Η χρήση όλων των τροφίμων που έχουμε στα ντουλάπια και τα ψυγεία μας είναι μια απλή, αλλά κορυφαία συμβουλή.
Υπολογίζεται ότι τα νοικοκυριά σπαταλούν 570 εκατομμύρια τόνους τροφίμων κάθε χρόνο1. Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό, η σπατάλη τροφίμων ευθύνεται για το 8 − 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που σημαίνει ότι εάν τα απόβλητα τροφίμων ήταν χώρα, θα ήταν η τρίτη με την μεγαλύτερη εκπομπή αερίων θερμοκηπίου στον πλανήτη. Ήρθε η ώρα να δώσουμε γεύση στα leftovers!
Τα ζυμαρικά είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στον κόσμο. Περίπου 438 εκατομμύρια μερίδες ζυμαρικών σερβίρονται κάθε μέρα, πράγμα που σημαίνει ότι οι ευκαιρίες για γευστικές αλλαγές είναι αμέτρητες. Η Barilla καλεί τους λάτρεις των ζυμαρικών να πειραματιστούν στην κουζίνα και να δείξουν την αγάπη τους στον πλανήτη, με ένα πιάτο ζυμαρικών τη φορά. Η Barilla πιστεύει ακράδαντα ότι οι μικρές πράξεις μπορούν να προκαλέσουν ουσιαστική αλλαγή, συμβάλλοντας σε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. Μαζί μπορούμε να κάνουμε μια μεγάλη αλλαγή στον πλανήτη, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα ξεχωριστές στιγμές είτε μόνοι μας, είτε μαζί με φίλους ή με την οικογένεια μας.
Η Barilla εκπαιδεύει τη Gen Z σχετικά με τη σημασία της βιωσιμότητας στην κουζίνα, μαθαίνοντάς τους νέους τρόπους να μαγειρεύουν, όπως η μέθοδος Passive Cooking και δίνοντας συμβουλές συνταγών για να μην αφήνουν το φαγητό που περίσσεψε αναξιοποίητο. Η έμπνευση είναι ο στόχος του παιχνιδιού, να κάνουμε δηλαδή τα leftovers διασκεδαστικά και να ανοίξουμε τον διάλογο σχετικά με το food waste. Αντί να ξαναζεσταίνετε ή να πετάτε ό,τι περίσσεψε από το φαγητό σας, μπορείτε να διοχετεύσετε την ιταλική έμπνευση που κρύβετε μέσα σας και να δοκιμάστε το #SecondLifePasta.
1 UN Environment Programme’s Food Waste Index
Μέσω του hashtag #SecondLifePasta, η Barilla επέλεξε TikTokers για να δημιουργήσουν το δικό τους εμπνευσμένο πιάτο χρησιμοποιώντας τα leftovers των ζυμαρικών και δίνοντας στο πιάτο τους νέα ζωή. Χρησιμοποιώντας τη λειτουργία TikTok Stitch για να εξελίξουν υπάρχουσες συνταγές ζυμαρικών και να δημιουργήσουν συνταγές «δεύτερης ζωής», τα τρόφιμα που θα κατέληγαν στα απορρίμματα, θα έρθουν στο τραπέζι ξανά με έναν συναρπαστικό, νόστιμο και βιώσιμο τρόπο.
«Το φαγητό δεν είναι απλώς τι επιλέγουμε να βάζουμε στο πιάτο μας κάθε μέρα. Είναι η ενέργεια της ζωής μας. Έχει να κάνει με την ευημερία, τον πολιτισμό, το συναίσθημα, τους πόρους που απαιτούνται για την παραγωγή του. Είναι ο βιοπορισμός πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτές είναι οι πραγματικές αξίες του φαγητού που θέλουμε να διατηρήσουμε. Είναι καθήκον μας να αποφύγουμε την περιττή σπατάλη, να μειώσουμε τον αντίκτυπο των τροφίμων στον πλανήτη και να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους να καταναλώνουν υπεύθυνα και να απολαμβάνουν. ”
Η Barilla μας υπενθυμίζει ότι κάθε μικρή κίνηση βοηθάει και ότι όλοι έχουμε ευθύνη στη μείωση των απορριμμάτων την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών.
Ήρθε η ώρα να καλωσορίσουμε το #SecondLifePasta.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;